Ciasto marchewkowe - przepis prosty: szybki placek | Przepisy.pl pixel

Ciasto marchewkowe

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

270

2652 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4137 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5304 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

300 gramów

100 gramów

150 gramów

75 gramów

300 gramów

1 łyżeczka

1.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 szczypta

3 sztuki

250 gramów

220 mililitrów

krem:

250 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z obranymi i pokrojonymi drobno jabłkami. Posiekać orzechy i wymieszać z wiórkami kokosowymi. Do miski wsypać mąkę, sodę, proszek, cynamon i sól. Wymieszać. Włączyć piekarnik na 160 C góra/dół.

Ciasto marchewkowe - Krok 1

Krok 2

Jaja ubić. Do ubitych dodać cukier aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Ubijając dolewać stopniowo olej.

Ciasto marchewkowe - Krok 2

Krok 3

Do masy jajecznej dodać marchewkę z jabłkiem, orzechy z wiórkami, wsypać mąkę z dodatkami. Wymieszać szpatułką do połączenia składników (bez użycia miksera).

Ciasto marchewkowe - Krok 3

Krok 4

Ciasto przełożyć do tortownicy i piec ok. 1 h 15 minut – przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką w kilku miejscach czy nie jest surowe. Jeśli ciasto pozostanie na wykałaczce piec aż wykałaczka będzie sucha. Ciasto całkowicie wystudzić.

Ciasto marchewkowe - Krok 4

Krok 5

Serek zmiksować z cukrem pudrem i wyłożyć na ciasto. Posypać orzechami.

Ciasto marchewkowe - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tort makowy z budyniem
czas przygotowania
80 min.
stopień trudności

łatwe

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców. Każdy, kto tylko raz spróbuje tej słodyczy, wie, że wobec tego smaku nie można być obojętnym.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto marchewkoweCiasto marchewkowe

Marchewka pasuje nie tylko do surówki. Nieodzowny element rosołu i sałatki jarzynowej nie od dziś podbija świat słodkości. W krajach anglosaskich przepis na ciasto marchewkowe od lat cieszy się dużym wzięciem. Tego rodzaju modę można powitać z szeroko otwartymi ramionami. Tym bardziej że zrobienie ciasta marchewkowego z jabłkami i orzechami nie jest trudne, więc ma szansę stać się jednym z twoich ulubionych deserów.

Dla kogo?

O dokładkę ciasta marchewkowego z jabłkami poproszą wszyscy amatorzy wypieków o wilgotnej i gęstej konsystencji. Musimy uprzedzić – trudno się od niego oderwać! Przygotuj przepis na ciasto marchewkowe, gdy jesteś już znudzony recepturami, które znasz już na pamięć.

Na jaką okazję?

W planach masz spokojne popołudnie w domu? Kawałek ciasta marchewkowego z keksówki będzie fantastycznym uzupełnieniem chwili relaksu w ulubionym fotelu. Kiedy jeszcze warto wykorzystać ten przepis? Ciasto marchewkowe z kremowym serkiem na wierzchu wygląda niezwykle efektownie, więc możesz uznać je za pomysł na urodzinowy tort.

Czy wiesz, że?

Ciasto marchewkowe z jabłkiem to nie wszystko, co może jeszcze zaskoczyć cię w kuchni! W Portugalii jednym z najbardziej charakterystycznych przysmaków jest dżem z marchewki.

Dla urozmaicenia:

Marchewkowe ciasto można podać również w formie niewielkich muffinków. W kolorowych papilotkach będą prezentować się bardzo efektownie. Serwuj ciasto marchewkowe z jabłkami w różnych wariantach, a nuda w jadalni z całą pewnością ci nie grozi.