
Składniki
600 gramów
250 mililitrów
2 sztuki
100 gramów
125 gramów
8 gramów
1 szczypta
nadzienie cynamonowe:
65 gramów
110 gramów
4 łyżki
lukier:
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami. Wlewamy letnie mleko, rozpuszczone i lekko wystudzone masło. Wbijamy jajka, wsypujemy cukier oraz sól. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 h.

Krok 2
Ciasto powinno podwoić objętość. Dzielimy je na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na placek o wymiarach 35 x 30 cm.

Krok 3
Każdy placek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem trzcinowym oraz cynamonem.

Krok 4
Zwijamy w rulon i tniemy na 2-3 cm plasterki.

Krok 5
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 40 min. do wyrośnięcia. Bułeczki pieczemy ok 15-20 min. w temp. 180°C .

Krok 6
Cukier puder mieszamy z wodą, aż powstanie gęsty lukier. Każdą bułeczkę smarujemy lukrem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cynamonki
Drożdżowe bułeczki pachnące cynamonem sprawdzą się idealnie na zimowe wieczory.