
Składniki
4 sztuki
1 szklanka
1 opakowanie
200 gramów
1 łyżeczka
2 szklanki
1 łyżeczka
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki temperatura pokojowa = do miski wbić jajka, wsypać cukier, cukier wanilinowy, dodać miękką palmę i olejek pomarańczowy, mikserem utrzeć do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach.
Krok 2
Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i połączyć składniki z 1 minutę na dość gęste ciasto.
Krok 3
Forma silikonowa niska 25 cm i jedna silikonowa mała 15 cm (do pracy męża), ciasto rozsmarować w formach, wygładzić wierzch.
Krok 4
Na cieście poukładać gęsto umyte i wypestkowane śliwki skórką do dołu.
Krok 5
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45-50 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić - najlepsze ciasto mocno śliwkowe, lubimy , aby ciasta nie było za dużo ale śliwek sporo, ciasto jest idealną bazą do wielu owoców........SMACZNEGO!!!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej