Wuzetka (ciasto WZ)

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

452

1362 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6696 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12169 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

6 sztuk

250 gramów

200 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

poncz:

1 szklanka

3 łyżeczki

2 łyżki

masa śmietankowa:

750 mililitrów

4 łyżeczki

20 gramów

polewa:

70 gramów

100 gramów

100 mililitrów

dekoracja:

250 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 170°C. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i nadal ubijaj. Następnie dodaj żółtka i jeszcze chwilę ubijaj.

Wuzetka (ciasto WZ) - Krok 1

Krok 2

Dodaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Na koniec dodaj roztopioną Kasię i delikatnie wymieszaj łyżką.

Wuzetka (ciasto WZ) - Krok 2

Krok 3

Ciasto wylej do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej blachy (o wymiarach 22 x 28 cm) i piecz ok. 35 minut w temperaturze 170°C. Wystudzone ciasto przekrój na 2 blaty.

Wuzetka (ciasto WZ) - Krok 3

Krok 4

Wszystkie składniki ponczu wymieszaj. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej wody by napęczniała. 1/2 szklanki śmietanki podgrzej, włóż napęczniałą żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Pozostałą śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i połącz z rozpuszczoną żelatyną. Jedną część ciasta ponownie ułóż w formie i nasącz połową przygotowanego ponczu. Masę śmietanową wyłóż na ciasto i przykryj drugą częścią ciasta. Również nasącz ją ponczem.

Wuzetka (ciasto WZ) - Krok 4

Krok 5

Przygotuj polewę. W rondelku połącz śmietanę, cukier, czekoladę i margarynę Kasia, dodaj cukier puder, kakao i śmietanę, wymieszaj. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści i dokładnie połączy . Lekko przestudź. Gotową polewą polej ciasto.

Wuzetka (ciasto WZ) - Krok 5

Krok 6

Śmietankę ubij z cukrem pudrem i ew. zagęstnikiem. Przełóż do szprycy cukierniczej. Gdy polewa na cieście zastygnie udekoruj ciasto kleksami z bitej śmietany.

Wuzetka (ciasto WZ) - Krok 6
Moje Ciasto

Dobra rada:

Podczas przygotowywania dekoracji możesz zagęścić śmietankę 1 opakowaniem zagęstnika.

14

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska

    TAK. Masa śmietankowa i bita śmietana (dekoracja) są bardzo kaloryczne. Można przygotować zdrowszą wersję. 2 puszki skondensowanego mleka należy schłodzić, np. przez noc. Następnego dnia należy otworzyć puszkę i wyjąć krem kokosowy (osadził się na górze). Do kremu dodać 2 łyżeczki soku z limonki i 6 łyżek cukru trzcinowego (rozdrobnionego w moździerzu), całość ubijać przez 5 minut. 3/4 śmietanki użyć do przełożenia ciasta, a 1/4 do dekoracji.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska

    TAK. Część ciasta (nasączoną ponczem) można dodatkowo posmarować dżemem malinowym/powidłami śliwkowymi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Wojtaszek

    Lidia Wojtaszek

    Robiłam nie raz wg przepisu,zawsze wychodzi super,szybko znika z talerza,pyszne ciasto,polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Zygala

    Ewa Zygala

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Papiernik

    Irena Papiernik

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Błaszczak

    Gosia Błaszczak

    Zrobiłam z ciekawości Ale szału nie ma w ogóle

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Dawid

    Natalia Dawid

    Klasyczne ciasto wz-tka NIEMA masy smietanowej!!! Ludzie to nie wz-tka!!! Masa powinna być z masła kefiru i soku z cytryny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Tomczyk

    Justyna Tomczyk

    Mam pytanie czy polewą czekoladowa potem jest chrupiąca??

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Agnieszka Zielonka

    Agnieszka Zielonka

    moim zdaniem zamiast żelatyny do śmietany dodać np śmietan fix żeby było czuć ze to bita śmietana .a poza tym ciasto super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Leszczyńska

    Joanna Leszczyńska

    Super ciasto polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Mączka

    Agnieszka Mączka

    mleczna kanapka beznadziejna masa bardzo rzadka , zrobilam zgodnie z przepisem i beznadzieja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Bachanek

    Malgorzata Bachanek

    Bardzo dobre ciasto smakowało wszystkim

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Gorzycka

    Monika Gorzycka

    Przepis łatwy ,a smak super !

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wuzetka (ciasto WZ) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wuzetka (ciasto WZ) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wuzetka (ciasto WZ) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wuzetka (ciasto WZ) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wuzetka (ciasto WZ) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wuzetka (ciasto WZ) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wuzetka (ciasto WZ) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wuzetka (ciasto WZ)Wuzetka (ciasto WZ)

Wuzetka to klasyczny wypiek, znany niemal w całej Polsce, jednak powstał on w wyniku konkursu na ciastko warszawskie, które miało stać się symbolem tego miasta. Jego nazwa prawdopodobnie pochodzi od trasy W-Z, przy której było ono kiedyś sprzedawane, jest jednak kilka innych teorii na ten temat. Najważniejsze jest to, że wuzetka jest smaczna i prosta w przygotowaniu, idealnie sprawdza się więc na wiele okazji. Dzięki ozdobie z bitej śmietany dobrze prezentuje się na talerzach, apetycznie wygląda też czarno-biały kontrast ciasta i kremu. Jak ją przygotować? Zacznij od upieczenia kakaowego biszkoptu. Dokładnie ubij białka i stopniowo łącz je z pozostałymi składnikami, delikatnie mieszając, by w masie znalazło się jak najwięcej powietrza. Po upieczeniu wystudź i przekrój na dwa blaty. Ubij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i żelatyną, dzięki której masa będzie dobrze trzymać się pomiędzy dwiema warstwami ciasta, a całość pokryj gęstą polewą czekoladową. Ciasto podawaj pokrojone na kwadraty, z ozdobą wykonaną z bitej śmietany. Polecamy nasz przepis!