Ciasto na lato - przepisy na ciasta na letnie dni | Przepisy.pl pixel

Przepisy na ciasto na lato

13 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - ciasto na latociasto na lato

Ciasto na lato – jakie powinno być? Łatwe w przygotowaniu, pełne owoców, a na szczególnie silne upały, najlepsze będzie w wersji bez pieczenia. Idealne ciasto na lato powinno również zawierać sezonowe owoce, a także być serwowane z pysznymi lodami. Wśród naszych przepisów wiele jest propozycji, które zadowolą nawet najbardziej wybrednych. Sernik z jagodami na zimno, proste ciasto z rabarbarem, a także kwaskowaty rabarbar i słodkie maliny zapieczone pod kruszonką – to tylko niektóre z nich. Wielbicielom truskawek polecamy przepis na owocową wersję kopca kreta, wypełnionego nie tylko owocami, ale też delikatnym kremem. Delikatne ciasto na lato to również klasyczny biszkopt z truskawkami i galaretką – czasem nic więcej nie trzeba oprócz odrobiny bitej śmietany lub dekoracji z pachnącej świeżej mięty. Połączenie galaretki i owoców, klasyczne w tego typu wypiekach, znajdziesz jednocześnie w migdałowcu z winogronami i torcie z nutellą, w którym smak czekolady przełamują maliny. Pycha – przekonaj się o tym.