Jabłka w cieście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jabłka w cieście

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
293 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

114 osób wydrukowało

Pobierz pdf

258 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

420 gramów

4 sztuki

150 gramów

225 mililitrów

0.75 łyżeczki

1 łyżeczka

1 szczypta

750 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Aby przygotować ciasto należy wymieszać w misce mąkę, cukier i sól. Drożdże rozrobić z wodą i powoli dolewać do suchych składników, mieszając aż ciasto będzie gładkie. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1-1 ½ godziny aż ciasto nabierze pienistej i lekkiej konsystencji.

Krok 2

Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w plastry o grubości około 1-1 ½ cm. Olej rozgrzać do temperatury 180c, plastry jabłek najpierw obtoczyć w mące, następnie zanurzyć w cieście, strząsnąć nadmiar ciasta, smażyć aż staną się złote i chrupiące. W połowie czasu smażenia odwrócić na drugą stronę odsączyć na papierze kuchennym.

Krok 3

Oprószyć cukrem pudrem, natychmiast podawać porcje deseru składające się z około 3 plastrów jabłka i kulki lodów.

6

Opinie o przepisie

  • Halina Wewióra

    Halina Wewióra , 26.02.2017

    zrobię dzisiaj na deser...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kotra

    Anna Kotra , 14.09.2016

    Dziękuję pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 14.09.2016

    Dziękujemy za tę uwagę, wprowadziliśmy zmiany. Oto prawidłowy przepis na wykonanie ciasta: Proszę wymieszać w misce mąkę, cukier i sól. Drożdże rozrobić z wodą i powoli dolewać do suchych składników, mieszając aż ciasto będzie gładkie. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1-1 ½ godziny aż ciasto nabierze pienistej i lekkiej konsystencji. Pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kotra

    Anna Kotra , 13.09.2016

    W składnikach są drożdże w przygotowaniu ciasta ich brak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 13.09.2016

    Szczegółowy przepis znajdzie Pani tutaj: https://www.przepisy.pl/przepis/jablka-w-ciescie-4388 :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kotra

    Anna Kotra , 13.09.2016

    Brak dokładnego przepisu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jabłka w cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jabłka w cieścieJabłka w cieście

Jabłka w cieście podane z lodami o smaku caffe latte – sprawdzą się jako deser po obiedzie lub pozycja w imprezowym menu. Wszystkie składniki na ciasto należy bardzo dokładnie ze sobą wymieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji – pamiętaj, by użyta woda nie była zbyt gorąca. Najlepiej wyrabiaj je rękami. Plasterki jabłka wbij na widelec, obtocz najpierw w mące, a potem w cieście. Smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor. Odkładaj na papierowe ręczniki, by odsączyć ciasto z nadmiaru tłuszczu. Jabłka w cieście serwuj wkrótce po przyrządzeniu, na ciepło, posypane cukrem pudrem lub cukrem cynamonowym. Na każdą porcję nakładaj dużą kulkę lodów. Jeśli lubisz inne smaki, zamiast lodów caffe latte wybierz np. waniliowo-gruszkowe lub bakaliowe. Udekoruj je wiórkami czekoladowymi, rurkami waflowymi albo kawałkami złocistego karmelu. Przygotuj jabłka w cieście według naszego przepisu i przekonaj się, w jak oryginalny sposób możesz podać te popularne owoce. Ciekawi nas Twoja opinia – pozostaw ją w komentarzu.