Cynamonki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cynamonki

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

250 mililitrów

2 sztuki

100 gramów

125 gramów

8 gramów

1 szczypta

nadzienie cynamonowe:

65 gramów

110 gramów

4 łyżki

lukier:

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami. Wlewamy letnie mleko, rozpuszczone i lekko wystudzone masło. Wbijamy jajka, wsypujemy cukier oraz sól. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 h.

Cynamonki - Krok 1

Krok 2

Ciasto powinno podwoić objętość. Dzielimy je na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na placek o wymiarach 35 x 30 cm.

Cynamonki - Krok 2

Krok 3

Każdy placek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem trzcinowym oraz cynamonem.

Cynamonki - Krok 3

Krok 4

Zwijamy w rulon i tniemy na 2-3 cm plasterki.

Cynamonki - Krok 4

Krok 5

Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 40 min. do wyrośnięcia. Bułeczki pieczemy ok 15-20 min. w temp. 180°C .

Cynamonki - Krok 5

Krok 6

Cukier puder mieszamy z wodą, aż powstanie gęsty lukier. Każdą bułeczkę smarujemy lukrem.

Cynamonki - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cynamonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cynamonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cynamonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cynamonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cynamonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cynamonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cynamonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cynamonki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Magiczne ciasto
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej