
Składniki
420 gramów
340 gramów
1 łyżeczka
180 gramów
ciasto:
300 gramów
110 gramów
0.5 łyżeczki
155 gramów
2 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Aby przygotować ciasto, wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać je rękoma do uzyskania jednorodnej masy. Nie zagniatać zbyt intensywnie.
Krok 2
Około 1/3 ciasta oddzielić, uformować z niej prostokąt, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić. Resztę ciasta rozwałkować, podsypując mąką, na placek grubości około 2/3 cm i wyłożyć nim prostokątną formę do pieczenia tarty o wymiarach 35cm x 12cm. Wyrównać brzegi, odcinając nadmierną ilość ciasta i wstawić do lodówki na 30 minut.
Krok 3
Rozgrzać piekarnik do 180°c/160°c (z termoobiegiem). Dżem wymieszać z sokiem z cytryny. Na chwilę przed upływem czasu schładzania ciasta, wyjąć mniejszy kawałek ciasta i rozwałkować go na prostokątny placek o grubości około 2/3 cm o wymiarach większych niż wymiary formy do pieczenia tarty. Ciasto pokroić na skos w paski o szerokości 1 ½ cm.
Krok 4
Dolną warstwę ciasta posmarować dżemem, na wierzchu tarty z pasków ciasta utworzyć kratkę. Docisnąć ciasto do brzegów formy, odciąć ciasto wychodzące poza nie.
Krok 5
Schłodzić ciasto przez 15-20 minut, następnie piec na blasze przez 30-35 minut do uzyskania złoto-brązowego koloru. Przed pokrojeniem ostudzić ciasto, tak aby dżem stężał.
Krok 6
Przed podaniem pokroić tartę na porcje za pomocą ostrego noża z ząbkami, posypać ją cukrem pudrem. Podawać z kulką lodów i świeżymi wiśniami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta z dżemem wiśniowym
Tarta z dżemem wiśniowym to ciekawy sposób na przygotowanie słodkiej przekąski. Jest nie tylko smaczna, ale również uniwersalna – doskonale sprawdzi się zarówno podczas uroczystej kolacji, jak i jako deser po obiedzie. Przygotowanie tarty zacznij od wymieszania wszystkich składników na ciasto: mąki, jajek oraz kostki do pieczenia. Część wyrobionego ciasta zawiń w folię i odłóż do lodówki. Resztę cienko rozwałkuj, po czym wyłóż nim prostokątną formę. Następnie podpieczony spód posmaruj dżemem wiśniowym, a na wierzchu utwórz kratkę ze schłodzonego i pokrojonego w paski ciasta. Otrzymaną w ten sposób tartę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do momentu, aż uzyska złoto-brązowy kolor. Przed podaniem, gotowy wypiek podziel na kawałki i oprósz obficie cukrem pudrem. Jeśli chcesz, przepis na proponowany deser możesz odrobinę modyfikować, np. zastępując dżem wiśniowy malinowym lub truskawkowym. Serwuj tartę razem z lodami waniliowymi oraz świeżymi wiśniami. Pobierz listę potrzebnych produktów i do dzieła!