Cynamonki – przepis: szybkie i drożdżowe | Przepisy.pl pixel

Cynamonki

Bułeczki cynamonowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

75 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

77 osób wydrukowało

Pobierz pdf

278 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

250 mililitrów

2 sztuki

100 gramów

125 gramów

8 gramów

1 szczypta

nadzienie cynamonowe:

65 gramów

110 gramów

4 łyżki

lukier:

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowuj większą miskę potrzebną do wyrobienia ciasta na cynamonki. Mąkę połącz z suchymi drożdżami. Wlej letnie mleko oraz rozpuszczone i lekko wystudzone masło. Wbij jajka, dodaj cukier oraz sól. Ciasto wyrabiaj ręcznie, aż stanie się gładkie i elastyczne.

Cynamonki - Krok 1

Krok 2

Kiedy ciasto będzie już gotowe, uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 h. Po tym czasie powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie równe części. Każdą rozwałkuj na placek o wymiarach 35x30 cm.

Cynamonki - Krok 2

Krok 3

Tak przygotowane placki na cynamonki posmaruj roztopionym masłem, posyp cukrem trzcinowym oraz cynamonem.

Cynamonki - Krok 3

Krok 4

Uformuj cynamonki. Ciasto zwiń w ciasny rulon i przekrój na 2-3 cm plasterki.

Cynamonki - Krok 4

Krok 5

Cynamonowe ruloniki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na kolejne 40 minut do wyrośnięcia. Bułeczki piecz ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C.

Cynamonki - Krok 5

Krok 6

Kiedy cynamonki będą w piekarniku, przygotuj lukier. Cukier puder przesiej przez sitko, dodaj wodę i ucieraj aż do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Posmaruj cynamonki lukrem i gotowe!

Cynamonki - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Ulka

    Ulka , 24.03.2023

    Uwielbiam! Czasem nadzienie cynamonowe wzbogacam rodzynkami, a zamiast lukru wykorzystuję rozpuszczoną czekoladę. Bułeczki są idealnie puszyste i takie delikatne. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga

    Aga , 04.11.2022

    Robię takie same i są bardzo pyszne. U mnie jednak, tuż przed samym pieczeniem, smaruję każdy odcięty plaster mlekiem z rozmąconym lub jak ktoś woli, rozkłóconym jajkiem. Wtedy wychodzą bardziej miękkie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cynamonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cynamonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cynamonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cynamonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cynamonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cynamonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cynamonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto z agrestem
czas przygotowania
105 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Czytaj więcej

przepisy.pl - CynamonkiCynamonki

Drożdżówki z cynamonem zdrobniale określane są jako cynamonki. Przepis na te pyszne bułeczki jest niezwykle prosty do wykonania, choć musisz uzbroić się w cierpliwość, bo ciasto powinno dobrze wyrosnąć. Wypróbuj domowej roboty cynamonki i zaserwuj je swoim bliskim, a przekonasz się, jak szybko będą znikać z talerza! To, jak zrobić cynamonki, już wyjaśniliśmy. Pozostało jedynie spróbować swoich sił w domu.

Dla kogo?

Przepis na cynamonki z lukrem to doskonała propozycja dla miłośników słodkości. Ostry smak cynamonu i bardzo słodki lukier w połączeniu z miękką bułeczką to idealna propozycja na osłodę dnia. Jeśli nie wyobrażasz sobie porannej kawy lub herbaty bez słodkości, cynamonki będą świetną alternatywą.

Na jaką okazję?

Drożdżowe bułeczki pachnące cynamonem sprawdzą się idealnie na zimowe wieczory. Zaserwuj je podczas domowego przyjęcia. Ta przepyszna przekąska powinna posmakować także na co dzień, gdy dopadnie Cię ochota na słodkie!

Czy wiesz, że?

Domowej roboty cynamonki będą smakować najlepiej odrobinę ciepłe jeszcze tego samego dnia, w którym zostały przygotowane. Wypij do nich szklankę ciepłego mleka, a może okazać się to doskonałym połączeniem na smaczną kolację. Jeśli nie chcesz, aby Twoje cynamonki były za słodkie, użyj mniejszą ilość cukru trzcinowego, którym posypiesz ciasto. Modyfikuj przepis wedle swoich upodobań.

Dla urozmaicenia:

Zastanawiasz się, jak urozmaicić swoje szybkie cynamonki? Przepis możesz modyfikować, dodając do niego ulubione dodatki. Dorzuć do ciasta bakalie lub drobno posiekane orzechy włoskie. Możesz pobawić się też smakiem lukru i zamiast tradycyjnego białego, przyrządzić na przykład lukier cytrynowy.