Ciasto Bounty przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ciasto Bounty

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1003

2042 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8945 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25846 osób zapisało

Udostępnij
Ciasto Bounty

Składniki

biszkopt czekoladowy:

4 sztuki

130 gramów

50 gramów

50 gramów

1 łyżka

krem kokosowy:

200 mililitrów

80 gramów

80 gramów

60 gramów

80 gramów

polewa czekoladowa:

200 mililitrów

3 łyżki

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania biszkoptu czekoladowego. Oddziel żółtka od białek. Białka z cukrem pudrem ubij na piane. Jak piana będzie gotowa dodaj żółtka, mieszaj chwile i dodaj kakao oraz wlej olej. Wymieszaj miękką łyżką.

Ciasto Bounty - Krok 1

Krok 2

Tortownicę o średnicy ok 23cm posmaruj nie wielką ilością oleju i wyłóż dno papierem do pieczenia. Wlej biszkopt czekoladowy i w 180 stopniach przez ok 15min.

Ciasto Bounty - Krok 2

Krok 3

W między czasie przygotuj krem kokosowy. Mleko kokosowe zagotuj z olejem. Dodaj kaszę manną, cukier i wiórki kokosowe. Wymieszaj aż składniki się połączą. Odstaw krem do ostygnięcia.

Ciasto Bounty - Krok 3

Krok 4

Na końcu przygotuj polewę czekoladową. Mleko kokosowe zagotuj z miodem. Dodaj połamaną czekoladę, olej i wymieszaj aż składniki się połączą.

Ciasto Bounty - Krok 4

Krok 5

Przytnij górną część biszkoptu aby był równy i wyłóż na wierzch krem kokosowy.

Ciasto Bounty - Krok 5

Krok 6

Całość polej polewą czekoladową i wstaw do lodówki na minimum 2h przed podaniem.

Ciasto Bounty - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Ciasto udekoruj wiórkami kokosowymi i wiórkami z czekolady.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Bounty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Bounty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Bounty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Bounty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Bounty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Bounty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Bounty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto BountyCiasto Bounty

Co skrywa się pod grubą warstwą polewy czekoladowej? Kokosowy krem, który momentalnie pozwoli przenieść się w iście tropikalny klimat. Nie ma czasu do stracenia. Zamiast zastanawiać się, czy na pewno poradzicie sobie z przepisem na ciasto Bounty, lepiej od razu zabrać się do pracy.

Dla kogo?

Nasza instrukcja na zrobienie deseru z każdego zrobi mistrza cukiernictwa. Będzie ciekawym urozmaiceniem również dla bardziej doświadczonych kucharzy.

Na jaką okazję?

Ciasto Bounty należy do tych wypieków, którymi trzeba się pochwalić. Z tego względu przygotujcie je, gdy rodzina i znajomi zapowiedzieli się z wizytą.

Czy wiesz, że?

Pieczenie biszkoptu uznajcie za próbę cierpliwości. Gdy ciasto jest już w piecu, powstrzymajcie się od otwierania drzwiczek. To, czy jest już gotowe, sprawdzajcie pod koniec planowanego czasu pieczenia.

Dla urozmaicenia:

Z dekoracją można zaszaleć! Gdy polewa już ostygnie, ciasto Bounty posypcie wiórkami kokosowymi. Niech nie będzie to chaotyczne – wykorzystajcie foremki do pieczenia ciasteczek, by na deserze umieścić bardziej kształtne wzory.