Składniki
biszkopt:
8 sztuk
130 gramów
50 gramów
50 gramów
krem z białej czekolady:
60 mililitrów
1 łyżka
2 sztuki
2 sztuki
120 gramów
270 mililitrów
1 sztuka
350 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj biszkopt. Rozpuść masło. Oddziel białka od żółtek. Cztery białka oraz cukier puder ubij na pianę. Dodaj żółtka i dalej ubijaj aż się połączą. Następnie wlej masło, dodaj kakao i wymieszaj delikatnie miękką łyżką.
Krok 2
Prostokątną foremkę do ciasta (ok 25x30cm) wysmaruj masłem. Wyłóż dno pergaminem, wylej równomiernie biszkopt i piecz w 180 stopniach przez 20 minut.
Krok 3
Przygotuj krem. Ubij śmietankę aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Namocz żelatynę. Wyjmij miąższ z wanilii i zagotuj go z mlekiem. Żółtka utrzyj z cukrem w misce i zalej gorącym mlekiem energicznie mieszając.
Krok 4
Do ciepłego mleka dodaj połamaną czekoladę oraz odciśniętą żelatynę i wymieszaj. Teraz połącz masę czekoladową z wcześniej ubitą śmietaną mieszając całość miękką łyżką. Odstaw krem aby ostygł.
Krok 5
Upieczony biszkopt wyjmij z blaszki i odwróć. Teraz zdejmij ostrożnie pergamin. Obkrój boki i przekrój ciasto na pół. W między czasie wymieszaj zamrożone wiśnie z cukrem pudrem.
Krok 6
Na dnie blaszki wyłóż pergamin. Połóż połowę biszkoptu i posmaruj lekko ostudzonym kremem. Posyp wiśniami i połóż na wierzchu drugi biszkopt. Lekko przygnieć i włóż do lodówki na minimum 2h.
Dobra rada:
Wiśnie możesz zastąpić np. brzoskwiniami z puszki lub czereśniami. Ciasto W-Z możesz udekorować polewą czekoladową oraz bitą śmietaną. Super smakuje z otartą skórką z cytryny.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wuzetka (ciasto WZ)
Ponadczasowy deser. Ciasto WZ z ciemnym, kakaowym biszkoptem i bitą śmietaną, które miało stać się cukierniczym symbolem Warszawy, do dziś popularnością i uznaniem cieszy się również poza stolicą. Wizyta w cukierni nie będzie konieczna – wuzetkę przygotujecie w zaciszu własnej kuchni.
Dla kogo?
Deser jedyny w swoim rodzaju. Wuzetka jest na tyle charakterystyczna, że nie sposób pomylić ją z jakimkolwiek innym specjałem. Cenicie klasykę? W takim razie do dzieła!
Na jaką okazję?
Wygląda bardzo elegancko, więc podajcie ją podczas ważnych uroczystości. Jak świętować, to tylko przy stole, na którym znajdują się najlepsze kąski.
Czy wiesz, że?
Narodziny wuzetki wiążą się z konkursem zorganizowanym przez Cech Rzemiosł Spożywczych. Jego celem było wymyślenie przepisu na ciasto, które zostanie symbolem odbudowującej się po wojnie Warszawy.
Dla urozmaicenia:
Bitą śmietanę można zastąpić kremem budyniowym, a do wuzetki dodać wiśnie lub czarne porzeczki.