Wuzetka / ciasto WZ - przepis na wuzetkę klasyczną | Przepisy.pl pixel

Wuzetka (ciasto WZ)

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

475

1875 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7082 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12867 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

4 sztuki

130 gramów

50 gramów

50 gramów

krem z białej czekolady:

60 mililitrów

1 łyżka

2 sztuki

2 sztuki

120 gramów

270 mililitrów

1 sztuka

350 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj biszkopt. Rozpuść masło. Oddziel białka od żółtek. Cztery białka oraz cukier puder ubij na bezę dodając cukier w dwóch partiach. Jak beza będzie sztywna, dodaj żółtka i dalej chwilę ubijaj aż się połączą. Następnie wlej masło, dodaj kakao i wymieszaj delikatnie miękką łyżką.

Wuzetka (ciasto WZ) - Krok 1

Krok 2

Prostokątną foremkę do ciasta (ok 25x30cm) wyłóż pergaminem i wysmaruj ciastem. Następnie wylej równomiernie biszkopt i piecz w 180 stopniach przez 20 minut.

Wuzetka (ciasto WZ) - Krok 2

Krok 3

Przygotuj krem. Ubij śmietankę aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Namocz żelatynę. Wyjmij miąższ z wanilii i zagotuj go z mlekiem. Żółtka utrzyj z cukrem w misce i zalej gorącym mlekiem energicznie mieszając.

Wuzetka (ciasto WZ) - Krok 3

Krok 4

Do ciepłego mleka dodaj połamaną czekoladę oraz odciśniętą żelatynę i wymieszaj. Teraz połącz masę czekoladową z wcześniej ubitą śmietaną mieszając całość miękką łyżką. Odstaw krem aby ostygł.

Wuzetka (ciasto WZ) - Krok 4

Krok 5

Upieczony biszkopt wyjmij z blaszki i odwróć. Teraz zdejmij ostrożnie pergamin. Obkrój boki i przekrój ciasto na pół. W między czasie wymieszaj zamrożone wiśnie z cukrem pudrem.

Wuzetka (ciasto WZ) - Krok 5

Krok 6

Na dnie blaszki wyłóż pergamin. Połóż połowę biszkoptu i posmaruj lekko ostudzonym kremem. Posyp wiśniami i połóż na wierzchu drugi biszkopt. Lekko przygnieć i włóż do lodówki na minimum 2h.

Wuzetka (ciasto WZ) - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Wiśnie możesz zastąpić np. brzoskwiniami z puszki lub czereśniami. Ciasto W-Z możesz udekorować polewą czekoladową oraz bitą śmietaną. Super smakuje z otartą skórką z cytryny.

10

Opinie o przepisie

  • Przemysław

    Przemysław , 05.07.2024

    Po co smarować blaszkę masłem, a następnie zakryć ją papierem? To nie ma sensu

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Jola

    Jola , 14.04.2023

    Wszystko dobrze,tylko nie rozumiem ....w przepisie jest 8 jaj,a, w opisie przygotowania biszkoptu juz tylko 4?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Jolka

    Jolka , 19.07.2022

    To najlepszy przepis na wuzetkę. Uwielbiam z czarnymi porzeczkami i obficie polaną gorzką czekoladą.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga

    Kinga , 12.12.2021

    TAK* Na myśl o waszej WuZetce, od razu przychodzi mi do głowy cytat klasyka z kultowego polskiego filmu, który chyba każdy Polak zna: "kawa + WuZetka to u nas zestaw obowiązkowy, bijemy się o Złotą Patelnię"

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina

    Ewelina , 11.12.2021

    *Tak* W mojej Wuzetce zawsze gości krem z dodatkiem serków homogenizowanych waniliowych. Utarta na biały puch kostka masła z dodatkiem cukru oraz serki. Najlepsze połączenie dodające nutkę kwaśnego a zarazem słodkiego waniliowego smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika

    Monika , 11.12.2021

    Tak.Wersja tylko dla dorosłych, zamiast wiśni z kompotu,ja daje wiśnie zalane alkoholem, pychota.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia

    Kasia , 29.05.2021

    Świetnie smakuje, polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata

    Beata , 19.07.2020

    Proszę o poprzednią wersję tego przepisu. Miałam zapisany link z zupełnie inną wersją tego ciasta

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wuzetka (ciasto WZ) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wuzetka (ciasto WZ) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wuzetka (ciasto WZ) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wuzetka (ciasto WZ) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wuzetka (ciasto WZ) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wuzetka (ciasto WZ) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wuzetka (ciasto WZ) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wuzetka (ciasto WZ) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wuzetka (ciasto WZ)Wuzetka (ciasto WZ)

Ciasto wuzetka to ponadczasowy deser, który większość z nas zna doskonale. Ciasto WZ z ciemnym, kakaowym biszkoptem i bitą śmietaną, które miało stać się cukierniczym symbolem Warszawy, do dziś popularnością i uznaniem cieszy się również poza stolicą. Wizyta w cukierni nie będzie konieczna – wuzetkę przygotujesz bez trudu w zaciszu własnej kuchni. Trudno w to uwierzyć? Zajrzyj do przepisu na klasyczną wuzetkę i przekonaj się, że nie ma w nim nic, z czym mógłbyś sobie nie poradzić.

Dla kogo?

Ciasto WZ to deser jedyny w swoim rodzaju. Wuzetka jest na tyle charakterystyczna, że nie sposób pomylić ją z jakimkolwiek innym specjałem. Cenisz klasykę? W takim razie do dzieła! Domowym ciastem wuzetką udowodnisz wszystkim niedowiarkom, że jesteś w stanie przygotować smakołyk, który prezentuje się, jakby wyszedł spod ręki profesjonalisty. Przepis na wuzetkę to od dziś twój wierny sprzymierzeniec!

Na jaką okazję?

Ciasto WZ wygląda bardzo elegancko, więc będzie doskonałym słodkim akcentem podczas ważnych uroczystości. Jak świętować, to tylko przy stole, na którym znajdują się najlepsze kąski. Co trzeba wiedzieć o wuzetce? Przepis dopasuj do liczby osób, które zapraszasz na degustację. Nasza receptura pozwoli ci przygotować cztery porcje pysznej, domowej wuzetki.

Czy wiesz, że?

Narodziny wuzetki wiążą się z konkursem zorganizowanym przez Cech Rzemiosł Spożywczych. Jego celem było wymyślenie przepisu na ciasto, które zostanie symbolem odbudowującej się po wojnie Warszawy.

Dla urozmaicenia:

Wuzetka to klasyczny przepis, którego mocną stroną jest prostota. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by spróbować czegoś nowego. W przepisie na ciasto WZ bitą śmietanę można zastąpić kremem budyniowym. Wówczas deser zyska równie apetyczny, ale nieco inny charakter. Jeśli chcesz, w przepisie na WZ uwzględnij także wiśnie lub czarne porzeczki porzeczki – to wyjątkowo apetyczne połączenie, ale niejedyne! Równie dobrze sprawdzą się brzoskwinie z puszki.