Ciasto marchewkowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

249

2317 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3985 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4850 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

4 sztuki

0.5 szklanki

2 szklanki

2 łyżeczki

2 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuścić.

Krok 2

Jaja zmiksować z cukrem, dodać połowę mąki połączonej z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, wszystko wymieszać.

Krok 3

Dodać startą marchewkę, wsypać resztę mąki, połączyć.

Krok 4

Następnie wlać ostudzoną Kasię i wszystko dokładnie wymieszać.

Krok 5

Przelać ciasto do formy (o średnicy ok. 26 cm) wysmarowanej Kasią i posypanej bułką tartą.

Krok 6

Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.

17

Opinie o przepisie

  • Da Wid

    Da Wid

    wszystko też zalezy od pieca i kształtu formy. ja używam oleju zamiast margaryny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Da Wid

    Da Wid

    nie wiem o co wam chodzi xD coś musicie źle robić ludzie bo ja robię wg. przepisu i wszystko wychodzi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Miłecka

    Anna Miłecka

    Wyszedł zakalec, nie polecam... Znalazłam o wiele lepszy przepis, jest pyyyyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika Kozłowska

    Dominika Kozłowska

    Czuć sodę, reszta jest ok. Na drugi raz dam jej mniej i powninno być lepiej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Alicja R

    Alicja Alicja R

    Niestety wyszło do kitu trzymałam ponad godzinę i tak dalej było surowe do tego jakiś zakalec:/ nie polecam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Bartkowiak

    Justyna Bartkowiak

    niestety nie da się Tego zjeść.Czuć głównie sodę.Gdyby nie to ciasto było super.Niestety cała blacha ciasta wylądowała w koszu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Til

    Anna Til

    mi wyszło wyśmienite dodałam łyżkę miodu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Cecylia Jaskiewicz

    Cecylia Jaskiewicz

    ciasto jak u pani Marceliny Smieszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta D.

    Jolanta D.

    Zamiast margaryny dodałam olej kokosowy (mniej) , mąkę w połowie pełnoziarnista i tez wyszło choć czuję lekki posmak sody

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcelina Smieszna

    Marcelina Smieszna

    Niestety nie dość, że trzymałam dużej w piekarniku to i tak wyszło surowe. Z jednej spieczone a z drugiej blade.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Mroczek

    Aneta Mroczek

    rewelacja najlepsze jakie robiłam. polecam i życze smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Skop

    Sylwia Skop

    nie jadlam pyszniejszego ciasta matchewkowego:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Skop

    Sylwia Skop

    nie jadlam pyszniejszego ciasta matchewkowego:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Zuber

    Angelika Zuber

    świetne ale więcej marchewki i bardzo pasują posiekane daktyle i orzechy włoskie, a na górze czekoladowa polewa. polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Wionczak

    Kasia Wionczak

    Swietny przepis i idealnie odmierzone skladniki! Zrobiøam ciasto przed chwila i wyszlo pyszne. Serdecznie polecam! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wieczorek

    Ewa Wieczorek

    Witam, mam pytanie- czy to ciasto można piec w prodiżu? a inne ciasta,które trzeba wstawiać do nagrzanego piekarnika nie wyjdą w prodiżu?.nie mam piekarnika i mały dylemat- piec czy nie piec { w prodiżu}.Z góry dziękuję za odpowiedż,pozdrawiam-Ewa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta  Kulik

    Edyta Kulik

    Idealne Pycha !!!! :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto marchewkoweCiasto marchewkowe

Prosty wypiek, który przypadnie go gustu szczególnie fanom warzywnych ciast. Zainspiruj się i przyrządź pyszne ciasto marchewkowe, świetnie nadające się na każdą okazję. Aby wyszło puszyste i miękkie, najpierw zmiksuj jajka z cukrem pudrem lub waniliowym. Ewentualnie cukier zastąp łyżką miodu. Do masy na ciasto dodaj także mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodatkową puszystość i spójną konsystencję po upieczeniu zyskasz dzięki sodzie oczyszczonej. Smak ciasta świetnie podkreśli szczypta cynamonu oraz wanilii. Niezbędna będzie także rozpuszczona wcześniej kostka do pieczenia oraz starta na tarce marchewka. Za jej sprawą wypiek powinien być lekko wilgotny. Ciasto piecz w dowolnej formie. Sprawdzi się m.in. zwykła prostokątna blacha lub keksówka – wypiek będzie wtedy przypominać chlebek, więc możesz podawać ciasto pokrojone na kromki z dodatkiem powideł. Serwuj je oprószone cukrem pudrem lub polewą lukrową i kandyzowaną skórką z pomarańczy. Do dekoracji wykorzystuj także bakalie. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis na ciasto marchewkowe.