Wuzetka / ciasto WZ - przepis na wuzetkę klasyczną | Przepisy.pl pixel

Wuzetka (ciasto WZ)

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

456

1548 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6736 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12248 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

8 sztuk

130 gramów

50 gramów

50 gramów

krem z białej czekolady:

60 mililitrów

1 łyżka

2 sztuki

2 sztuki

120 gramów

270 mililitrów

1 sztuka

350 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj biszkopt. Rozpuść masło. Oddziel białka od żółtek. Cztery białka oraz cukier puder ubij na pianę. Dodaj żółtka i dalej ubijaj aż się połączą. Następnie wlej masło, dodaj kakao i wymieszaj delikatnie miękką łyżką.

Wuzetka (ciasto WZ) - Krok 1

Krok 2

Prostokątną foremkę do ciasta (ok 25x30cm) wysmaruj masłem. Wyłóż dno pergaminem, wylej równomiernie biszkopt i piecz w 180 stopniach przez 20 minut.

Wuzetka (ciasto WZ) - Krok 2

Krok 3

Przygotuj krem. Ubij śmietankę aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Namocz żelatynę. Wyjmij miąższ z wanilii i zagotuj go z mlekiem. Żółtka utrzyj z cukrem w misce i zalej gorącym mlekiem energicznie mieszając.

Wuzetka (ciasto WZ) - Krok 3

Krok 4

Do ciepłego mleka dodaj połamaną czekoladę oraz odciśniętą żelatynę i wymieszaj. Teraz połącz masę czekoladową z wcześniej ubitą śmietaną mieszając całość miękką łyżką. Odstaw krem aby ostygł.

Wuzetka (ciasto WZ) - Krok 4

Krok 5

Upieczony biszkopt wyjmij z blaszki i odwróć. Teraz zdejmij ostrożnie pergamin. Obkrój boki i przekrój ciasto na pół. W między czasie wymieszaj zamrożone wiśnie z cukrem pudrem.

Wuzetka (ciasto WZ) - Krok 5

Krok 6

Na dnie blaszki wyłóż pergamin. Połóż połowę biszkoptu i posmaruj lekko ostudzonym kremem. Posyp wiśniami i połóż na wierzchu drugi biszkopt. Lekko przygnieć i włóż do lodówki na minimum 2h.

Wuzetka (ciasto WZ) - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Wiśnie możesz zastąpić np. brzoskwiniami z puszki lub czereśniami. Ciasto W-Z możesz udekorować polewą czekoladową oraz bitą śmietaną. Super smakuje z otartą skórką z cytryny.

1

Opinie o przepisie

  • Beata

    Beata , 19.07.2020

    Proszę o poprzednią wersję tego przepisu. Miałam zapisany link z zupełnie inną wersją tego ciasta

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wuzetka (ciasto WZ) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wuzetka (ciasto WZ) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wuzetka (ciasto WZ) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wuzetka (ciasto WZ) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wuzetka (ciasto WZ) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wuzetka (ciasto WZ) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wuzetka (ciasto WZ) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Blok czekoladowy
czas przygotowania
300 min.
stopień trudności

łatwe

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wuzetka (ciasto WZ)Wuzetka (ciasto WZ)

Ponadczasowy deser. Ciasto WZ z ciemnym, kakaowym biszkoptem i bitą śmietaną, które miało stać się cukierniczym symbolem Warszawy, do dziś popularnością i uznaniem cieszy się również poza stolicą. Wizyta w cukierni nie będzie konieczna – wuzetkę przygotujecie w zaciszu własnej kuchni.

Dla kogo?

Deser jedyny w swoim rodzaju. Wuzetka jest na tyle charakterystyczna, że nie sposób pomylić ją z jakimkolwiek innym specjałem. Cenicie klasykę? W takim razie do dzieła!

Na jaką okazję?

Wygląda bardzo elegancko, więc podajcie ją podczas ważnych uroczystości. Jak świętować, to tylko przy stole, na którym znajdują się najlepsze kąski.

Czy wiesz, że?

Narodziny wuzetki wiążą się z konkursem zorganizowanym przez Cech Rzemiosł Spożywczych. Jego celem było wymyślenie przepisu na ciasto, które zostanie symbolem odbudowującej się po wojnie Warszawy.

Dla urozmaicenia:

Bitą śmietanę można zastąpić kremem budyniowym, a do wuzetki dodać wiśnie lub czarne porzeczki.