Lody czekoladowe z belgijską czekoladą i owocem granatu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

119 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

97 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

sos czekoladowy:

100 mililitrów

100 gramów

15 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy kakao, mieszamy i gotujemy.

Krok 2

Kiedy kakao zacznie bulgotać dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy tak długo aż uzyskamy ulubioną konsystencję (im dłużej gotujemy tym sos będzie gęstszy).

Krok 3

Studzimy sos i w tym samym czasie wyjmujemy nasiona granatu.

Krok 4

Na dno miseczki, w której będziemy podawać deser wylewamy odrobinę sosu, dodajemy gałki lodów i posypujemy nasionami granatu.

6

Opinie o przepisie

  • Elzbieta Lewandowska

    Elzbieta Lewandowska

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Lewandowska

    Elzbieta Lewandowska

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sabina Mudrecka

    Sabina Mudrecka

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Skrzeczyński

    Kamil Skrzeczyński

    Nareszcie jakaś sałatka dla mnie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Do dzieła ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Lis

    Urszula Lis

    O jej! Przecież ja mam lody w zamrażarce;

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody czekoladowe z belgijską czekoladą i owocem granatuLody czekoladowe z belgijską czekoladą i owocem granatu

Tym razem lody podaj z owocem granatu i sosem czekoladowym. Przygotowanie tego drugiego jest bardzo proste: do rondelka wlej wodę, dodaj kakao i całość zagotuj. Następnie wsyp cukier, całość dokładnie wymieszaj i gotuj do momentu, w którym przyrządzany sos będzie miał odpowiednio gęstą konsystencję. Po przestudzeniu wylej na dno miseczki jego niewielką ilość, a na niej umieść gałki lodów. Całość przystrój nasionami owocu granatu. Ich wybieranie znacznie sobie ułatwisz, jeśli będziesz wydłubywać je łyżeczką. Gotowy deser podawaj przystrojony listkiem lub gałązką świeżej mięty czy posypkami cukierniczymi. Dobrym sposobem na podanie może okazać się również oprószenie lodów drobno pokruszonymi ciastkami. Wypróbuj także wariantu z grubo posiekaną ciemną czekoladą. Tak przygotowane lody świetnie sprawdzą się jako dodatek do popołudniowej kawy lub jako poobiedni deser – nie tylko w sezonie letnim. Wypróbuj zatem ten prosty przepis na lody czekoladowe z belgijską czekoladą i owocem granatu. Życzymy smacznego.