Mrożona terrina z lodów czekoladowych i bezy z pomarańczami w sosie karmelowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mrożona terrina z lodów czekoladowych i bezy z pomarańczami w sosie karmelowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
153 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

140 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1000 gramów

beza:

2 sztuki

50 gramów

50 gramów

pomarańcze w karmelu:

250 gramów

250 mililitrów

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do 120°C/100°C z termoobiegiem. Aby przygotować bezy, białka ubić w misce na niezbyt sztywną pianę. Powoli po około łyżce dodawać brązowy cukier, a następnie cukier puder. Ubijać aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. Łyżką nałożyć dziewięć porcji masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez około 1 godzinę i 15-30 minut. Przełożyć na kratkę do ostygnięcia.

Krok 2

Lody wyjąć z zamrażalnika, aby nieco zmiękły. Formę do pieczenia chleba o wymiarach 25x12 cm wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Bezy pokruszyć na duże kawałki i Wymieszać z lodami. Masę przełożyć do formy, wyrównać jej powierzchnię. Przykryć folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika do stężenia.

Krok 3

Aby przygotować pomarańcze w karmelu, z cukru i wody ugotować ciemny karmel. W tym czasie delikatnie obrać pomarańcze, usunąć białe włókna, pokroić na okrągłe plastry i umieścić w misce. W misce zebrać wytworzony przez owoce sok, wycisnąć sok z obranych skórek.

Krok 4

Kiedy karmel będzie gotowy, zdjąć go z ognia i dodać do niego pomarańcze wraz z sokiem. Energicznie przemieszać pomarańcze w karmelu, a następnie przełożyć je ponownie do miski i odstawić do ostygnięcia.

Krok 5

Podawać plastry mrożonej terriny z pomarańczami w karmelowym sosie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mrożona terrina z lodów czekoladowych i bezy z pomarańczami w sosie karmelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mrożona terrina z lodów czekoladowych i bezy z pomarańczami w sosie karmelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mrożona terrina z lodów czekoladowych i bezy z pomarańczami w sosie karmelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mrożona terrina z lodów czekoladowych i bezy z pomarańczami w sosie karmelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mrożona terrina z lodów czekoladowych i bezy z pomarańczami w sosie karmelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mrożona terrina z lodów czekoladowych i bezy z pomarańczami w sosie karmelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mrożona terrina z lodów czekoladowych i bezy z pomarańczami w sosie karmelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mrożona terrina z lodów czekoladowych i bezy z pomarańczami w sosie karmelowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mrożona terrina z lodów czekoladowych i bezy z pomarańczami w sosie karmelowymMrożona terrina z lodów czekoladowych i bezy z pomarańczami w sosie karmelowym

Jeśli szukasz inspiracji na elegancki deser, który sprawdzi się na wykwintne przyjęcie, koniecznie wypróbuj poniższy przepis na mrożoną terrinę z lodów czekoladowych i bezy z pomarańczami w sosie karmelowym. Rozpocznij od upieczenia bez – gdy białka z cukrem będą już ubite, wyłóż je na blachę do pieczenia. Pamiętaj, aby zachować odstęp pomiędzy nimi, ponieważ nieznacznie zwiększą swoją objętość w piekarniku. Beza jest bardzo delikatna, dlatego uważaj, aby się nie przypaliła. Lody z upieczonymi bezami najlepiej wyłożyć do prostokątnej blaszki, ale dobrze sprawdzi się też kwadratowa. Karmel do pomarańczy przygotuj na patelni lub w naczyniu z jasnym dnem, dzięki którym łatwiej będzie kontrolować jego kolor i konsystencję. Ważne jest, aby nie mieszać wody i cukru zbyt długo, ponieważ zamieni się w bryłki. Po zmieszaniu pomarańczy z karmelem koniecznie odstaw je do wystygnięcia. Zmrożoną terrinę podawaj pokrojoną na kawałki, z dodatkiem pomarańczy w karmelu. Deser wyłóż na talerze bezpośrednio przez podaniem, aby nie zmieniła się jego konsystencja. Mamy nadzieję, że przygotowanie smacznej terriny z naszym przepisem będzie dla Ciebie przyjemnością.