Ciasto mocno śliwkowe i łatwe i szybkie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto mocno śliwkowe i łatwe i szybkie

Autor: Danuta Magda Slugocka

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 szklanka

1 opakowanie

200 gramów

1 łyżeczka

2 szklanki

1 łyżeczka

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki temperatura pokojowa = do miski wbić jajka, wsypać cukier, cukier wanilinowy, dodać miękką palmę i olejek pomarańczowy, mikserem utrzeć do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach.

Krok 2

Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i połączyć składniki z 1 minutę na dość gęste ciasto.

Krok 3

Forma silikonowa niska 25 cm i jedna silikonowa mała 15 cm (do pracy męża), ciasto rozsmarować w formach, wygładzić wierzch.

Krok 4

Na cieście poukładać gęsto umyte i wypestkowane śliwki skórką do dołu.

Krok 5

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45-50 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić - najlepsze ciasto mocno śliwkowe, lubimy , aby ciasta nie było za dużo ale śliwek sporo, ciasto jest idealną bazą do wielu owoców........SMACZNEGO!!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto mocno śliwkowe i łatwe i szybkie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto mocno śliwkowe i łatwe i szybkie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto mocno śliwkowe i łatwe i szybkie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto mocno śliwkowe i łatwe i szybkie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto mocno śliwkowe i łatwe i szybkie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto mocno śliwkowe i łatwe i szybkie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto mocno śliwkowe i łatwe i szybkie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto mocno śliwkowe i łatwe i szybkie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej