Tarta z dżemem wiśniowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z dżemem wiśniowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
146 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

179 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

420 gramów

340 gramów

1 łyżeczka

180 gramów

ciasto:

300 gramów

110 gramów

0.5 łyżeczki

155 gramów

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Aby przygotować ciasto, wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać je rękoma do uzyskania jednorodnej masy. Nie zagniatać zbyt intensywnie.

Krok 2

Około 1/3 ciasta oddzielić, uformować z niej prostokąt, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić. Resztę ciasta rozwałkować, podsypując mąką, na placek grubości około 2/3 cm i wyłożyć nim prostokątną formę do pieczenia tarty o wymiarach 35cm x 12cm. Wyrównać brzegi, odcinając nadmierną ilość ciasta i wstawić do lodówki na 30 minut.

Krok 3

Rozgrzać piekarnik do 180°c/160°c (z termoobiegiem). Dżem wymieszać z sokiem z cytryny. Na chwilę przed upływem czasu schładzania ciasta, wyjąć mniejszy kawałek ciasta i rozwałkować go na prostokątny placek o grubości około 2/3 cm o wymiarach większych niż wymiary formy do pieczenia tarty. Ciasto pokroić na skos w paski o szerokości 1 ½ cm.

Krok 4

Dolną warstwę ciasta posmarować dżemem, na wierzchu tarty z pasków ciasta utworzyć kratkę. Docisnąć ciasto do brzegów formy, odciąć ciasto wychodzące poza nie.

Krok 5

Schłodzić ciasto przez 15-20 minut, następnie piec na blasze przez 30-35 minut do uzyskania złoto-brązowego koloru. Przed pokrojeniem ostudzić ciasto, tak aby dżem stężał.

Krok 6

Przed podaniem pokroić tartę na porcje za pomocą ostrego noża z ząbkami, posypać ją cukrem pudrem. Podawać z kulką lodów i świeżymi wiśniami.

2

Opinie o przepisie

  • Adfes Feeesa

    Adfes Feeesa , 11.09.2018

    Ekstra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Lizek

    Kasia Lizek , 30.06.2017

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z dżemem wiśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z dżemem wiśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z dżemem wiśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z dżemem wiśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z dżemem wiśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z dżemem wiśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z dżemem wiśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z dżemem wiśniowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z dżemem wiśniowymTarta z dżemem wiśniowym

Tarta z dżemem wiśniowym to ciekawy sposób na przygotowanie słodkiej przekąski. Jest nie tylko smaczna, ale również uniwersalna – doskonale sprawdzi się zarówno podczas uroczystej kolacji, jak i jako deser po obiedzie. Przygotowanie tarty zacznij od wymieszania wszystkich składników na ciasto: mąki, jajek oraz kostki do pieczenia. Część wyrobionego ciasta zawiń w folię i odłóż do lodówki. Resztę cienko rozwałkuj, po czym wyłóż nim prostokątną formę. Następnie podpieczony spód posmaruj dżemem wiśniowym, a na wierzchu utwórz kratkę ze schłodzonego i pokrojonego w paski ciasta. Otrzymaną w ten sposób tartę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do momentu, aż uzyska złoto-brązowy kolor. Przed podaniem, gotowy wypiek podziel na kawałki i oprósz obficie cukrem pudrem. Jeśli chcesz, przepis na proponowany deser możesz odrobinę modyfikować, np. zastępując dżem wiśniowy malinowym lub truskawkowym. Serwuj tartę razem z lodami waniliowymi oraz świeżymi wiśniami. Pobierz listę potrzebnych produktów i do dzieła!