Ciasto królewicz przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto królewicz

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
150 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

134 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

326 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

520 gramów

90 gramów

90 gramów

230 gramów

1.5 łyżeczki

2 sztuki

masa:

1 sztuka

200 gramów

400 gramów

70 gramów

polewa:

100 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę oraz sodę. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, wlewamy miód, wsypujemy cukier oraz wbijamy jajka. Całość mieszamy i zagniatamy na gładkie ciasto.

Ciasto królewicz - Krok 1

Krok 2

Gotowe ciasto dzielimy na trzy części i formujemy z nich kulę.

Ciasto królewicz - Krok 2

Krok 3

Każdą rozwałkowujemy na placek o wymiarach 20 x 30 cm. Pieczemy każdy z nich ok 20 min do zarumienienia w temp 180 C.

Ciasto królewicz - Krok 3

Krok 4

Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Używamy 400 ml mleka zamiast 500 ml. Podczas gotowania energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Masło ubijamy na puszystą masę. Pod koniec dodajemy cukier puder i ponownie ubijamy. Powstałą masę przekładamy po łyżce do budyniu. Cały czas miksujemy.

Ciasto królewicz - Krok 4

Krok 5

Na dnie formy układamy przestudzony blat. Polewamy go pierwszą częścią masy budyniowej. Następnie układamy drugi blat i ponownie smarujemy pozostałą masą. Całość przykrywamy trzecim blatem.

Ciasto królewicz - Krok 5

Krok 6

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło. Dokładnie mieszamy. Powstałą masą polewamy ciasto. Wkładamy do lodówki na min 30 min do stężenia. 

Ciasto królewicz - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Arko

    Arko , 19.12.2022

    Pamiętam to ciasto z dzieciństwa nazywało się inaczej ale robiłam je razem z moja mamą często bo jest pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Ewa

    Ewa Ewa , 09.12.2022

    Ciasto jest rewelacyjne, super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto królewicz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto królewicz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto królewicz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto królewicz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto królewicz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto królewicz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto królewicz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto królewicz - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Lukier cytrynowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej