Lody czekoladowe z musem z czarnej porzeczki i jeżynami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody czekoladowe z musem z czarnej porzeczki i jeżynami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
99 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

102 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

0.5 szklanki

sos porzeczkowy:

1 szklanka

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jeśli porzeczka jest mrożona najpierw ją rozmrażamy, jeżeli jest świeża płuczemy owoce i osuszamy.

Krok 2

Owoce wraz z cukrem i wodą mielimy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Jeśli jest nadal gęsta dodajemy więcej wody, tak by konsystencja była dobra do polania lodów, ale nie zbyt wodnista.

Krok 3

Nakładamy lody do miseczki, polewamy sosem i dekorujemy owocami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody czekoladowe z musem z czarnej porzeczki i jeżynami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody czekoladowe z musem z czarnej porzeczki i jeżynami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody czekoladowe z musem z czarnej porzeczki i jeżynami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody czekoladowe z musem z czarnej porzeczki i jeżynami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody czekoladowe z musem z czarnej porzeczki i jeżynami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody czekoladowe z musem z czarnej porzeczki i jeżynami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody czekoladowe z musem z czarnej porzeczki i jeżynami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody czekoladowe z musem z czarnej porzeczki i jeżynami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody czekoladowe z musem z czarnej porzeczki i jeżynamiLody czekoladowe z musem z czarnej porzeczki i jeżynami

Lody czekoladowe wyjątkowo dobrze komponują się z owocowymi musami, w szczególności z tymi, które są lekko kwaśne. Przygotuj do nich np. sos z czarnych porzeczek. Do jego przyrządzenia sprawdzą się zarówno świeże, jak i mrożone owoce. Wybrany rodzaj zmiksuj z wodą i cukrem za pomocą blendera, aż do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Do przygotowania musu pasującego do lodów czekoladowych możesz również użyć owoców czarnego bzu lub malin. Gotowym sosem polej lody przełożone do miseczek, a obok nich umieść jeżyny. Dla kontrastu kolorystycznego posyp całość drobno posiekaną białą czekoladą lub udekoruj perełkami cukierniczymi. Ten deser świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy. Zamiast standardowego podania wypróbuj również zaserwowanie go w waflowych miseczkach, których spód warto wcześniej posmarować stopioną tabliczką gorzkiej czekolady. Koniecznie sprawdź nasz przepis na lody czekoladowe z musem z czarnej porzeczki i jeżyn – to zimna przekąska, która jest pyszna nie tylko latem.