Cynamonki – przepis z lukrem: szybkie, drożdżowe | Przepisy.pl pixel

Cynamonki

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

49 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

132 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

250 mililitrów

2 sztuki

100 gramów

125 gramów

8 gramów

1 szczypta

nadzienie cynamonowe:

65 gramów

110 gramów

4 łyżki

lukier:

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami. Wlewamy letnie mleko, rozpuszczone i lekko wystudzone masło. Wbijamy jajka, wsypujemy cukier oraz sól. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 h.

Cynamonki - Krok 1

Krok 2

Ciasto powinno podwoić objętość. Dzielimy je na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na placek o wymiarach 35 x 30 cm.

Cynamonki - Krok 2

Krok 3

Każdy placek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem trzcinowym oraz cynamonem.

Cynamonki - Krok 3

Krok 4

Zwijamy w rulon i tniemy na 2-3 cm plasterki.

Cynamonki - Krok 4

Krok 5

Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 40 min. do wyrośnięcia. Bułeczki pieczemy ok 15-20 min. w temp. 180°C .

Cynamonki - Krok 5

Krok 6

Cukier puder mieszamy z wodą, aż powstanie gęsty lukier. Każdą bułeczkę smarujemy lukrem.

Cynamonki - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Aga

    Aga , 04.11.2022

    Robię takie same i są bardzo pyszne. U mnie jednak, tuż przed samym pieczeniem, smaruję każdy odcięty plaster mlekiem z rozmąconym lub jak ktoś woli, rozkłóconym jajkiem. Wtedy wychodzą bardziej miękkie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cynamonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cynamonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cynamonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cynamonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cynamonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cynamonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cynamonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto Filadelfia
czas przygotowania
300 min.
stopień trudności

trudne

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CynamonkiCynamonki

Drożdżowe bułeczki pachnące cynamonem sprawdzą się idealnie na zimowe wieczory.