Składniki
600 gramów
250 mililitrów
2 sztuki
100 gramów
125 gramów
8 gramów
1 szczypta
nadzienie cynamonowe:
65 gramów
110 gramów
4 łyżki
lukier:
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowuj większą miskę potrzebną do wyrobienia ciasta na cynamonki. Mąkę połącz z suchymi drożdżami. Wlej letnie mleko oraz rozpuszczone i lekko wystudzone masło. Wbij jajka, dodaj cukier oraz sól. Ciasto wyrabiaj ręcznie, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Krok 2
Kiedy ciasto będzie już gotowe, uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 h. Po tym czasie powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie równe części. Każdą rozwałkuj na placek o wymiarach 35x30 cm.
Krok 3
Tak przygotowane placki na cynamonki posmaruj roztopionym masłem, posyp cukrem trzcinowym oraz cynamonem.
Krok 4
Uformuj cynamonki. Ciasto zwiń w ciasny rulon i przekrój na 2-3 cm plasterki.
Krok 5
Cynamonowe ruloniki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na kolejne 40 minut do wyrośnięcia. Bułeczki piecz ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Krok 6
Kiedy cynamonki będą w piekarniku, przygotuj lukier. Cukier puder przesiej przez sitko, dodaj wodę i ucieraj aż do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Posmaruj cynamonki lukrem i gotowe!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cynamonki
Drożdżówki z cynamonem zdrobniale określane są jako cynamonki. Przepis na te pyszne bułeczki jest niezwykle prosty do wykonania, choć musisz uzbroić się w cierpliwość, bo ciasto powinno dobrze wyrosnąć. Wypróbuj domowej roboty cynamonki i zaserwuj je swoim bliskim, a przekonasz się, jak szybko będą znikać z talerza! To, jak zrobić cynamonki, już wyjaśniliśmy. Pozostało jedynie spróbować swoich sił w domu.
Dla kogo?
Przepis na cynamonki z lukrem to doskonała propozycja dla miłośników słodkości. Ostry smak cynamonu i bardzo słodki lukier w połączeniu z miękką bułeczką to idealna propozycja na osłodę dnia. Jeśli nie wyobrażasz sobie porannej kawy lub herbaty bez słodkości, cynamonki będą świetną alternatywą.
Na jaką okazję?
Drożdżowe bułeczki pachnące cynamonem sprawdzą się idealnie na zimowe wieczory. Zaserwuj je podczas domowego przyjęcia. Ta przepyszna przekąska powinna posmakować także na co dzień, gdy dopadnie Cię ochota na słodkie!
Czy wiesz, że?
Domowej roboty cynamonki będą smakować najlepiej odrobinę ciepłe jeszcze tego samego dnia, w którym zostały przygotowane. Wypij do nich szklankę ciepłego mleka, a może okazać się to doskonałym połączeniem na smaczną kolację. Jeśli nie chcesz, aby Twoje cynamonki były za słodkie, użyj mniejszą ilość cukru trzcinowego, którym posypiesz ciasto. Modyfikuj przepis wedle swoich upodobań.
Dla urozmaicenia:
Zastanawiasz się, jak urozmaicić swoje szybkie cynamonki? Przepis możesz modyfikować, dodając do niego ulubione dodatki. Dorzuć do ciasta bakalie lub drobno posiekane orzechy włoskie. Możesz pobawić się też smakiem lukru i zamiast tradycyjnego białego, przyrządzić na przykład lukier cytrynowy.