Lody czekoladowe z musem z czarnej porzeczki i jeżynami

- Krok 1Jeśli porzeczka jest mrożona najpierw ją rozmrażamy, jeżeli jest świeża płuczemy owoce i osuszamy.
- Krok 2Owoce wraz z cukrem i wodą mielimy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Jeśli jest nadal gęsta dodajemy więcej wody, tak by konsystencja była dobra do polania lodów, ale nie zbyt wodnista.
- Krok 3Nakładamy lody do miseczki, polewamy sosem i dekorujemy owocami.

Lody czekoladowe wyjątkowo dobrze komponują się z owocowymi musami, w szczególności z tymi, które są lekko kwaśne. Przygotuj do nich np. sos z czarnych porzeczek. Do jego przyrządzenia sprawdzą się zarówno świeże, jak i mrożone owoce. Wybrany rodzaj zmiksuj z wodą i cukrem za pomocą blendera, aż do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Do przygotowania musu pasującego do lodów czekoladowych możesz również użyć owoców czarnego bzu lub malin. Gotowym sosem polej lody przełożone do miseczek, a obok nich umieść jeżyny. Dla kontrastu kolorystycznego posyp całość drobno posiekaną białą czekoladą lub udekoruj perełkami cukierniczymi. Ten deser świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy. Zamiast standardowego podania wypróbuj również zaserwowanie go w waflowych miseczkach, których spód warto wcześniej posmarować stopioną tabliczką gorzkiej czekolady. Koniecznie sprawdź nasz przepis na lody czekoladowe z musem z czarnej porzeczki i jeżyn – to zimna przekąska, która jest pyszna nie tylko latem.