Składniki
ciasto:
300 gramów
100 gramów
150 gramów
75 gramów
300 gramów
1 łyżeczka
1.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 szczypta
3 sztuki
250 gramów
220 mililitrów
krem:
250 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z obranymi i pokrojonymi drobno jabłkami. Posiekać orzechy i wymieszać z wiórkami kokosowymi. Do miski wsypać mąkę, sodę, proszek, cynamon i sól. Wymieszać. Włączyć piekarnik na 160 C góra/dół.
Krok 2
Jaja ubić. Do ubitych dodać cukier aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Ubijając dolewać stopniowo olej.
Krok 3
Do masy jajecznej dodać marchewkę z jabłkiem, orzechy z wiórkami, wsypać mąkę z dodatkami. Wymieszać szpatułką do połączenia składników (bez użycia miksera).
Krok 4
Ciasto przełożyć do tortownicy i piec ok. 1 h 15 minut – przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką w kilku miejscach czy nie jest surowe. Jeśli ciasto pozostanie na wykałaczce piec aż wykałaczka będzie sucha. Ciasto całkowicie wystudzić.
Krok 5
Serek zmiksować z cukrem pudrem i wyłożyć na ciasto. Posypać orzechami.
Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto marchewkowe
Marchewka pasuje nie tylko do surówki. Nieodzowny element rosołu i sałatki jarzynowej nie od dziś podbija świat słodkości. W krajach anglosaskich przepis na ciasto marchewkowe od lat cieszy się dużym wzięciem. Tego rodzaju modę można powitać z szeroko otwartymi ramionami.
Dla kogo?
O dokładkę ciasta marchewkowego poproszą wszyscy amatorzy wypieków o wilgotnej i gęstej konsystencji. Musimy uprzedzić – trudno się od niego oderwać!
Na jaką okazję?
W planach macie spokojne popołudnie w domu? Kawałek ciasta marchewkowego z keksówki będzie fantastycznym uzupełnieniem chwili relaksu w ulubionym fotelu.
Czy wiesz, że?
Ciasto to nie wszystko! W Portugalii jednym z najbardziej charakterystycznych przysmaków jest dżem z marchewki.
Dla urozmaicenia:
Marchewkowe ciasto można podać również w formie niewielkich muffinków. W kolorowych papilotkach będą prezentować się bardzo efektownie.