Królewicz ciasto – prosty przepis na placek | Przepisy.pl pixel

Ciasto królewicz

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
31 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
150 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

188 osób wydrukowało

Pobierz pdf

430 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

520 gramów

90 gramów

90 gramów

230 gramów

1.5 łyżeczki

2 sztuki

masa:

1 sztuka

200 gramów

400 gramów

70 gramów

polewa:

100 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę oraz sodę. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, wlewamy miód, wsypujemy cukier oraz wbijamy jajka. Całość mieszamy i zagniatamy na gładkie ciasto.

Ciasto królewicz - Krok 1

Krok 2

Gotowe ciasto dzielimy na trzy części i formujemy z nich kulę.

Ciasto królewicz - Krok 2

Krok 3

Każdą rozwałkowujemy na placek o wymiarach 20 x 30 cm. Pieczemy każdy z nich ok 20 min do zarumienienia w temp 180 C.

Ciasto królewicz - Krok 3

Krok 4

Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Używamy 400 ml mleka zamiast 500 ml. Podczas gotowania energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Masło ubijamy na puszystą masę. Pod koniec dodajemy cukier puder i ponownie ubijamy. Powstałą masę przekładamy po łyżce do budyniu. Cały czas miksujemy.

Ciasto królewicz - Krok 4

Krok 5

Na dnie formy układamy przestudzony blat. Polewamy go pierwszą częścią masy budyniowej. Następnie układamy drugi blat i ponownie smarujemy pozostałą masą. Całość przykrywamy trzecim blatem.

Ciasto królewicz - Krok 5

Krok 6

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło. Dokładnie mieszamy. Powstałą masą polewamy ciasto. Wkładamy do lodówki na min 30 min do stężenia. 

Ciasto królewicz - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Arko

    Arko , 19.12.2022

    Pamiętam to ciasto z dzieciństwa nazywało się inaczej ale robiłam je razem z moja mamą często bo jest pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wysocz

    Ewa Wysocz , 09.12.2022

    Ciasto jest rewelacyjne, super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto królewicz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto królewicz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto królewicz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto królewicz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto królewicz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto królewicz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto królewicz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto królewicz - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto z agrestem
czas przygotowania
105 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto królewiczCiasto królewicz

Czy znasz to uczucie, gdy tuż po świątecznym obiedzie na stole ląduje ciasto królewicz – zwane też Królewcem – a delikatny, miodowy biszkopt rozpływa się w twoich ustach? Istnieje wiele wersji przepisów na ten deser, ale jedno jest pewne: składniki dostępne w każdym sklepie i prosty sposób przygotowania to wystarczające argumenty, by upiec to ciasto! Królewicz wyjdzie pyszny, nawet jeśli jesteś początkującym amatorem cukiernictwa.

Dla kogo?

Królewicz to ciasto dla tych, którzy chcą wrócić do dzieciństwa i odtworzyć smaki z beztroskich lat. Prawdziwa z niego kapsuła czasu! To idealny przepis na sam początek przygody z pieczeniem. A gdy już opanujesz przepis na ciasto królewicz do perfekcji, podaj go na rodzinnym spotkaniu. Czy twoi goście są gotowi na królewską ucztę?

Na jaką okazję?

Ciasto królewicz to wymarzony deser na świąteczne popołudnie – w sam raz do kawy z bitą śmietaną lub rozgrzewającej herbaty pachnącej cynamonem.

Czy wiesz, że?

Miodowe ciasta cieszą się ogromną popularnością w krajach słowiańskich – tyczy się to także ciasta królewicz. Przepis na nie pochodzi z kuchni rosyjskiej i jest jednym z wariantów klasycznego miodownika.

Dla urozmaicenia:

Królewicz to ciasto, które możesz urozmaicić ulubionymi dodatkami, takimi jak orzechy, płatki migdałów lub wiórki kokosowe. Jeśli chcesz przełamać słodycz całości, użyj konfitur lub powideł o lekko kwaśnym posmaku (np. śliwkowych). W którym momencie wykonywania przepisu na ciasto królewicz posmarować nimi biszkopt, by wszystko pozostało na swoim miejscu? Użyj ich, zanim pokryjesz ciasto warstwą budyniowego kremu.