
Składniki
600 gramów
250 mililitrów
2 sztuki
100 gramów
125 gramów
8 gramów
1 szczypta
nadzienie cynamonowe:
65 gramów
110 gramów
4 łyżki
lukier:
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowuj większą miskę potrzebną do wyrobienia ciasta na cynamonki. Mąkę połącz z suchymi drożdżami. Wlej letnie mleko oraz rozpuszczone i lekko wystudzone masło. Wbij jajka, dodaj cukier oraz sól. Ciasto wyrabiaj ręcznie, aż stanie się gładkie i elastyczne.

Krok 2
Kiedy ciasto będzie już gotowe, uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 h. Po tym czasie powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie równe części. Każdą rozwałkuj na placek o wymiarach 35x30 cm.

Krok 3
Tak przygotowane placki na cynamonki posmaruj roztopionym masłem, posyp cukrem trzcinowym oraz cynamonem.

Krok 4
Uformuj cynamonki. Ciasto zwiń w ciasny rulon i przekrój na 2-3 cm plasterki.

Krok 5
Cynamonowe ruloniki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na kolejne 40 minut do wyrośnięcia. Bułeczki piecz ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C.

Krok 6
Kiedy cynamonki będą w piekarniku, przygotuj lukier. Cukier puder przesiej przez sitko, dodaj wodę i ucieraj aż do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Posmaruj cynamonki lukrem i gotowe!

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cynamonki
Drożdżówki z cynamonem zdrobniale określane są jako cynamonki. Przepis na te pyszne bułeczki jest niezwykle prosty do wykonania, choć musisz uzbroić się w cierpliwość, bo ciasto powinno dobrze wyrosnąć. Wypróbuj domowej roboty cynamonki i zaserwuj je swoim bliskim, a przekonasz się, jak szybko będą znikać z talerza! To, jak zrobić cynamonki, już wyjaśniliśmy. Pozostało jedynie spróbować swoich sił w domu.
Dla kogo?
Przepis na cynamonki z lukrem to doskonała propozycja dla miłośników słodkości. Ostry smak cynamonu i bardzo słodki lukier w połączeniu z miękką bułeczką to idealna propozycja na osłodę dnia. Jeśli nie wyobrażasz sobie porannej kawy lub herbaty bez słodkości, cynamonki będą świetną alternatywą.
Na jaką okazję?
Drożdżowe bułeczki pachnące cynamonem sprawdzą się idealnie na zimowe wieczory. Zaserwuj je podczas domowego przyjęcia. Ta przepyszna przekąska powinna posmakować także na co dzień, gdy dopadnie Cię ochota na słodkie!
Czy wiesz, że?
Domowej roboty cynamonki będą smakować najlepiej odrobinę ciepłe jeszcze tego samego dnia, w którym zostały przygotowane. Wypij do nich szklankę ciepłego mleka, a może okazać się to doskonałym połączeniem na smaczną kolację. Jeśli nie chcesz, aby Twoje cynamonki były za słodkie, użyj mniejszą ilość cukru trzcinowego, którym posypiesz ciasto. Modyfikuj przepis wedle swoich upodobań.
Dla urozmaicenia:
Zastanawiasz się, jak urozmaicić swoje szybkie cynamonki? Przepis możesz modyfikować, dodając do niego ulubione dodatki. Dorzuć do ciasta bakalie lub drobno posiekane orzechy włoskie. Możesz pobawić się też smakiem lukru i zamiast tradycyjnego białego, przyrządzić na przykład lukier cytrynowy.