Lody czekoladowe z wiśniami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody czekoladowe z wiśniami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

241 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

140 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 łyżki

250 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schłodzoną kremówkę ubijamy mikserem.

Krok 2

Kiedy śmietanka jest już w miarę sztywna dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy.

Krok 3

Wkładamy do pucharków po 2 gałki lodów, dodajemy wiśnie w likierze i na samą górę kładziemy łyżkę bitej śmietany.

6

Opinie o przepisie

  • Julita Pukacka

    Julita Pukacka , 25.06.2021

    TAK* Jaki jest smak wakacji? Zdecydowanie LODOWY! Pyszne lody to jest to, po nich znika całe zło! Polacy nie wyobrażają sobie wakacji bez lodów. Z automatu, rzemieślnicze czy domowej roboty LODY cieszą się ogromną popularnością i choć Polacy są przywiązani do tradycyjnych smaków, to chętnie sięgają po nowości. Dla 63 proc. Polaków lody przede wszystkim kojarzą się z latem i wakacjami. Nic w tym dziwnego. W gorące, letnie dni nie ma lepszego deseru, niż lody. Moje wakacje od kilku lat smakują podobnie. Bardzo lubię lody czekoladowe, a propozycja czekoladowych z wiśniami to już wogóle totalny obłęd! W sezonie letnim gdzie dostępne są różnego rodzaju owoce, stawiam na sosy owocowe własnej roboty, które dodaje do lodów. Zajmują niewiele czasu a potrafia nadać deserowi charakteru. Ja preferuje sos wiśniowy i malinowy. W połączeniu z lodami czekoladowymi niebo w gębie. Fajnym dodatkiem, którego też często używam są banany przekrojone na pół i położone koło lodów. Jeszcze większym łasuchom proponuje całość posypać np. cukierkami m&m’s. #lodyrządzą #smakwakacjiLODY ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 19.06.2021

    TAK. Do czekoladowych lodów dodaję trochę „pazura” szczypta chili – to moja sprawdzona deserowa brawura :-) Kto by pomyślał, że MINI szczypta chili, a MAX-ymalnie lodowy świat umili…? Wiśnie w likierze zastąpię zaś pysznymi czereśniami z domowego sadu, minie chwila…a po deserze nie ma nawet śladu…

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 18.06.2021

    Tak! Wiśnie i czekolada zawsze pasują dokładnie! Ja wiśnie lekko podgrzewam i w pucharku kładę na dnie! Na to kilka kulek lodów zawita, a na wierz na sztywno śmietana ubita :D Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 04.06.2021

    TAK. Uwielbiam desery z bitą śmietaną, gdyż swoim smakiem niczym chmurka mnie otulają, marzenia o smakach idealnych się spełniają! Ja oprócz cukru pudru dodam jeszcze cukier waniliowy do śmietanki, gdyż kocham wanilię w każdej odsłonie - dla mnie siedzi ona na smakowym tronie! Ja zamiast wiśni w likierze dodam dżem z wiśni własnej roboty, gdyż mój kilkulatek będzie je jadł, a nikt w domu nie chce, by z krzesła spadł ;-) 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Restauracja Qualitass

    Restauracja Qualitass , 22.07.2016

    Uwielbiamy takie połączenia <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Kis

    Barbara Kis , 03.07.2016

    Witaj cukrzyco!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody czekoladowe z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody czekoladowe z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody czekoladowe z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody czekoladowe z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody czekoladowe z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody czekoladowe z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody czekoladowe z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody czekoladowe z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody czekoladowe z wiśniamiLody czekoladowe z wiśniami

Lody czekoladowe w połączeniu z owocami i bitą śmietaną stanowią wyjątkowo smaczny i uniwersalny deser, którego przyrządzenie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Do przygotowania ostatniego z wymienionych elementów potrzebować będziesz słodkiej śmietany kremówki. Przed użyciem dobrze ją schłódź w lodówce – dzięki temu łatwiej będzie ją ubić na sztywną pianę. Kiedy śmietana będzie miała w miarę spójną konsystencję, dodaj do niej cukier puder, który nie tylko nada jej słodyczy, ale również sprawi, że będzie trwalsza. W każdym z pucharków umieść odpowiednią porcję lodów, obok nich kładąc wydrylowane wiśnie w likierze. Całość ozdób przygotowaną wcześniej bitą śmietaną, którą możesz dodatkowo oprószyć wiórkami białej lub gorzkiej czekolady, posypką cukierniczą czy wiórkami kokosowymi. Obok gałek lodów możesz umieścić waflowe minirurki. Tak przygotowany deser idealnie sprawdzi się nie tylko jako letni podwieczorek, ale również poza sezonem. Sprawdź nasz prosty przepis i podziel się opinią. Życzymy smacznego.