Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Co można zrobić z malin? – słodkie i wytrawne inspiracje

Do przygotowania apetycznych dań i deserów dobre będą zarówno świeże, jak i mrożone maliny. Z czym je połączyć, żeby uwydatnić ich smak? Oto inspiracje:

Na słodko: efektownym sposobem na wykorzystanie malin jest upieczenie tortu. Puszyste ciasto waniliowe, przełożone słodkim kremem z dodatkiem owoców i bogato udekorowane malinami, to świetny sposób na urodzinowy podarunek lub deser podczas ważnych uroczystości. Tort z malinami wzbogacisz dodatkiem dżemu owocowego. Dobrą inspiracją na słodką przekąskę są również czekoladowe mini serniczki. Ich spód przygotujesz z pokruszonych herbatników i kakao, a puszystą masę serową urozmaicisz świeżymi owocami oraz słodką śmietanką. Wyborne będzie też połączenie malin i rabarbaru. Wystarczy pokroić główne składniki, posypać je imbirem oraz skórką z cytryny i zapiec pod kruchą posypką. Rabarbar i maliny pod kruszonką podawaj z dobrze schłodzoną lemoniadą.

Na słono: maliny świetnie skomponują się z wytrawnymi składnikami. Podane w formie aksamitnego sosu, połączonego z aromatycznymi przyprawami, uzupełnią smak delikatnych kawałków mięsa. Polędwiczki w pikantnym sosie serwuj z dodatkiem rukoli i świeżych malin. Do obiadu przygotujesz również pyszną sałatkę, której podstawą będą soczyste owoce. Wystarczy połączyć świeże pomidory (najlepiej mięsiste limy) z malinami i czerwoną cebulą. Sałatkę pomidorową z malinami do obiadu przyrządzisz w kilkanaście minut. Wypróbuj też przepis na włoską sałatkę caprese z malinami – świetną jako drugie śniadanie.

Co można zrobić z malin? Możliwości jest mnóstwo – przygotuj oryginalne kompozycje z naszymi przepisami.