Lody czekoladowe z musem z czarnej porzeczki i jeżynami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

83 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

86 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

0.5 szklanki

sos porzeczkowy:

1 szklanka

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jeśli porzeczka jest mrożona najpierw ją rozmrażamy, jeżeli jest świeża płuczemy owoce i osuszamy.

Krok 2

Owoce wraz z cukrem i wodą mielimy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Jeśli jest nadal gęsta dodajemy więcej wody, tak by konsystencja była dobra do polania lodów, ale nie zbyt wodnista.

Krok 3

Nakładamy lody do miseczki, polewamy sosem i dekorujemy owocami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody czekoladowe z musem z czarnej porzeczki i jeżynami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody czekoladowe z musem z czarnej porzeczki i jeżynami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody czekoladowe z musem z czarnej porzeczki i jeżynami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody czekoladowe z musem z czarnej porzeczki i jeżynami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody czekoladowe z musem z czarnej porzeczki i jeżynami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody czekoladowe z musem z czarnej porzeczki i jeżynami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody czekoladowe z musem z czarnej porzeczki i jeżynami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody czekoladowe z musem z czarnej porzeczki i jeżynamiLody czekoladowe z musem z czarnej porzeczki i jeżynami

Lody czekoladowe wyjątkowo dobrze komponują się z owocowymi musami, w szczególności z tymi, które są lekko kwaśne. Przygotuj do nich np. sos z czarnych porzeczek. Do jego przyrządzenia sprawdzą się zarówno świeże, jak i mrożone owoce. Wybrany rodzaj zmiksuj z wodą i cukrem za pomocą blendera, aż do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Do przygotowania musu pasującego do lodów czekoladowych możesz również użyć owoców czarnego bzu lub malin. Gotowym sosem polej lody przełożone do miseczek, a obok nich umieść jeżyny. Dla kontrastu kolorystycznego posyp całość drobno posiekaną białą czekoladą lub udekoruj perełkami cukierniczymi. Ten deser świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy. Zamiast standardowego podania wypróbuj również zaserwowanie go w waflowych miseczkach, których spód warto wcześniej posmarować stopioną tabliczką gorzkiej czekolady. Koniecznie sprawdź nasz przepis na lody czekoladowe z musem z czarnej porzeczki i jeżyn – to zimna przekąska, która jest pyszna nie tylko latem.