Babeczka z malinami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Babeczka z malinami

i kruszonką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

88 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

80 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

640 gramów

640 gramów

kruszonka:

75 gramów

35 gramów

55 gramów

1 szczypta

babeczki:

125 gramów

120 gramów

1 szczypta

125 gramów

20 gramów

1.25 łyżeczki

2 sztuki

1 łyżeczka

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do 190°c/170°c (z termoobiegiem). Aby przygotować kruszonkę, wszystkie składniki umieścić w misce i pokruszyć je palcami do momentu aż równomiernie połączą się z masłem.

Krok 2

Około jedną trzecią tej masy umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia

Krok 3

Blasze i piec do uzyskania złotego koloru. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.

Krok 4

Aby przygotować babeczki, w formie do pieczenia muffinów umieścić osiem papierowych papilotek. Masło, cukier i sól ucierać przez około 5 minut do uzyskania puszystej konsystencji. Ubijając, po kolei dodawać jajka.

Krok 5

Suche składniki przesiać do jednej miski. Dodać je wraz z ekstraktem z wanilii do masy jajeczno-maślanej, ubijać nie dłużej niż do momentu połączenia się składników. Masę rozdzielić do papilotek. Do każdej porcji ciasta delikatnie włożyć po kilka malin. Każdą babeczkę posypać pozostałą nieupieczoną kruszonką.

Krok 6

Piec przez około 20-25 minut lub do czasu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Wyłożyć babeczki na kratkę i zostawić do wystygnięcia.

Krok 7

Kiedy będą gotowe do podawania, ostrożnie usunąć z nich papierowe papilotki i wyłożyć na talerzyki. Na każdym talerzyku ułożyć kulkę lodów. Każdą porcję deseru posypać upieczoną kruszonką i udekorować świeżymi malinami, zależnie od preferencji.

1

Opinie o przepisie

  • Tomek Tomek

    Tomek Tomek , 09.12.2016

    Dzieciom smakowało :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczka z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczka z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczka z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczka z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczka z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczka z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczka z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babeczka z malinami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

Zobacz również

przepisy.pl - Babeczka z malinamiBabeczka z malinami

Babeczka malinowa z kruszonką będzie doskonałym sposobem na zakończenie wykwintnej kolacji. Puszysta, pachnąca owocami i delikatnie chrupiąca przyjemnie skomponuje się z zimnym waniliowym dodatkiem. Zaopatrz się w potrzebne na ten deser składniki. Potrzebne będą m.in. maliny, mąką, kostka i cukier do pieczenia, jajka oraz ekstrakt waniliowy. Zacznij od przygotowania kruszonki, która doda wyrazistości smacznemu deserowi. Dorzucisz ją nie tylko do ciastek, ale też posypiesz nią lody. Muffiny przyrządź w klasyczny sposób, mieszając składniki suche z mokrymi oraz dodając do całości owoce. Piecz ciastka w specjalnej formie w papierowych papilotkach lub samodzielnie, w silikonowych foremkach. Gotowe babeczki odstaw do wystudzenia. Kiedy będą miały odpowiednią temperaturę, serwuj je z lodami waniliowymi, a całość posyp kruszonką. Jako dodatek sprawdzą się też różnego rodzaju polewy, bita śmietana, bezy lub świeże owoce. Deser udekoruj listkami mięty. Przekonaj się, jak smakuje malinowa babeczka według podanego przepisu!