Te drobne wypieki to sposób na efektowny słodki poczęstunek. Jak zrobić babeczki, czym różnią się od muffinków i jak je dekorować?
Jak zrobić babeczki z kruchego ciasta?
Babeczki na kruchym spodzie, nazywane czasem tartaletkami, to wypiek znany wielu osobom. Był popularny w Polsce zanim pojawiła się moda na muffiny. Chrupiące ciasto nadziejesz na różne sposoby: na słodko i wersji wytrawnej. Na specjalne okazje wypróbuj np. babeczki z jabłkiem i cynamonem, które kuszą wyglądem.
Jak zrobić babeczki na kruchym spodzie?
Przygotuj:
- mąkę (500 g),
- jajka (3 szt.),
- kostkę do pieczenia (400 g),
- proszek do pieczenia (pół opak.)
- cukier puder (200g).
- Ze schłodzonych składników zagnieć szybko kruche ciasto. Najpierw rozetrzyj tłuszcz i mąkę na drobną kruszonkę, następnie dodaj jajka, cukier i proszek do pieczenia. Wyrób całość na gładką masę.
- Odłóż ciasto do lodówki na ok. 30 min, a po upływie tego czasu rozwałkuj je na cienkie blaty i wycinaj kółka większe niż średnica foremek.
- Nałóż do ciasta nadzienie, np. frużelinę wiśniową albo owoce zagotowane z cukrem. Jeśli chcesz przygotować babeczki z budyniem lub galaretką, upiecz samo ciasto – nadziejesz je po przestudzeniu.
- Piecz przez ok. 30 min w temperaturze 180⁰ C.
Jeśli lubisz wypieki z owocami, koniecznie spróbuj muffinki z czarną porzeczką.
Jak zrobić babeczki ucierane?
Ucierane babeczki, ozdabiane kremem, czekoladą czy bitą śmietaną, zwane są także pod nazwą cupcakes. Szczególną popularność zdobyły w USA, gdzie sprzedawane są w wielu rodzajach i smakach. Klasykiem są czekoladowe babeczki z cynamonową posypką – miękkie i delikatne, udekorowane kremem w kontrastowym kolorze. Te ciastka często bywają mylone z muffinami, które różnią się od babeczek brakiem kremu i ozdób, a także sposobem przygotowania, polegającym na osobnym łączeniu składników suchych i mokrych. Zobacz, jak zrobić babeczki w najprostszy sposób.
Przygotuj potrzebne składniki:
- mąkę pszenną (75 g),
- jajko,
- masło (75 g),
- cukier (50 g),
- opakowanie cukru waniliowego,
- łyżeczkę proszku do pieczenia,
- ewentualnie barwnik spożywczy i dodatki, takie jak czekolada czy owoce.
- Wyjmij wszystkie składniki z lodówki odpowiednio wcześniej, tak by nie były zbyt zimne.
- Zacznij od ubicia kostki do pieczenia z cukrem – produkty powinny połączyć się w puszystą jasną masę.
- Dodaj jajko, a następnie powoli wsypuj mąkę z proszkiem do pieczenia. Nie przerywaj ucierania.
- Dodaj pozostałe składniki, np. wanilię, borówki, barwnik spożywczy i czekoladę, a potem je wymieszaj.
- Przełóż masę do papilotek i specjalnej blaszki do babeczek. Piecz przez ok. 20 min w 180⁰ C. Jeśli nie masz papilotek, w łatwy sposób zrobisz je samodzielnie. Wystarczy, że z papieru do pieczenia wytniesz odpowiednio duże kwadraty, przełożysz je do blachy i wylejesz na nie ciasto.
- Kiedy babeczki będą się piekły, przygotuj krem, np. śmietankowy, taki jak w przepisie na babeczki z malinami.
- Ozdób babeczki. Oprócz dekoracji z kremu, możesz upiec np. zabawne kształty. Wykorzystaj też kolorowe posypki albo drobne cukierki w skorupkach.
Warto nauczyć się, jak zrobić babeczki. Zwłaszcza te w wersji ucieranej, które są bardzo szybkie w przygotowaniu, nie wymagają wiele pracy i składników, a w smaku są znakomite i zawsze można urozmaicić je dowolnymi dodatkami. Miłego pieczenia!
Komentarze (0)