Ciasto marchewkowe - przepis prosty: szybki placek | Przepisy.pl pixel

Ciasto marchewkowe

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

302

heart
2946 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4417 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6020 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

300 gramów

100 gramów

150 gramów

75 gramów

300 gramów

1 łyżeczka

1.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 szczypta

3 sztuki

250 gramów

220 mililitrów

krem:

250 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Marchewkę umyj, obierz, zetrzyj na drobnej tarce, a następnie wymieszaj z obranymi i pokrojonymi drobno jabłkami. Obrane orzechy włoskie posiekaj i wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Do miski wsyp mąkę, sodę, proszek, cynamon oraz sól i dokładnie wymieszaj.

Ciasto marchewkowe - Krok 1

Krok 2

Włącz piekarnik i ustaw na 160°C i funkcje pieczenia góra dół. Jaja wbij do miski, dodaj cukier i ubij tak, żeby połączyć białka z żółtkami. Gdy zacznie powstawać jasna, puszysta masa dodawaj stopniowo olej, nie przerywając ubijania.

Ciasto marchewkowe - Krok 2

Krok 3

Do gotowej masy jajecznej dodaj startą marchewkę z jabłkiem, orzechy z wiórkami oraz mąkę połączoną z resztą dodatków. Całość wymieszaj szpatułką do połączenia wszystkich składników na jednolitą masę (nie używaj miksera, bo ciasto straci puszystość).

Ciasto marchewkowe - Krok 3

Krok 4

Ciasto ostrożnie przełóż do tortownicy i piecz około 1 h 15 minut. Przed wyjęciem sprawdź za pomocą wykałaczki w kilku miejscach czy nie jest surowe. Jeśli ciasto pozostaje na wykałaczce, oznacza to, że powinno pozostać w piekarniku jeszcze co najmniej kilka minut. Gdy placek będzie upieczony, wyciągnij go z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Ciasto marchewkowe - Krok 4

Krok 5

W garnku lub misce zmiksuj serek z cukrem pudrem, a powstały krem wyłóż na zimne ciasto. Wierzch udekoruj siekanymi orzechami i wiórkami kokosowymi.

Ciasto marchewkowe - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Możesz z nich przygotować nie tylko pyszne ciasto marchewkowe z jabłkami, ale także skomponować własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

4

Opinie o przepisie

  • Mela

    Mela , 24.09.2024

    Czym można zastąpić wiórki kokosowe??

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Natalia

    Natalia , 19.01.2024

    Nie wyobrażam sobie zimy bez tego ciasta, dzięki za przepis. Ciasto mega, wilgotne, puszyste, zawsze się udaje. Nawet dzieci pałaszują :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daisy

    Daisy , 12.11.2022

    Bardzo dobry przepis, ciasto wilgotne. Piekłam w formie 22 cm.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto marchewkoweCiasto marchewkowe

Marchewka pasuje nie tylko do surówki. Ten nieodzowny element rosołu i sałatki jarzynowej nie od dziś podbija świat słodkości. W krajach anglosaskich przepis na ciasto marchewkowe z jabłkami i orzechami od lat cieszy się dużym wzięciem. Tego rodzaju modę można powitać z szeroko otwartymi ramionami. Tym bardziej że zrobienie takiego marchwiowo-jabłkowego ciasta wcale nie jest trudne, więc ma szansę stać się jednym z twoich ulubionych deserów. Warto zaopatrzyć się w sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe, aby wypiek za każdym razem się udawał.

Dla kogo?

O dokładkę przyjemnie słodkiego placka z kremem i orzechami poproszą wszyscy miłośnicy wypieków o wilgotnej i gęstej konsystencji. Musimy uprzedzić – trudno się od niego oderwać! Przygotuj przepis na ciasto marchewkowe z jabłkami i orzechami, gdy jesteś już znudzony recepturami, które znasz niemal na pamięć.

Na jaką okazję?

W planach masz spokojne popołudnie w domu? Przygotuj delikatne i pełne smaku ciasto marchewkowe. Przepis jest bardzo prosty, a już niewielki kawałek placka z keksówki będzie fantastycznym uzupełnieniem chwili relaksu w ulubionym fotelu. Kiedy jeszcze warto wykorzystać ten przepis? Ciasto marchewkowe z jabłkami i kremowym serkiem na wierzchu wygląda niezwykle efektownie, więc możesz uznać je za pomysł na urodzinowy tort.

Czy wiesz, że?

Ciasto marchewkowe z jabłkami i orzechami to nie wszystko, co może jeszcze zaskoczyć cię w kuchni! W Portugalii jednym z najbardziej charakterystycznych przysmaków jest dżem ze słodkiej marchewki. Przepis na ciasto marchewkowe sprawdzi się również, gdy masz ochotę na słodki dodatek, ale jednocześnie chcesz nieco zadbać o sylwetkę.

Dla urozmaicenia:

Proponowane przez nas ciasto można podać również w formie niewielkich muffinków. W kolorowych papilotkach będą prezentować się bardzo efektownie. Serwuj ciasto marchewkowe z jabłkami w różnych wariantach, a nuda w jadalni z całą pewnością ci nie grozi. Przepis jest banalnie prosty! Smacznego!