
Składniki
polewa czekoladowa:
100 gramów
4 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
3 łyżeczki
50 mililitrów
pianka:
6 sztuk
150 gramów
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy kakao, masło oraz cukier. Całość podgrzewamy cały czas mieszając, aż powstanie gęsta masa.
Krok 2
Żelatynę mieszamy z wrzątkiem, aż do całkowitego rozpuszczenia. Wlewamy ją do czekoladowego kremu. Mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy na nią połowę porcji czekoladowego kremu i wkładamy do lodówki.
Krok 4
Jajka myjemy i parzymy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier oraz cukier waniliowy cały czas ubijając. Po chwili wkrapiamy 2 łyżki soku z cytryny. Pod koniec miksowania wlewamy żelatynę rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną.
Krok 5
Formę wyjmujemy z lodówki. Na spód wykładamy piankę i wyrównujemy wierzch.
Krok 6
Na piankę wlewamy pozostałą część czekolady. Wkładamy do lodówki na 2 h.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Podobne przepisy
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto Ptasie Mleczko
Ptasie mleczko to prawdziwy król wśród słodkości! Jeśli i ty należysz do grona miłośników tego deseru – spróbuj przygotować ciasto ptasie mleczko samodzielnie. To naprawdę nic trudnego. Skorzystaj z naszych podpowiedzi, jak zrobić ptasie mleczko, a w ciągu kilkudziesięciu minut wyczarujesz deser, który zaskoczy każdego! Do przepisu na ptasie mleczko wystarczą jajka, cukier, cytryna, żelatyna oraz cukier z wanilią. Będzie prosto, szybko i przede wszystkim smacznie!
Dla kogo?
Ptasie mleczko to deser dla każdego miłośnika tego klasycznego smaku, znanego doskonale od wielu lat.
Na jaką okazję?
Na co dzień, na imprezę, a także na tak zwane „okazje bez okazji”, czyli zawsze, gdy masz ochotę na coś słodkiego.
Czy wiesz, że?
Tradycyjne ptasie mleczko produkowane było początkowo jedynie w wersji waniliowej. Dopiero na przestrzeni lat, wraz z popularyzacją tych słodyczy, pojawiły się smaki czekoladowe, karmelowe czy kokosowe.
Dla urozmaicenia:
Do ozdobienia ciasta ptasie mleczko możesz wykorzystać wiórki kokosowe, którymi posyp wierzchnią warstwę czekolady.