Lody czekoladowe z belgijską czekoladą i owocem granatu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody czekoladowe z belgijską czekoladą i owocem granatu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
136 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

107 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

sos czekoladowy:

15 gramów

100 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy kakao, mieszamy i gotujemy.

Krok 2

Kiedy kakao zacznie bulgotać dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy tak długo aż uzyskamy ulubioną konsystencję (im dłużej gotujemy tym sos będzie gęstszy).

Krok 3

Studzimy sos i w tym samym czasie wyjmujemy nasiona granatu.

Krok 4

Na dno miseczki, w której będziemy podawać deser wylewamy odrobinę sosu, dodajemy gałki lodów i posypujemy nasionami granatu.

6

Opinie o przepisie

  • Elzbieta Lewandowska

    Elzbieta Lewandowska , 30.01.2017

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Lewandowska

    Elzbieta Lewandowska , 30.01.2017

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sabina Mudrecka

    Sabina Mudrecka , 16.09.2016

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Skrzeczyński

    Kamil Skrzeczyński , 15.09.2016

    Nareszcie jakaś sałatka dla mnie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 12.07.2016

    Do dzieła ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Lis

    Urszula Lis , 12.07.2016

    O jej! Przecież ja mam lody w zamrażarce;

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody czekoladowe z belgijską czekoladą i owocem granatu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody czekoladowe z belgijską czekoladą i owocem granatu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody czekoladowe z belgijską czekoladą i owocem granatu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody czekoladowe z belgijską czekoladą i owocem granatu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody czekoladowe z belgijską czekoladą i owocem granatu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody czekoladowe z belgijską czekoladą i owocem granatu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody czekoladowe z belgijską czekoladą i owocem granatu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody czekoladowe z belgijską czekoladą i owocem granatu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody czekoladowe z belgijską czekoladą i owocem granatuLody czekoladowe z belgijską czekoladą i owocem granatu

Tym razem lody podaj z owocem granatu i sosem czekoladowym. Przygotowanie tego drugiego jest bardzo proste: do rondelka wlej wodę, dodaj kakao i całość zagotuj. Następnie wsyp cukier, całość dokładnie wymieszaj i gotuj do momentu, w którym przyrządzany sos będzie miał odpowiednio gęstą konsystencję. Po przestudzeniu wylej na dno miseczki jego niewielką ilość, a na niej umieść gałki lodów. Całość przystrój nasionami owocu granatu. Ich wybieranie znacznie sobie ułatwisz, jeśli będziesz wydłubywać je łyżeczką. Gotowy deser podawaj przystrojony listkiem lub gałązką świeżej mięty czy posypkami cukierniczymi. Dobrym sposobem na podanie może okazać się również oprószenie lodów drobno pokruszonymi ciastkami. Wypróbuj także wariantu z grubo posiekaną ciemną czekoladą. Tak przygotowane lody świetnie sprawdzą się jako dodatek do popołudniowej kawy lub jako poobiedni deser – nie tylko w sezonie letnim. Wypróbuj zatem ten prosty przepis na lody czekoladowe z belgijską czekoladą i owocem granatu. Życzymy smacznego.