Ciasto marchewkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ciasto marchewkowe

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

252

2436 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3993 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4867 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

300 gramów

100 gramów

150 gramów

75 gramów

300 gramów

1 łyżeczka

1.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 szczypta

3 sztuki

250 gramów

220 mililitrów

krem:

250 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z obranymi i pokrojonymi drobno jabłkami. Posiekać orzechy i wymieszać z wiórkami kokosowymi. Do miski wsypać mąkę, sodę, proszek, cynamon i sól. Wymieszać. Włączyć piekarnik na 160 C góra/dół.

Ciasto marchewkowe - Krok 1

Krok 2

Jaja ubić. Do ubitych dodać cukier aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Ubijając dolewać stopniowo olej.

Ciasto marchewkowe - Krok 2

Krok 3

Do masy jajecznej dodać marchewkę z jabłkiem, orzechy z wiórkami, wsypać mąkę z dodatkami. Wymieszać szpatułką do połączenia składników (bez użycia miksera).

Ciasto marchewkowe - Krok 3

Krok 4

Ciasto przełożyć do tortownicy i piec ok. 1 h 15 minut – przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką w kilku miejscach czy nie jest surowe. Jeśli ciasto pozostanie na wykałaczce piec aż wykałaczka będzie sucha. Ciasto całkowicie wystudzić.

Ciasto marchewkowe - Krok 4

Krok 5

Serek zmiksować z cukrem pudrem i wyłożyć na ciasto. Posypać orzechami.

Ciasto marchewkowe - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto marchewkoweCiasto marchewkowe

Marchewka pasuje nie tylko do surówki. Nieodzowny element rosołu i sałatki jarzynowej nie od dziś podbija świat słodkości. W krajach anglosaskich przepis na ciasto marchewkowe od lat cieszy się dużym wzięciem. Tego rodzaju modę można powitać z szeroko otwartymi ramionami.

Dla kogo?

O dokładkę ciasta marchewkowego poproszą wszyscy amatorzy wypieków o wilgotnej i gęstej konsystencji. Musimy uprzedzić – trudno się od niego oderwać!

Na jaką okazję?

W planach macie spokojne popołudnie w domu? Kawałek ciasta marchewkowego z keksówki będzie fantastycznym uzupełnieniem chwili relaksu w ulubionym fotelu.

Czy wiesz, że?

Ciasto to nie wszystko! W Portugalii jednym z najbardziej charakterystycznych przysmaków jest dżem z marchewki.

Dla urozmaicenia:

Marchewkowe ciasto można podać również w formie niewielkich muffinków. W kolorowych papilotkach będą prezentować się bardzo efektownie.