Wuzetka (ciasto WZ)

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

453

1445 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6696 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12170 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

8 sztuk

130 gramów

50 gramów

50 gramów

krem z białej czekolady:

60 mililitrów

1 łyżka

2 sztuki

2 sztuki

120 gramów

270 mililitrów

1 sztuka

350 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj biszkopt. Rozpuść masło. Oddziel białka od żółtek. Cztery białka oraz cukier puder ubij na pianę. Dodaj żółtka i dalej ubijaj aż się połączą. Następnie wlej masło, dodaj kakao i wymieszaj delikatnie miękką łyżką.

Wuzetka (ciasto WZ) - Krok 1

Krok 2

Prostokątną foremkę do ciasta (ok 25x30cm) wysmaruj masłem. Wyłóż dno pergaminem, wylej równomiernie biszkopt i piecz w 180 stopniach przez 20 minut.

Wuzetka (ciasto WZ) - Krok 2

Krok 3

Przygotuj krem. Ubij śmietankę aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Namocz żelatynę. Wyjmij miąższ z wanilii i zagotuj go z mlekiem. Żółtka utrzyj z cukrem w misce i zalej gorącym mlekiem energicznie mieszając.

Wuzetka (ciasto WZ) - Krok 3

Krok 4

Do ciepłego mleka dodaj połamaną czekoladę oraz odciśniętą żelatynę i wymieszaj. Teraz połącz masę czekoladową z wcześniej ubitą śmietaną mieszając całość miękką łyżką. Odstaw krem aby ostygł.

Wuzetka (ciasto WZ) - Krok 4

Krok 5

Upieczony biszkopt wyjmij z blaszki i odwróć. Teraz zdejmij ostrożnie pergamin. Obkrój boki i przekrój ciasto na pół. W między czasie wymieszaj zamrożone wiśnie z cukrem pudrem.

Wuzetka (ciasto WZ) - Krok 5

Krok 6

Na dnie blaszki wyłóż pergamin. Połóż połowę biszkoptu i posmaruj lekko ostudzonym kremem. Posyp wiśniami i połóż na wierzchu drugi biszkopt. Lekko przygnieć i włóż do lodówki na minimum 2h.

Wuzetka (ciasto WZ) - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Wiśnie możesz zastąpić np. brzoskwiniami z puszki lub czereśniami. Ciasto W-Z możesz udekorować polewą czekoladową oraz bitą śmietaną. Super smakuje z otartą skórką z cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wuzetka (ciasto WZ) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wuzetka (ciasto WZ) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wuzetka (ciasto WZ) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wuzetka (ciasto WZ) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wuzetka (ciasto WZ) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wuzetka (ciasto WZ) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wuzetka (ciasto WZ) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wuzetka (ciasto WZ)Wuzetka (ciasto WZ)

Ponadczasowy deser. Ciasto WZ z ciemnym, kakaowym biszkoptem i bitą śmietaną, które miało stać się cukierniczym symbolem Warszawy, do dziś popularnością i uznaniem cieszy się również poza stolicą. Wizyta w cukierni nie będzie konieczna – wuzetkę przygotujecie w zaciszu własnej kuchni.

Dla kogo?

Deser jedyny w swoim rodzaju. Wuzetka jest na tyle charakterystyczna, że nie sposób pomylić ją z jakimkolwiek innym specjałem. Cenicie klasykę? W takim razie do dzieła!

Na jaką okazję?

Wygląda bardzo elegancko, więc podajcie ją podczas ważnych uroczystości. Jak świętować, to tylko przy stole, na którym znajdują się najlepsze kąski.

Czy wiesz, że?

Narodziny wuzetki wiążą się z konkursem zorganizowanym przez Cech Rzemiosł Spożywczych. Jego celem było wymyślenie przepisu na ciasto, które zostanie symbolem odbudowującej się po wojnie Warszawy.

Dla urozmaicenia:

Bitą śmietanę można zastąpić kremem budyniowym, a do wuzetki dodać wiśnie lub czarne porzeczki.