Ciasto marchewkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ciasto marchewkowe

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

256

2452 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4005 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4891 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

300 gramów

100 gramów

150 gramów

75 gramów

300 gramów

1 łyżeczka

1.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 szczypta

3 sztuki

250 gramów

220 mililitrów

krem:

250 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z obranymi i pokrojonymi drobno jabłkami. Posiekać orzechy i wymieszać z wiórkami kokosowymi. Do miski wsypać mąkę, sodę, proszek, cynamon i sól. Wymieszać. Włączyć piekarnik na 160 C góra/dół.

Ciasto marchewkowe - Krok 1

Krok 2

Jaja ubić. Do ubitych dodać cukier aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Ubijając dolewać stopniowo olej.

Ciasto marchewkowe - Krok 2

Krok 3

Do masy jajecznej dodać marchewkę z jabłkiem, orzechy z wiórkami, wsypać mąkę z dodatkami. Wymieszać szpatułką do połączenia składników (bez użycia miksera).

Ciasto marchewkowe - Krok 3

Krok 4

Ciasto przełożyć do tortownicy i piec ok. 1 h 15 minut – przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką w kilku miejscach czy nie jest surowe. Jeśli ciasto pozostanie na wykałaczce piec aż wykałaczka będzie sucha. Ciasto całkowicie wystudzić.

Ciasto marchewkowe - Krok 4

Krok 5

Serek zmiksować z cukrem pudrem i wyłożyć na ciasto. Posypać orzechami.

Ciasto marchewkowe - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto marchewkoweCiasto marchewkowe

Marchewka pasuje nie tylko do surówki. Nieodzowny element rosołu i sałatki jarzynowej nie od dziś podbija świat słodkości. W krajach anglosaskich przepis na ciasto marchewkowe od lat cieszy się dużym wzięciem. Tego rodzaju modę można powitać z szeroko otwartymi ramionami.

Dla kogo?

O dokładkę ciasta marchewkowego poproszą wszyscy amatorzy wypieków o wilgotnej i gęstej konsystencji. Musimy uprzedzić – trudno się od niego oderwać!

Na jaką okazję?

W planach macie spokojne popołudnie w domu? Kawałek ciasta marchewkowego z keksówki będzie fantastycznym uzupełnieniem chwili relaksu w ulubionym fotelu.

Czy wiesz, że?

Ciasto to nie wszystko! W Portugalii jednym z najbardziej charakterystycznych przysmaków jest dżem z marchewki.

Dla urozmaicenia:

Marchewkowe ciasto można podać również w formie niewielkich muffinków. W kolorowych papilotkach będą prezentować się bardzo efektownie.