Lody czekoladowe z belgijską czekoladą i malinami
łatwe
178 osób zapisało

Składniki
300 gramów
10 łyżek
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nożem kroimy pół tabliczki gorzkiej czekolady na grube kawałki.
Krok 2
Układamy w miseczce odpowiednią ilość lodów, dodajemy maliny i posypujemy kawałkami czekolady.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody czekoladowe z belgijską czekoladą i malinami
Przygotowanie smacznego deseru lodowego nie wymaga dużych nakładów pracy, co udowadnia poniższy przepis na lody czekoladowe z belgijską czekoladą i malinami. Na początek gałki lodów umieść w miseczkach. Opcjonalnie możesz wykorzystać jadalne pucharki zrobione z wafli. Proces formowania lodów ułatwisz sobie, maczając przez krótki czas łyżkę w szklance wypełnionej gorącą wodą. Następnie umieść obok nich wybrane owoce – sugerowane w przepisie maliny z powodzeniem zastąpisz innymi. Równie dobrze sprawdzą się bowiem słodkie truskawki, czerwone porzeczki, poziomki, wiśnie czy jeżyny. Tak przygotowany deser posyp posiekaną gorzką czekoladą. Możesz również przygotować efektownie prezentujące się wiórki – wystarczy, że tabliczkę czekolady zetrzesz na grubych oczkach tarki. Oprócz proponowanej w przepisie gorzkiej, warto również wykorzystać białą, mleczną lub ich miks. Gotowe lody czekoladowe z belgijską czekoladą i malinami podawaj na poobiedni deser lub słodki podwieczorek. Wypróbuj ten przepis. Życzymy smacznego.



































