Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - kruche, ucierane | Przepisy.pl pixel

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

123

364 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1487 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2162 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

120 gramów

150 gramów

140 gramów

3 sztuki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

250 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - Krok 1

Krok 2

Oddzielamy białka od żółtek. Dodajemy do masy po jednym żółtku cały czas ucierając.

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - Krok 2

Krok 3

Orzechy włoskie mielimy na mąkę. Dodajemy do masy jajecznej. Mąkę ryżowa mieszamy z cynamonem oraz proszkiem do pieczenia i również dodajemy do ciasta.

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - Krok 3

Krok 4

Białka ubijamy na sztywną piane. Dodajemy do ciasta nie mieszając zbyt długo.

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - Krok 4

Krok 5

Przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - Krok 5

Krok 6

Z wierzchu dekorujemy połówkami śliwek. Pieczemy w temp. 170 C ok 50 min. Studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Karpatka
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bezglutenowe ciasto ze śliwkamiBezglutenowe ciasto ze śliwkami

Zapas mąki pszennej zazwyczaj pojawia się w spiżarniach wszystkich miłośników domowych wypieków. Jak pogodzić tę kulinarną pasję z dietą bezglutenową? Na początek proponujemy kruche ciasto bezglutenowe ze śliwkami, którego bazą jest mąka ryżowa. Będzie pysznie!

Dla kogo?

Część osób rezygnuje z glutenu ze względu na czynniki zdrowotne, część szuka różnorodności na talerzu. Dlatego bezglutenowe ciasto z mąki kukurydzianej z owocami dla każdego może być ciekawą odmianą od tradycyjnych wypieków.

Na jaką okazję?

Bez problemu udowodnicie znajomym, że dieta bezglutenowa może być różnorodna i smaczna. Owocowe ciasto bez glutenu będzie robić furorę na wszystkich przyjęciach.

Czy wiesz, że?

Mąka ryżowa najczęściej produkowana jest z ryżu białego i brązowego. Chętne wykorzystywane są również ryż jaśminowy oraz basmati.

Dla urozmaicenia:

Podczas kulinarnych eksperymentów warto wypróbować w bezglutenowym cieście mąkę kokosową.