Tarta z dżemem wiśniowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Tarta z dżemem wiśniowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

136 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

156 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

420 gramów

340 gramów

1 łyżeczka

180 gramów

ciasto:

300 gramów

110 gramów

0.5 łyżeczki

155 gramów

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Aby przygotować ciasto, wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać je rękoma do uzyskania jednorodnej masy. Nie zagniatać zbyt intensywnie.

Krok 2

Około 1/3 ciasta oddzielić, uformować z niej prostokąt, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić. Resztę ciasta rozwałkować, podsypując mąką, na placek grubości około 2/3 cm i wyłożyć nim prostokątną formę do pieczenia tarty o wymiarach 35cm x 12cm. Wyrównać brzegi, odcinając nadmierną ilość ciasta i wstawić do lodówki na 30 minut.

Krok 3

Rozgrzać piekarnik do 180°c/160°c (z termoobiegiem). Dżem wymieszać z sokiem z cytryny. Na chwilę przed upływem czasu schładzania ciasta, wyjąć mniejszy kawałek ciasta i rozwałkować go na prostokątny placek o grubości około 2/3 cm o wymiarach większych niż wymiary formy do pieczenia tarty. Ciasto pokroić na skos w paski o szerokości 1 ½ cm.

Krok 4

Dolną warstwę ciasta posmarować dżemem, na wierzchu tarty z pasków ciasta utworzyć kratkę. Docisnąć ciasto do brzegów formy, odciąć ciasto wychodzące poza nie.

Krok 5

Schłodzić ciasto przez 15-20 minut, następnie piec na blasze przez 30-35 minut do uzyskania złoto-brązowego koloru. Przed pokrojeniem ostudzić ciasto, tak aby dżem stężał.

Krok 6

Przed podaniem pokroić tartę na porcje za pomocą ostrego noża z ząbkami, posypać ją cukrem pudrem. Podawać z kulką lodów i świeżymi wiśniami.

2

Opinie o przepisie

  • Adfes Feeesa

    Adfes Feeesa , 11.09.2018

    Ekstra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Lizek

    Kasia Lizek , 30.06.2017

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z dżemem wiśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z dżemem wiśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z dżemem wiśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z dżemem wiśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z dżemem wiśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z dżemem wiśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z dżemem wiśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z dżemem wiśniowymTarta z dżemem wiśniowym

Tarta z dżemem wiśniowym to ciekawy sposób na przygotowanie słodkiej przekąski. Jest nie tylko smaczna, ale również uniwersalna – doskonale sprawdzi się zarówno podczas uroczystej kolacji, jak i jako deser po obiedzie. Przygotowanie tarty zacznij od wymieszania wszystkich składników na ciasto: mąki, jajek oraz kostki do pieczenia. Część wyrobionego ciasta zawiń w folię i odłóż do lodówki. Resztę cienko rozwałkuj, po czym wyłóż nim prostokątną formę. Następnie podpieczony spód posmaruj dżemem wiśniowym, a na wierzchu utwórz kratkę ze schłodzonego i pokrojonego w paski ciasta. Otrzymaną w ten sposób tartę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do momentu, aż uzyska złoto-brązowy kolor. Przed podaniem, gotowy wypiek podziel na kawałki i oprósz obficie cukrem pudrem. Jeśli chcesz, przepis na proponowany deser możesz odrobinę modyfikować, np. zastępując dżem wiśniowy malinowym lub truskawkowym. Serwuj tartę razem z lodami waniliowymi oraz świeżymi wiśniami. Pobierz listę potrzebnych produktów i do dzieła!