Ciasto Bounty

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

996

2002 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8924 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

25787 osób zapisało

Udostępnij
Ciasto Bounty

Składniki

biszkopt czekoladowy:

4 sztuki

130 gramów

50 gramów

50 gramów

1 łyżka

krem kokosowy:

200 mililitrów

80 gramów

80 gramów

60 gramów

80 gramów

polewa czekoladowa:

200 mililitrów

3 łyżki

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania biszkoptu czekoladowego. Oddziel żółtka od białek. Białka z cukrem pudrem ubij na piane. Jak piana będzie gotowa dodaj żółtka, mieszaj chwile i dodaj kakao oraz wlej olej. Wymieszaj miękką łyżką.

Ciasto Bounty - Krok 1

Krok 2

Tortownicę o średnicy ok 23cm posmaruj nie wielką ilością oleju i wyłóż dno papierem do pieczenia. Wlej biszkopt czekoladowy i w 180 stopniach przez ok 15min.

Ciasto Bounty - Krok 2

Krok 3

W między czasie przygotuj krem kokosowy. Mleko kokosowe zagotuj z olejem. Dodaj kaszę manną, cukier i wiórki kokosowe. Wymieszaj aż składniki się połączą. Odstaw krem do ostygnięcia.

Ciasto Bounty - Krok 3

Krok 4

Na końcu przygotuj polewę czekoladową. Mleko kokosowe zagotuj z miodem. Dodaj połamaną czekoladę, olej i wymieszaj aż składniki się połączą.

Ciasto Bounty - Krok 4

Krok 5

Przytnij górną część biszkoptu aby był równy i wyłóż na wierzch krem kokosowy.

Ciasto Bounty - Krok 5

Krok 6

Całość polej polewą czekoladową i wstaw do lodówki na minimum 2h przed podaniem.

Ciasto Bounty - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Ciasto udekoruj wiórkami kokosowymi i wiórkami z czekolady.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Bounty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Bounty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Bounty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Bounty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Bounty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Bounty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Bounty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto BountyCiasto Bounty

Co skrywa się pod grubą warstwą polewy czekoladowej? Kokosowy krem, który momentalnie pozwoli przenieść się w iście tropikalny klimat. Nie ma czasu do stracenia. Zamiast zastanawiać się, czy na pewno poradzicie sobie z przepisem na ciasto Bounty, lepiej od razu zabrać się do pracy.

Dla kogo?

Nasza instrukcja na zrobienie deseru z każdego zrobi mistrza cukiernictwa. Będzie ciekawym urozmaiceniem również dla bardziej doświadczonych kucharzy.

Na jaką okazję?

Ciasto Bounty należy do tych wypieków, którymi trzeba się pochwalić. Z tego względu przygotujcie je, gdy rodzina i znajomi zapowiedzieli się z wizytą.

Czy wiesz, że?

Pieczenie biszkoptu uznajcie za próbę cierpliwości. Gdy ciasto jest już w piecu, powstrzymajcie się od otwierania drzwiczek. To, czy jest już gotowe, sprawdzajcie pod koniec planowanego czasu pieczenia.

Dla urozmaicenia:

Z dekoracją można zaszaleć! Gdy polewa już ostygnie, ciasto Bounty posypcie wiórkami kokosowymi. Niech nie będzie to chaotyczne – wykorzystajcie foremki do pieczenia ciasteczek, by na deserze umieścić bardziej kształtne wzory.