
Składniki
ciasto:
300 gramów
100 gramów
150 gramów
75 gramów
300 gramów
1 łyżeczka
1.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 szczypta
3 sztuki
250 gramów
220 mililitrów
krem:
250 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Marchewkę umyj, obierz, zetrzyj na drobnej tarce, a następnie wymieszaj z obranymi i pokrojonymi drobno jabłkami. Obrane orzechy włoskie posiekaj i wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Do miski wsyp mąkę, sodę, proszek, cynamon oraz sól i dokładnie wymieszaj.

Krok 2
Włącz piekarnik i ustaw na 160°C i funkcje pieczenia góra dół. Jaja wbij do miski, dodaj cukier i ubij tak, żeby połączyć białka z żółtkami. Gdy zacznie powstawać jasna, puszysta masa dodawaj stopniowo olej, nie przerywając ubijania.

Krok 3
Do gotowej masy jajecznej dodaj startą marchewkę z jabłkiem, orzechy z wiórkami oraz mąkę połączoną z resztą dodatków. Całość wymieszaj szpatułką do połączenia wszystkich składników na jednolitą masę (nie używaj miksera, bo ciasto straci puszystość).

Krok 4
Ciasto ostrożnie przełóż do tortownicy i piecz około 1 h 15 minut. Przed wyjęciem sprawdź za pomocą wykałaczki w kilku miejscach czy nie jest surowe. Jeśli ciasto pozostaje na wykałaczce, oznacza to, że powinno pozostać w piekarniku jeszcze co najmniej kilka minut. Gdy placek będzie upieczony, wyciągnij je z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Krok 5
W garnku lub misce zmiksuj serek z cukrem pudrem, a powstały krem wyłóż na zimne ciasto. Wierzch udekoruj siekanymi orzechami i wiórkami kokosowymi.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Możesz z nich przygotować nie tylko pyszne ciasto marchewkowe z jabłkami, ale także skomponować własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto marchewkowe
Marchewka pasuje nie tylko do surówki. Ten nieodzowny element rosołu i sałatki jarzynowej nie od dziś podbija świat słodkości. W krajach anglosaskich przepis na ciasto marchewkowe z jabłkami i orzechami od lat cieszy się dużym wzięciem. Tego rodzaju modę można powitać z szeroko otwartymi ramionami. Tym bardziej że zrobienie takiego marchwiowo-jabłkowego ciasta wcale nie jest trudne, więc ma szansę stać się jednym z twoich ulubionych deserów.
Dla kogo?
O dokładkę przyjemnie słodkiego placka z kremem i orzechami poproszą wszyscy amatorzy wypieków o wilgotnej i gęstej konsystencji. Musimy uprzedzić – trudno się od niego oderwać! Przygotuj przepis na ciasto marchewkowe, gdy jesteś już znudzony recepturami, które znasz już na pamięć.
Na jaką okazję?
W planach masz spokojne popołudnie w domu? Przygotuj delikatne i pełne smaku ciasto marchewkowe. Przepis jest bardzo prosty, a już niewielki kawałek placka z keksówki będzie fantastycznym uzupełnieniem chwili relaksu w ulubionym fotelu. Kiedy jeszcze warto wykorzystać ten przepis? Ciasto marchewkowe z jabłkami i kremowym serkiem na wierzchu wygląda niezwykle efektownie, więc możesz uznać je za pomysł na urodzinowy tort.
Czy wiesz, że?
Ciasto marchewkowe z jabłkami i orzechami to nie wszystko, co może jeszcze zaskoczyć cię w kuchni! W Portugalii jednym z najbardziej charakterystycznych przysmaków jest dżem ze słodkiej marchewki.
Dla urozmaicenia:
Proponowane przez nas ciasto można podać również w formie niewielkich muffinków. W kolorowych papilotkach będą prezentować się bardzo efektownie. Serwuj ciasto marchewkowe z jabłkami w różnych wariantach, a nuda w jadalni z całą pewnością ci nie grozi. Smacznego!