Zebra

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

119

995 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1687 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2126 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 szklanka

2.5 szklanki

1 szklanka

5 sztuk

2 łyżki

2 łyżeczki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię włóż do rondelka i rozpuść.

Zebra - Krok 1

Krok 2

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.

Zebra - Krok 2

Krok 3

Jaja utrzyj z cukrem na puch, potem dodawaj na przemian mąkę, oranżadę i rozpuszczoną Kasię.

Zebra - Krok 3

Krok 4

Powstałą masę podziel na dwie równe części.

Zebra - Krok 4

Krok 5

Do jednej dodaj dwie łyżki kakao, do drugiej dwie łyżki mąki i wymieszaj.

Zebra - Krok 5

Krok 6

Tortownicę posmaruj Kasią i obsyp mąką. Masy wlewaj na przemian małymi porcjami, na środek tortownicy o średnicy 22 cm, aż do wyczerpania składników. Piecz około 60 minut w 160 st.C.

Zebra - Krok 6
7

Opinie o przepisie

  • Ewa Owad

    Ewa Owad

    jajka całe ucierać z cukrem od razu czy najpierw białka a później dodać żółtka?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Koczorowska

    Janina Koczorowska

    naprawdę polecam pychotka gdy ostyglo zrobiłam lukier cytrynowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wozniak

    Ewa Wozniak

    Moja kochana córka je uwielbia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • zbigniew witczak

    zbigniew witczak

    nawet wyszło bardzo fajne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Czapiewska

    Gosia Czapiewska

    pyszne ciasto moje dzieci je uwielbiają

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Andzik Andzikowa

    Andzik Andzikowa

    No dobre tylko bym dodała jeszcze jakąś polewy czy coś tego stylu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Suchecka

    Justyna Suchecka

    pyyyyycha

    Odpowiedz Odpowiedz
2 osoby oglądają przepis:
Ciasto marmurkowe
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - ZebraZebra

Zebra to popularny wypiek, który swoją nazwę zawdzięcza połączeniu ciemnego i jasnego ciasta. Do jego przygotowania będziesz potrzebować mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, kostki do wypieków, drobnego cukru oraz jajek. W rondelku rozpuść tłuszcz i odstaw go do wystygnięcia. Mikserem ustawionym na najwyższe obroty ucieraj jajka z cukrem, aż powstanie jasna i puszysta masa. Stopniowo dodawaj do niej mąkę oraz roztopioną kostkę do pieczenia, cały czas mieszając. Oryginalnym składnikiem zebry jest oranżada, która nie tylko wzbogaci smak ciasta, ale doda mu puszystości. Zmiksowaną na gładko masę podziel na dwie części i do jednej z nich wsyp dwie łyżki kakao, natomiast do drugiej dwie łyżki mąki – dzięki temu obie będą miały taką samą konsystencję. Do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blaszki wlewaj łyżką stołową na przemian ciemne i jasne ciasto. Taki sposób nakładania sprawi, że po przekrojeniu upieczonego ciasta będą w nim widoczne charakterystyczne prążki. Życzymy udanych wypieków!