Bezglutenowe ciasto ze śliwkami
NOWY PRZEPIS
łatwe
2174 osoby zapisały

Składniki
100 gramów
120 gramów
150 gramów
140 gramów
3 sztuki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
250 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.

Krok 2
Oddzielamy białka od żółtek. Dodajemy do masy po jednym żółtku cały czas ucierając.

Krok 3
Orzechy włoskie mielimy na mąkę. Dodajemy do masy jajecznej. Mąkę ryżowa mieszamy z cynamonem oraz proszkiem do pieczenia i również dodajemy do ciasta.

Krok 4
Białka ubijamy na sztywną piane. Dodajemy do ciasta nie mieszając zbyt długo.

Krok 5
Przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 6
Z wierzchu dekorujemy połówkami śliwek. Pieczemy w temp. 170 C ok 50 min. Studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bezglutenowe ciasto ze śliwkami
Zapas mąki pszennej zazwyczaj pojawia się w spiżarniach wszystkich miłośników domowych wypieków. Jak pogodzić tę kulinarną pasję z dietą bezglutenową? Na początek proponujemy kruche ciasto bezglutenowe ze śliwkami, którego bazą jest mąka ryżowa. Będzie pysznie!
Dla kogo?
Część osób rezygnuje z glutenu ze względu na czynniki zdrowotne, część szuka różnorodności na talerzu. Dlatego bezglutenowe ciasto z mąki kukurydzianej z owocami dla każdego może być ciekawą odmianą od tradycyjnych wypieków.
Na jaką okazję?
Bez problemu udowodnicie znajomym, że dieta bezglutenowa może być różnorodna i smaczna. Owocowe ciasto bez glutenu będzie robić furorę na wszystkich przyjęciach.
Czy wiesz, że?
Mąka ryżowa najczęściej produkowana jest z ryżu białego i brązowego. Chętne wykorzystywane są również ryż jaśminowy oraz basmati.
Dla urozmaicenia:
Podczas kulinarnych eksperymentów warto wypróbować w bezglutenowym cieście mąkę kokosową.