Lody czekoladowe z belgijską czekoladą i owocem granatu
łatwe
107 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 sztuka
sos czekoladowy:
15 gramów
100 gramów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy kakao, mieszamy i gotujemy.
Krok 2
Kiedy kakao zacznie bulgotać dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy tak długo aż uzyskamy ulubioną konsystencję (im dłużej gotujemy tym sos będzie gęstszy).
Krok 3
Studzimy sos i w tym samym czasie wyjmujemy nasiona granatu.
Krok 4
Na dno miseczki, w której będziemy podawać deser wylewamy odrobinę sosu, dodajemy gałki lodów i posypujemy nasionami granatu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody czekoladowe z belgijską czekoladą i owocem granatu
Tym razem lody podaj z owocem granatu i sosem czekoladowym. Przygotowanie tego drugiego jest bardzo proste: do rondelka wlej wodę, dodaj kakao i całość zagotuj. Następnie wsyp cukier, całość dokładnie wymieszaj i gotuj do momentu, w którym przyrządzany sos będzie miał odpowiednio gęstą konsystencję. Po przestudzeniu wylej na dno miseczki jego niewielką ilość, a na niej umieść gałki lodów. Całość przystrój nasionami owocu granatu. Ich wybieranie znacznie sobie ułatwisz, jeśli będziesz wydłubywać je łyżeczką. Gotowy deser podawaj przystrojony listkiem lub gałązką świeżej mięty czy posypkami cukierniczymi. Dobrym sposobem na podanie może okazać się również oprószenie lodów drobno pokruszonymi ciastkami. Wypróbuj także wariantu z grubo posiekaną ciemną czekoladą. Tak przygotowane lody świetnie sprawdzą się jako dodatek do popołudniowej kawy lub jako poobiedni deser – nie tylko w sezonie letnim. Wypróbuj zatem ten prosty przepis na lody czekoladowe z belgijską czekoladą i owocem granatu. Życzymy smacznego.