Lody czekoladowe z musem z czarnej porzeczki i jeżynami
łatwe
103 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
0.5 szklanki
sos porzeczkowy:
1 szklanka
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jeśli porzeczka jest mrożona najpierw ją rozmrażamy, jeżeli jest świeża płuczemy owoce i osuszamy.
Krok 2
Owoce wraz z cukrem i wodą mielimy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Jeśli jest nadal gęsta dodajemy więcej wody, tak by konsystencja była dobra do polania lodów, ale nie zbyt wodnista.
Krok 3
Nakładamy lody do miseczki, polewamy sosem i dekorujemy owocami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody czekoladowe z musem z czarnej porzeczki i jeżynami
Lody czekoladowe wyjątkowo dobrze komponują się z owocowymi musami, w szczególności z tymi, które są lekko kwaśne. Przygotuj do nich np. sos z czarnych porzeczek. Do jego przyrządzenia sprawdzą się zarówno świeże, jak i mrożone owoce. Wybrany rodzaj zmiksuj z wodą i cukrem za pomocą blendera, aż do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Do przygotowania musu pasującego do lodów czekoladowych możesz również użyć owoców czarnego bzu lub malin. Gotowym sosem polej lody przełożone do miseczek, a obok nich umieść jeżyny. Dla kontrastu kolorystycznego posyp całość drobno posiekaną białą czekoladą lub udekoruj perełkami cukierniczymi. Ten deser świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy. Zamiast standardowego podania wypróbuj również zaserwowanie go w waflowych miseczkach, których spód warto wcześniej posmarować stopioną tabliczką gorzkiej czekolady. Koniecznie sprawdź nasz przepis na lody czekoladowe z musem z czarnej porzeczki i jeżyn – to zimna przekąska, która jest pyszna nie tylko latem.