Składniki
biszkopt:
4 sztuki
130 gramów
50 gramów
50 gramów
krem z białej czekolady:
60 mililitrów
1 łyżka
2 sztuki
2 sztuki
120 gramów
270 mililitrów
1 sztuka
350 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj biszkopt. Rozpuść masło. Oddziel białka od żółtek. Cztery białka oraz cukier puder ubij na bezę dodając cukier w dwóch partiach. Jak beza będzie sztywna, dodaj żółtka i dalej chwilę ubijaj aż się połączą. Następnie wlej masło, dodaj kakao i wymieszaj delikatnie miękką łyżką.
Krok 2
Prostokątną foremkę do ciasta (ok 25x30cm) wyłóż pergaminem i wysmaruj ciastem. Następnie wylej równomiernie biszkopt i piecz w 180 stopniach przez 20 minut.
Krok 3
Przygotuj krem. Ubij śmietankę aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Namocz żelatynę. Wyjmij miąższ z wanilii i zagotuj go z mlekiem. Żółtka utrzyj z cukrem w misce i zalej gorącym mlekiem energicznie mieszając.
Krok 4
Do ciepłego mleka dodaj połamaną czekoladę oraz odciśniętą żelatynę i wymieszaj. Teraz połącz masę czekoladową z wcześniej ubitą śmietaną mieszając całość miękką łyżką. Odstaw krem aby ostygł.
Krok 5
Upieczony biszkopt wyjmij z blaszki i odwróć. Teraz zdejmij ostrożnie pergamin. Obkrój boki i przekrój ciasto na pół. W między czasie wymieszaj zamrożone wiśnie z cukrem pudrem.
Krok 6
Na dnie blaszki wyłóż pergamin. Połóż połowę biszkoptu i posmaruj lekko ostudzonym kremem. Posyp wiśniami i połóż na wierzchu drugi biszkopt. Lekko przygnieć i włóż do lodówki na minimum 2h.
Dobra rada:
Wiśnie możesz zastąpić np. brzoskwiniami z puszki lub czereśniami. Ciasto W-Z możesz udekorować polewą czekoladową oraz bitą śmietaną. Super smakuje z otartą skórką z cytryny.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wuzetka (ciasto WZ)
Ciasto wuzetka to ponadczasowy deser, który większość z nas zna doskonale. Ciasto WZ z ciemnym, kakaowym biszkoptem i bitą śmietaną, które miało stać się cukierniczym symbolem Warszawy, do dziś popularnością i uznaniem cieszy się również poza stolicą. Wizyta w cukierni nie będzie konieczna – wuzetkę przygotujesz bez trudu w zaciszu własnej kuchni. Trudno w to uwierzyć? Zajrzyj do przepisu na klasyczną wuzetkę i przekonaj się, że nie ma w nim nic, z czym mógłbyś sobie nie poradzić.
Dla kogo?
Ciasto WZ to deser jedyny w swoim rodzaju. Wuzetka jest na tyle charakterystyczna, że nie sposób pomylić ją z jakimkolwiek innym specjałem. Cenisz klasykę? W takim razie do dzieła! Domowym ciastem wuzetką udowodnisz wszystkim niedowiarkom, że jesteś w stanie przygotować smakołyk, który prezentuje się, jakby wyszedł spod ręki profesjonalisty. Przepis na wuzetkę to od dziś twój wierny sprzymierzeniec!
Na jaką okazję?
Ciasto WZ wygląda bardzo elegancko, więc będzie doskonałym słodkim akcentem podczas ważnych uroczystości. Jak świętować, to tylko przy stole, na którym znajdują się najlepsze kąski. Co trzeba wiedzieć o wuzetce? Przepis dopasuj do liczby osób, które zapraszasz na degustację. Nasza receptura pozwoli ci przygotować cztery porcje pysznej, domowej wuzetki.
Czy wiesz, że?
Narodziny wuzetki wiążą się z konkursem zorganizowanym przez Cech Rzemiosł Spożywczych. Jego celem było wymyślenie przepisu na ciasto, które zostanie symbolem odbudowującej się po wojnie Warszawy.
Dla urozmaicenia:
Wuzetka to klasyczny przepis, którego mocną stroną jest prostota. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by spróbować czegoś nowego. W przepisie na ciasto WZ bitą śmietanę można zastąpić kremem budyniowym. Wówczas deser zyska równie apetyczny, ale nieco inny charakter. Jeśli chcesz, w przepisie na WZ uwzględnij także wiśnie lub czarne porzeczki porzeczki – to wyjątkowo apetyczne połączenie, ale niejedyne! Równie dobrze sprawdzą się brzoskwinie z puszki.