Cynamonki – przepis z lukrem: szybkie, drożdżowe | Przepisy.pl pixel

Cynamonki

Bułeczki cynamonowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

65 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

237 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

250 mililitrów

2 sztuki

100 gramów

125 gramów

8 gramów

1 szczypta

nadzienie cynamonowe:

65 gramów

110 gramów

4 łyżki

lukier:

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowuj większą miskę potrzebną do wyrobienia ciasta na cynamonki. Mąkę połącz z suchymi drożdżami. Wlej letnie mleko oraz rozpuszczone i lekko wystudzone masło. Wbij jajka, dodaj cukier oraz sól. Ciasto wyrabiaj ręcznie, aż stanie się gładkie i elastyczne.

Cynamonki - Krok 1

Krok 2

Kiedy ciasto będzie już gotowe, uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 h. Po tym czasie powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie równe części. Każdą rozwałkuj na placek o wymiarach 35x30 cm.

Cynamonki - Krok 2

Krok 3

Tak przygotowane placki na cynamonki posmaruj roztopionym masłem, posyp cukrem trzcinowym oraz cynamonem.

Cynamonki - Krok 3

Krok 4

Uformuj cynamonki. Ciasto zwiń w ciasny rulon i przekrój na 2-3 cm plasterki.

Cynamonki - Krok 4

Krok 5

Cynamonowe ruloniki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na kolejne 40 minut do wyrośnięcia. Bułeczki piecz ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C.

Cynamonki - Krok 5

Krok 6

Kiedy cynamonki będą w piekarniku, przygotuj lukier. Cukier puder przesiej przez sitko, dodaj wodę i ucieraj aż do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Posmaruj cynamonki lukrem i gotowe!

Cynamonki - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Ulka

    Ulka , 24.03.2023

    Uwielbiam! Czasem nadzienie cynamonowe wzbogacam rodzynkami, a zamiast lukru wykorzystuję rozpuszczoną czekoladę. Bułeczki są idealnie puszyste i takie delikatne. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga

    Aga , 04.11.2022

    Robię takie same i są bardzo pyszne. U mnie jednak, tuż przed samym pieczeniem, smaruję każdy odcięty plaster mlekiem z rozmąconym lub jak ktoś woli, rozkłóconym jajkiem. Wtedy wychodzą bardziej miękkie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cynamonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cynamonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cynamonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cynamonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cynamonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cynamonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cynamonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Wielkanocna pascha
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CynamonkiCynamonki

Drożdżówki z cynamonem zdrobniale określane są jako cynamonki. Przepis na te pyszne bułeczki jest niezwykle prosty do wykonania, choć musisz uzbroić się w cierpliwość, bo ciasto powinno dobrze wyrosnąć. Wypróbuj domowej roboty cynamonki i zaserwuj je swoim bliskim, a przekonasz się, jak szybko będą znikać z talerza!

Dla kogo?

Przepis na cynamonki z lukrem to doskonała propozycja dla miłośników słodkości. Ostry smak cynamonu i bardzo słodki lukier w połączeniu z miękką bułeczką to połączenie idealne na osłodę dnia.

Na jaką okazję?

Drożdżowe bułeczki pachnące cynamonem sprawdzą się idealnie na zimowe wieczory. Zaserwuj je gościom podczas domowego przyjęcia. Ta przepyszna przekąska powinna posmakować także dzieciom!

Czy wiesz, że?

Domowej roboty cynamonki będą smakować najlepiej odrobinę ciepłe jeszcze tego samego dnia, w którym zostały przygotowane. Wypij do nich szklankę ciepłego mleka, a może okazać się to doskonałym połączeniem na smaczną kolację.

Dla urozmaicenia:

Przepis na cynamonki możesz modyfikować, dodając do niego ulubione dodatki. Dorzuć do ciasta bakalie lub drobno posiekane orzechy włoskie. Możesz pobawić się też smakiem lukru i zamiast tradycyjnego białego, przyrządzić na przykład lukier cytrynowy.