Ciasto przygotowywane z myślą o zimowym przyjęciu powinno nie tylko dobrze smakować, ale również efektownie wyglądać. Jak zrobić ciasto karnawałowe, idealne do podania gościom? Sprawdź nasze 3 propozycje.

Tort czekoladowy

Na przyjęciu karnawałowym sprawdzą się w szczególności okazałe ciasta, a do takich należy bez wątpienia tort. Przygotuj klasyczny angielski: przełożony gęstym śmietanowo-owocowym kremem i udekorowany lukrem plastycznym. Sprawdzi się również tzw. naked cake, czyli tort, którego brzegi nie są niczym pokryte, a poszczególne warstwy są wyraźnie widoczne. Dobrym wyborem będzie również niezwykle popularny tort czekoladowy, który wbrew pozorom jest dość prosty w przygotowaniu. Gotowe ciasto podawaj sauté lub z dodatkiem bitej śmietany czy ulubionych owoców. Przekonaj się, jak łatwo można zrobić ciasto karnawałowe.

 

Biały puch

Biały puch to idealne ciasto na zimowe uroczystości. Z pewnością przypadnie do gustu fanom białej czekolady. Co ciekawe, do jego przygotowania nie potrzebujesz piekarnika, spód powstaje bowiem z pokruszonych herbatników wymieszanych z rozpuszczoną kostką do pieczenia i czekoladą. W ten sposób przyrządzisz kruchą podstawę, na której znajdzie się, kontrastująca konsystencją, delikatna i spójna masa. Będzie wyjątkowo smaczna, jeśli do jej zrobienia wykorzystasz śmietanę kremówkę o wysokiej zawartości tłuszczu, a wierzch posypiesz wiórkami czekoladowymi. Łatwo przygotujesz je samodzielnie, ścierając na dużych oczkach tarki schłodzoną wcześniej w lodówce tabliczkę czekolady.

Fale Dunaju z wiśniami

Kolejnym ciastem, które sprawdzi się na zimowym przyjęciu są fale Dunaju z wiśniami. Zastanawiasz się, jak zrobić to ciasto karnawałowe? Aby wypiek po upieczeniu był puszysty, najpierw ubij białka na sztywną masę, a następnie dodawaj do nich stopniowo kolejne składniki. Powstałe w ten sposób ciasto podziel na dwie porcje, pamiętając o tym, aby do jednej z nich dodać kakao i niewielką ilość mleka. Kolejny krok to staranne wylanie ciemniejszej warstwy na jasną w kwadratowej blasze i umieszczenie wiśni na wierzchu przygotowywanego ciasta. Po upieczeniu rozsmaruj na górze wypieku równomierną warstwę kremu waniliowego, a wierzch posyp startą czekoladą. Koniecznie sprawdź dokładny przepis na fale Dunaju z wiśniami i przygotuj je w najbliższy karnawał.

Jak zrobić ciasto karnawałowe? Nic prostszego. Przygotuj któreś z wymienionych powyżej i wykorzystaj nasze porady, a na pewno będzie perfekcyjne. Kawałki wybranych ciast ułóż na ozdobnych tacach i udekoruj je tak, by prezentowały się efektownie. Wykorzystaj w tym celu kawałki świeżych owoców, gotowe dekoracje cukiernicze czy listki mięty.