Babeczki z malinami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

9

160 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

167 osób wydrukowało

Pobierz pdf

435 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

krem:

50 gramów

200 gramów

300 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

wierzch:

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito.

Krok 2

Dodaj Kasię i posiekaj z mąką.

Krok 3

Dołącz pozostałe składniki i szybko wyrób gładkie ciasto.

Krok 4

Owiń je w folię i włóż na godzinę do lodówki.

Krok 5

Foremki posmaruj Kasią.

Krok 6

Maliny przebierz, opłucz i osącz na sicie.

Krok 7

Cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem, osusz.

Krok 8

Z połowy zetrzyj skórkę.

Krok 9

Foremki cienko wylep ciastem.

Krok 10

Spód ciasta nakłuj widelcem.

Krok 11

Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Krok 12

Z foremek babeczki wyjmij dopiero, gdy nieco przestygną.

Krok 13

Przygotowanie kremu: Śmietanę ubij na sztywno z cukrem i zagęszczaczem.

Krok 14

Dodaj jogurt i 2/3 malin. Wymieszaj.

Krok 15

Całkiem zimne babeczki napełnij kremem.

Krok 16

Udekoruj pozostałymi malinami, posyp skórką cytrynową.

3

Opinie o przepisie

  • Irena Palczarska

    Irena Palczarska , 11.06.2016

    O to na pewno!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 11.06.2016

    Irena, trzeba je wezwać specjalnym przepisem i pojawią się od razu :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Palczarska

    Irena Palczarska , 11.06.2016

    Kawę zrobię ale czy babeczki przyjdą jak je zaproszę?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczki z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczki z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczki z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczki z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczki z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczki z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczki z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Babeczki z budyniem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babeczki z malinamiBabeczki z malinami

Babeczki na kruchym cieście mogą być podane na różne okazje – są proste w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo efektowne, dlatego będą prawdziwą ozdobą stołu. Ich przygotowanie rozpocznij od zrobienia ciasta – dokładnie wyrobione zawiń w folię i włóż na około godzinę do lodówki. Schłodzone w ten sposób, łatwiej będzie uformować, układając cienkie warstwy na dnie niewielkich foremek. Ciasto nakłuj widelcem, dzięki czemu nie wyrośnie zbyt mocno. Po upieczeniu babeczki będą musiały ostygnąć. Aby uniknąć pokruszenia delikatnego ciasta, wyjmij je z foremek dopiero po chwili od upieczenia. Krem z ubitego cukru oraz śmietany, uzyska owocowy, nieco kwaskowaty posmak, dzięki dodatkowi malin. Część owoców zostaw do udekorowania babeczek, a resztę wymieszaj z kremem. Dodaj do niego także jogurt naturalny, który nada masie odpowiedniej konsystencji. Przestudzone babeczki napełnij malinowym kremem, a na górze każdej ułóż świeże owoce (sprawdzą się też truskawki lub borówki). Przekonaj się, jakie to proste i udane połączenie.