Jabłka w cieście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jabłka w cieście

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
293 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

116 osób wydrukowało

Pobierz pdf

260 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

420 gramów

4 sztuki

150 gramów

225 mililitrów

0.75 łyżeczki

1 łyżeczka

1 szczypta

750 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Aby przygotować ciasto należy wymieszać w misce mąkę, cukier i sól. Drożdże rozrobić z wodą i powoli dolewać do suchych składników, mieszając aż ciasto będzie gładkie. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1-1 ½ godziny aż ciasto nabierze pienistej i lekkiej konsystencji.

Krok 2

Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w plastry o grubości około 1-1 ½ cm. Olej rozgrzać do temperatury 180c, plastry jabłek najpierw obtoczyć w mące, następnie zanurzyć w cieście, strząsnąć nadmiar ciasta, smażyć aż staną się złote i chrupiące. W połowie czasu smażenia odwrócić na drugą stronę odsączyć na papierze kuchennym.

Krok 3

Oprószyć cukrem pudrem, natychmiast podawać porcje deseru składające się z około 3 plastrów jabłka i kulki lodów.

6

Opinie o przepisie

  • Halina Wewióra

    Halina Wewióra , 26.02.2017

    zrobię dzisiaj na deser...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kotra

    Anna Kotra , 14.09.2016

    Dziękuję pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 14.09.2016

    Dziękujemy za tę uwagę, wprowadziliśmy zmiany. Oto prawidłowy przepis na wykonanie ciasta: Proszę wymieszać w misce mąkę, cukier i sól. Drożdże rozrobić z wodą i powoli dolewać do suchych składników, mieszając aż ciasto będzie gładkie. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1-1 ½ godziny aż ciasto nabierze pienistej i lekkiej konsystencji. Pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kotra

    Anna Kotra , 13.09.2016

    W składnikach są drożdże w przygotowaniu ciasta ich brak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 13.09.2016

    Szczegółowy przepis znajdzie Pani tutaj: https://www.przepisy.pl/przepis/jablka-w-ciescie-4388 :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kotra

    Anna Kotra , 13.09.2016

    Brak dokładnego przepisu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jabłka w cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jabłka w cieścieJabłka w cieście

Jabłka w cieście podane z lodami o smaku caffe latte – sprawdzą się jako deser po obiedzie lub pozycja w imprezowym menu. Wszystkie składniki na ciasto należy bardzo dokładnie ze sobą wymieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji – pamiętaj, by użyta woda nie była zbyt gorąca. Najlepiej wyrabiaj je rękami. Plasterki jabłka wbij na widelec, obtocz najpierw w mące, a potem w cieście. Smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor. Odkładaj na papierowe ręczniki, by odsączyć ciasto z nadmiaru tłuszczu. Jabłka w cieście serwuj wkrótce po przyrządzeniu, na ciepło, posypane cukrem pudrem lub cukrem cynamonowym. Na każdą porcję nakładaj dużą kulkę lodów. Jeśli lubisz inne smaki, zamiast lodów caffe latte wybierz np. waniliowo-gruszkowe lub bakaliowe. Udekoruj je wiórkami czekoladowymi, rurkami waflowymi albo kawałkami złocistego karmelu. Przygotuj jabłka w cieście według naszego przepisu i przekonaj się, w jak oryginalny sposób możesz podać te popularne owoce. Ciekawi nas Twoja opinia – pozostaw ją w komentarzu.