Te drobne wypieki to sposób na efektowny słodki poczęstunek. Jak zrobić babeczki, czym różnią się od muffinków i jak je dekorować?

Jak zrobić babeczki z kruchego ciasta?

Babeczki na kruchym spodzie, nazywane czasem tartaletkami, to wypiek znany wielu osobom. Był popularny w Polsce zanim pojawiła się moda na muffiny. Chrupiące ciasto nadziejesz na różne sposoby: na słodko i wersji wytrawnej. Na specjalne okazje wypróbuj np. babeczki wiśniowe, które wyglądem przypominają mini tarty z owocami.


Jak zrobić babeczki na kruchym spodzie?

Przygotuj:

- mąkę (500 g),

- jajka (3 szt.),

- kostkę do pieczenia (400 g),

- proszek do pieczenia (pół opak.)

- cukier puder (200g).

 

- Ze schłodzonych składników zagnieć szybko kruche ciasto. Najpierw rozetrzyj tłuszcz i mąkę na drobną kruszonkę, następnie dodaj jajka, cukier i proszek do pieczenia. Wyrób całość na gładką masę.

- Odłóż ciasto do lodówki na ok. 30 min, a po upływie tego czasu rozwałkuj je na cienkie blaty i wycinaj kółka większe niż średnica foremek.

- Nałóż do ciasta nadzienie, np. frużelinę wiśniową albo owoce zagotowane z cukrem. Jeśli chcesz przygotować babeczki z budyniem lub galaretką, upiecz samo ciasto – nadziejesz je po przestudzeniu.

- Piecz przez ok. 30 min w temperaturze 180⁰ C.

Jeśli lubisz wypieki z bakaliami, koniecznie spróbuj babeczek z orzechami.

Jak zrobić babeczki ucierane?

Ucierane babeczki, ozdabiane kremem, czekoladą czy bitą śmietaną, zwane są także pod nazwą cupcakes. Szczególną popularność zdobyły w USA, gdzie sprzedawane są w wielu rodzajach i smakach. Klasykiem są ciemnoczerwone babeczki red velvet – miękkie i delikatne, udekorowane kremem w kontrastowym kolorze. Te ciastka często bywają mylone z muffinami, które różnią się od babeczek brakiem kremu i ozdób, a także sposobem przygotowania, polegającym na osobnym łączeniu składników suchych i mokrych. Zobacz, jak zrobić babeczki w najprostszy sposób.

Przygotuj potrzebne składniki:

- mąkę pszenną (75 g),

- jajko,
kostkę do pieczenia (75 g),

- cukier (50 g), opakowanie cukru waniliowego,

- łyżeczkę proszku do pieczenia,

- ewentualnie barwnik spożywczy i dodatki, takie jak czekolada czy owoce.

 

- Wyjmij wszystkie składniki z lodówki odpowiednio wcześniej, tak by nie były zbyt zimne.

- Zacznij od ubicia kostki do pieczenia z cukrem – produkty powinny połączyć się w puszystą jasną masę.

- Dodaj jajko, a następnie powoli wsypuj mąkę z proszkiem do pieczenia. Nie przerywaj ucierania.

- Dodaj pozostałe składniki, np. wanilię, borówki, barwnik spożywczy i czekoladę, a potem je wymieszaj.

- Przełóż masę do papilotek i specjalnej blaszki do babeczek. Piecz przez ok. 20 min w 180⁰ C. Jeśli nie masz papilotek, w łatwy sposób zrobisz je samodzielnie. Wystarczy, że z papieru do pieczenia wytniesz odpowiednio duże kwadraty, przełożysz je do blachy i wylejesz na nie ciasto.

- Kiedy babeczki będą się piekły, przygotuj krem, np. śmietankowy, taki jak w przepisie na babeczki z malinami.

- Ozdób babeczki. Oprócz dekoracji z kremu, możesz upiec np. zabawne babeczki kokosowe baranki. Wykorzystaj też kolorowe posypki albo drobne cukierki w skorupkach.

Warto nauczyć się, jak zrobić babeczki. Zwłaszcza te w wersji ucieranej, które są bardzo szybkie w przygotowaniu, nie wymagają wiele pracy i składników, a w smaku są znakomite i zawsze można urozmaicić je dowolnymi dodatkami. Miłego pieczenia!