Mrożona terrina z lodów czekoladowych i bezy z pomarańczami w sosie karmelowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Mrożona terrina z lodów czekoladowych i bezy z pomarańczami w sosie karmelowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

134 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

128 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1000 gramów

beza:

2 sztuki

50 gramów

50 gramów

pomarańcze w karmelu:

250 gramów

250 mililitrów

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do 120°C/100°C z termoobiegiem. Aby przygotować bezy, białka ubić w misce na niezbyt sztywną pianę. Powoli po około łyżce dodawać brązowy cukier, a następnie cukier puder. Ubijać aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. Łyżką nałożyć dziewięć porcji masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez około 1 godzinę i 15-30 minut. Przełożyć na kratkę do ostygnięcia.

Krok 2

Lody wyjąć z zamrażalnika, aby nieco zmiękły. Formę do pieczenia chleba o wymiarach 25x12 cm wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Bezy pokruszyć na duże kawałki i Wymieszać z lodami. Masę przełożyć do formy, wyrównać jej powierzchnię. Przykryć folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika do stężenia.

Krok 3

Aby przygotować pomarańcze w karmelu, z cukru i wody ugotować ciemny karmel. W tym czasie delikatnie obrać pomarańcze, usunąć białe włókna, pokroić na okrągłe plastry i umieścić w misce. W misce zebrać wytworzony przez owoce sok, wycisnąć sok z obranych skórek.

Krok 4

Kiedy karmel będzie gotowy, zdjąć go z ognia i dodać do niego pomarańcze wraz z sokiem. Energicznie przemieszać pomarańcze w karmelu, a następnie przełożyć je ponownie do miski i odstawić do ostygnięcia.

Krok 5

Podawać plastry mrożonej terriny z pomarańczami w karmelowym sosie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mrożona terrina z lodów czekoladowych i bezy z pomarańczami w sosie karmelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mrożona terrina z lodów czekoladowych i bezy z pomarańczami w sosie karmelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mrożona terrina z lodów czekoladowych i bezy z pomarańczami w sosie karmelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mrożona terrina z lodów czekoladowych i bezy z pomarańczami w sosie karmelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mrożona terrina z lodów czekoladowych i bezy z pomarańczami w sosie karmelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mrożona terrina z lodów czekoladowych i bezy z pomarańczami w sosie karmelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mrożona terrina z lodów czekoladowych i bezy z pomarańczami w sosie karmelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mrożona terrina z lodów czekoladowych i bezy z pomarańczami w sosie karmelowymMrożona terrina z lodów czekoladowych i bezy z pomarańczami w sosie karmelowym

Jeśli szukasz inspiracji na elegancki deser, który sprawdzi się na wykwintne przyjęcie, koniecznie wypróbuj poniższy przepis na mrożoną terrinę z lodów czekoladowych i bezy z pomarańczami w sosie karmelowym. Rozpocznij od upieczenia bez – gdy białka z cukrem będą już ubite, wyłóż je na blachę do pieczenia. Pamiętaj, aby zachować odstęp pomiędzy nimi, ponieważ nieznacznie zwiększą swoją objętość w piekarniku. Beza jest bardzo delikatna, dlatego uważaj, aby się nie przypaliła. Lody z upieczonymi bezami najlepiej wyłożyć do prostokątnej blaszki, ale dobrze sprawdzi się też kwadratowa. Karmel do pomarańczy przygotuj na patelni lub w naczyniu z jasnym dnem, dzięki którym łatwiej będzie kontrolować jego kolor i konsystencję. Ważne jest, aby nie mieszać wody i cukru zbyt długo, ponieważ zamieni się w bryłki. Po zmieszaniu pomarańczy z karmelem koniecznie odstaw je do wystygnięcia. Zmrożoną terrinę podawaj pokrojoną na kawałki, z dodatkiem pomarańczy w karmelu. Deser wyłóż na talerze bezpośrednio przez podaniem, aby nie zmieniła się jego konsystencja. Mamy nadzieję, że przygotowanie smacznej terriny z naszym przepisem będzie dla Ciebie przyjemnością.