Ciasto Zebra przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zebra

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

129

heart
1532 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1833 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2464 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1.5 szklanki

2.5 szklanki

200 mililitrów

3 łyżki

1 łyżeczka

3 mililitry

3 łyżki

20 gramów

10 gramów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tortownicę do ciast posmaruj masłem i obsyp bułką tartą.

Zebra - Krok 1

Krok 2

Jajka wraz z cukrem utrzyj mikserem w kąpieli wodnej.

Zebra - Krok 2

Krok 3

Gdy cukier się rozpuści zdejmij z kąpieli wodnej, dodaj olej, wodę, ekstrakt i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Zebra - Krok 3

Krok 4

Gotowe ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki. Każde wymieszaj.

Zebra - Krok 4

Krok 5

Na środek wcześniej przygotowanej tortownicy wylewaj na przemian 2 łyżki ciemnego ciasta i 2 łyżki jasnego.

Zebra - Krok 5

Krok 6

Piecz w nagrzanym piekarniku w 180 st. C przez 30 min, następnie zmniejsz temperaturę do 160 st. C i piecz jeszcze 20 minut.

Zebra - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz podawać ciasto posypane cukrem pudrem.

3

Opinie o przepisie

  • Grażyna

    Grażyna , 31.01.2022

    200ml jest napisane

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna  Chr

    Anna Chr , 21.11.2020

    Brak ilości wody na liście składników. W treści jest wymieniona. Wg składników ciasto wychodzi zbyt gęste. Dodałam ok 100ml mleka o dalej zbyt gęste, nie dało się tak ładnie rozlać.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zebra - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto metrowiec
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ZebraZebra

Zebra to ciasto, które zachwyca nie tylko swoim wyjątkowym smakiem, ale także nietuzinkowym wyglądem. Doskonale więc wpisuje się w eleganckie menu każdego przyjęcia. Jego dodatkowym atutem jest prostota przygotowania – z przepisem poradzą sobie nawet początkujący cukiernicy. Sprawdźcie, jak łatwo można przygotować dwukolorową wersję ciasta zebra – mieszając ze sobą na przemian ciemną i jasną masę. Zebra ma także tę zaletę, że nie wymaga długotrwałego pieczenia. Wystarczy 50 minut, aby ciasto było gotowe.

Dla kogo?

Zebra to propozycja dla każdego, kto lubi przepisy na proste domowe desery, zaskakujące oryginalnym wyglądem.

Na jaką okazję?

Domowe ciasto zebra jest idealnym pomysłem na co dzień. Nie zapominajcie o tym przepisie również podczas przygotowań do domowej imprezy czy świątecznego spotkania z najbliższymi.

Czy wiesz, że?

Ubijanie jajek z cukrem w kąpieli wodnej pozwala na osiągnięcie puszystości każdego deseru. Umiejętne podgrzewanie masy rozpuszcza kryształki cukru, przyspieszając łącznie się poszczególnych składników.

Dla urozmaicenia:

Zebra nie wymaga dodatkowych zdobień. Jeśli jednak przyrządzacie przepis na zebrę na wyjątkową okazję, możecie wykorzystać kakao i cukier puder, delikatnie obsypując nimi wierzch placka.