Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.
Co można zrobić z malin? – słodkie i wytrawne inspiracje
Do przygotowania apetycznych dań i deserów dobre będą zarówno świeże, jak i mrożone maliny. Z czym je połączyć, żeby uwydatnić ich smak? Oto inspiracje:
Na słodko: efektownym sposobem na wykorzystanie malin jest upieczenie tortu. Puszyste ciasto waniliowe, przełożone słodkim kremem z dodatkiem owoców i bogato udekorowane malinami, to świetny sposób na urodzinowy podarunek lub deser podczas ważnych uroczystości. Tort z malinami wzbogacisz dodatkiem dżemu owocowego. Dobrą inspiracją na słodką przekąskę są również babeczki z malinami. Ich wierzch posypiesz kruszonką. Wyborne będzie też połączenie malin i bitej śmietany. Wystarczy upiec biszkopt, a następnie zrolować ubitą śmietanę ze świeżymi owocami aby cieszyć się przepyszną roladą z bitą śmietaną i malinami. Uwaga to ciasto bardzo szybko znika! Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką podawaj z dobrze schłodzoną lemoniadą.
Na słono: maliny świetnie skomponują się z wytrawnymi składnikami. Podane w formie aksamitnego sosu, połączonego z aromatycznymi przyprawami, uzupełnią smak delikatnych kawałków mięsa. Polędwiczki w sosie malinowym serwuj z dodatkiem rukoli i świeżych malin. Do obiadu przygotujesz również pyszną sałatkę, której podstawą będą soczyste owoce. Wystarczy połączyć świeże pomidory (najlepiej mięsiste limy) z malinami i czerwoną cebulą. Sałatkę pomidorową z malinami do obiadu przyrządzisz w kilkanaście minut. Wypróbuj też przepis na włoską sałatkę caprese z malinami – świetną jako drugie śniadanie.
Co można zrobić z malin? Możliwości jest mnóstwo – przygotuj oryginalne kompozycje z naszymi przepisami.
Komentarze (0)