Składniki
biszkopt czekoladowy:
4 sztuki
130 gramów
50 gramów
50 gramów
1 łyżka
krem kokosowy:
200 mililitrów
80 gramów
80 gramów
60 gramów
80 gramów
polewa czekoladowa:
200 mililitrów
3 łyżki
100 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania biszkoptu czekoladowego. Oddziel żółtka od białek. Białka z cukrem pudrem ubij na piane. Jak piana będzie gotowa dodaj żółtka, mieszaj chwile i dodaj kakao oraz wlej olej. Wymieszaj miękką łyżką.
Krok 2
Tortownicę o średnicy ok 23cm posmaruj nie wielką ilością oleju i wyłóż dno papierem do pieczenia. Wlej biszkopt czekoladowy i w 180 stopniach przez ok 15min.
Krok 3
W między czasie przygotuj krem kokosowy. Mleko kokosowe zagotuj z olejem. Dodaj kaszę manną, cukier i wiórki kokosowe. Wymieszaj aż składniki się połączą. Odstaw krem do ostygnięcia.
Krok 4
Na końcu przygotuj polewę czekoladową. Mleko kokosowe zagotuj z miodem. Dodaj połamaną czekoladę, olej i wymieszaj aż składniki się połączą.
Krok 5
Przytnij górną część biszkoptu aby był równy i wyłóż na wierzch krem kokosowy.
Krok 6
Całość polej polewą czekoladową i wstaw do lodówki na minimum 2h przed podaniem.
Dobra rada:
Ciasto udekoruj wiórkami kokosowymi i wiórkami z czekolady.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejZobacz również
Polecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto Bounty
Placek Bounty to domowy sposób na odtworzenie smaku popularnego łakocia. Co skrywa się pod grubą warstwą polewy czekoladowej? Kokosowy krem, który momentalnie pozwoli przenieść się w iście tropikalny klimat. Nie ma czasu do stracenia. Zamiast zastanawiać się, czy na pewno poradzisz sobie z przepisem na ciasto Bounty, lepiej od razu zabrać się do pracy. Im wcześniej zaczniesz, tym szybciej zasiądziesz do stołu i będziesz cieszyć się smakiem wyśmienitego, a przy tym niezwykle szybkiego ciasta kokosowego Bounty.
Dla kogo?
Nasza instrukcja przyrządzenia deseru z każdego zrobi mistrza cukiernictwa. Przepis na ciasto Bounty będzie ciekawym urozmaiceniem również dla bardziej doświadczonych kucharzy, którzy szukają kolejnych wyzwań.
Na jaką okazję?
Ciasto Bounty należy do tych wypieków, którymi trzeba się pochwalić. Z tego względu przygotuj je, gdy rodzina i znajomi zapowiedzieli się z wizytą. Zresztą słodkości takie jak prosty placek Bounty zazwyczaj najlepiej smakują w otoczeniu bliskich. Filiżanka aromatycznej herbaty i sprawdzony przepis na ciasto Bounty to patent na sielankowe popołudnie.
Czy wiesz, że?
Pieczenie biszkoptu uznaj za próbę cierpliwości. Gdy ciasto Bounty jest już w piecu, powstrzymaj się od otwierania drzwiczek. To, czy jest już gotowe, sprawdzaj pod koniec planowanego czasu pieczenia. Pośpiech nie jest wskazany. Nie chcesz przecież, by skrupulatnie przygotowywane ciasto kokosowe Bounty opadło przez jedno niedopatrzenie?
Dla urozmaicenia:
Z dekoracją można zaszaleć! Gdy polewa już ostygnie, ciasto Bounty posyp wiórkami kokosowymi. Niech nie będzie to chaotyczne – wykorzystaj foremki do pieczenia ciasteczek, by na deserze umieścić bardziej kształtne wzory. Słynne Bounty – ciasto w domowym wydaniu - zachwyci każdego!