Mrożona terrina z lodów czekoladowych i bezy z pomarańczami w sosie karmelowym
trudne
140 osób zapisało

Składniki
1000 gramów
beza:
2 sztuki
50 gramów
50 gramów
pomarańcze w karmelu:
250 gramów
250 mililitrów
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do 120°C/100°C z termoobiegiem. Aby przygotować bezy, białka ubić w misce na niezbyt sztywną pianę. Powoli po około łyżce dodawać brązowy cukier, a następnie cukier puder. Ubijać aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. Łyżką nałożyć dziewięć porcji masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez około 1 godzinę i 15-30 minut. Przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
Krok 2
Lody wyjąć z zamrażalnika, aby nieco zmiękły. Formę do pieczenia chleba o wymiarach 25x12 cm wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Bezy pokruszyć na duże kawałki i Wymieszać z lodami. Masę przełożyć do formy, wyrównać jej powierzchnię. Przykryć folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika do stężenia.
Krok 3
Aby przygotować pomarańcze w karmelu, z cukru i wody ugotować ciemny karmel. W tym czasie delikatnie obrać pomarańcze, usunąć białe włókna, pokroić na okrągłe plastry i umieścić w misce. W misce zebrać wytworzony przez owoce sok, wycisnąć sok z obranych skórek.
Krok 4
Kiedy karmel będzie gotowy, zdjąć go z ognia i dodać do niego pomarańcze wraz z sokiem. Energicznie przemieszać pomarańcze w karmelu, a następnie przełożyć je ponownie do miski i odstawić do ostygnięcia.
Krok 5
Podawać plastry mrożonej terriny z pomarańczami w karmelowym sosie.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mrożona terrina z lodów czekoladowych i bezy z pomarańczami w sosie karmelowym
Jeśli szukasz inspiracji na elegancki deser, który sprawdzi się na wykwintne przyjęcie, koniecznie wypróbuj poniższy przepis na mrożoną terrinę z lodów czekoladowych i bezy z pomarańczami w sosie karmelowym. Rozpocznij od upieczenia bez – gdy białka z cukrem będą już ubite, wyłóż je na blachę do pieczenia. Pamiętaj, aby zachować odstęp pomiędzy nimi, ponieważ nieznacznie zwiększą swoją objętość w piekarniku. Beza jest bardzo delikatna, dlatego uważaj, aby się nie przypaliła. Lody z upieczonymi bezami najlepiej wyłożyć do prostokątnej blaszki, ale dobrze sprawdzi się też kwadratowa. Karmel do pomarańczy przygotuj na patelni lub w naczyniu z jasnym dnem, dzięki którym łatwiej będzie kontrolować jego kolor i konsystencję. Ważne jest, aby nie mieszać wody i cukru zbyt długo, ponieważ zamieni się w bryłki. Po zmieszaniu pomarańczy z karmelem koniecznie odstaw je do wystygnięcia. Zmrożoną terrinę podawaj pokrojoną na kawałki, z dodatkiem pomarańczy w karmelu. Deser wyłóż na talerze bezpośrednio przez podaniem, aby nie zmieniła się jego konsystencja. Mamy nadzieję, że przygotowanie smacznej terriny z naszym przepisem będzie dla Ciebie przyjemnością.