Ciasto marchewkowe - przepis prosty: szybki placek | Przepisy.pl pixel

Ciasto marchewkowe

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

268

2595 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4097 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5142 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

300 gramów

100 gramów

150 gramów

75 gramów

300 gramów

1 łyżeczka

1.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 szczypta

3 sztuki

250 gramów

220 mililitrów

krem:

250 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z obranymi i pokrojonymi drobno jabłkami. Posiekać orzechy i wymieszać z wiórkami kokosowymi. Do miski wsypać mąkę, sodę, proszek, cynamon i sól. Wymieszać. Włączyć piekarnik na 160 C góra/dół.

Ciasto marchewkowe - Krok 1

Krok 2

Jaja ubić. Do ubitych dodać cukier aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Ubijając dolewać stopniowo olej.

Ciasto marchewkowe - Krok 2

Krok 3

Do masy jajecznej dodać marchewkę z jabłkiem, orzechy z wiórkami, wsypać mąkę z dodatkami. Wymieszać szpatułką do połączenia składników (bez użycia miksera).

Ciasto marchewkowe - Krok 3

Krok 4

Ciasto przełożyć do tortownicy i piec ok. 1 h 15 minut – przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką w kilku miejscach czy nie jest surowe. Jeśli ciasto pozostanie na wykałaczce piec aż wykałaczka będzie sucha. Ciasto całkowicie wystudzić.

Ciasto marchewkowe - Krok 4

Krok 5

Serek zmiksować z cukrem pudrem i wyłożyć na ciasto. Posypać orzechami.

Ciasto marchewkowe - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
3 bit na herbatnikach
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

trudne

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto marchewkoweCiasto marchewkowe

Marchewka pasuje nie tylko do surówki. Nieodzowny element rosołu i sałatki jarzynowej nie od dziś podbija świat słodkości. W krajach anglosaskich przepis na ciasto marchewkowe od lat cieszy się dużym wzięciem. Tego rodzaju modę można powitać z szeroko otwartymi ramionami.

Dla kogo?

O dokładkę ciasta marchewkowego poproszą wszyscy amatorzy wypieków o wilgotnej i gęstej konsystencji. Musimy uprzedzić – trudno się od niego oderwać!

Na jaką okazję?

W planach macie spokojne popołudnie w domu? Kawałek ciasta marchewkowego z keksówki będzie fantastycznym uzupełnieniem chwili relaksu w ulubionym fotelu.

Czy wiesz, że?

Ciasto to nie wszystko! W Portugalii jednym z najbardziej charakterystycznych przysmaków jest dżem z marchewki.

Dla urozmaicenia:

Marchewkowe ciasto można podać również w formie niewielkich muffinków. W kolorowych papilotkach będą prezentować się bardzo efektownie.