Klasyczny placek ucierany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klasyczny placek ucierany

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
104 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
9 os.
Drukuj

138 osób wydrukowało

Pobierz pdf

161 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

170 gramów

120 gramów

3 sztuki

3 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 szczypta

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, przekrawamy na połówki i wykrawamy gniazda nasienne. Każdą połówkę nacinamy z wierzchu co 2-3 mm.

Klasyczny placek ucierany - Krok 1

Krok 2

Jajka wbijamy do miski. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Ubijamy, aż powstanie gładka i jasna masa. Do masy wlewamy rozpuszczone masło.

Klasyczny placek ucierany - Krok 2

Krok 3

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy sól. Mąkę przekładamy do masy i powoli mieszamy do połączenia się składników.

Klasyczny placek ucierany - Krok 3

Krok 4

Powstałe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Klasyczny placek ucierany - Krok 4

Krok 5

Wyrównujemy z wierzchu.

Klasyczny placek ucierany - Krok 5

Krok 6

Układamy połówki jabłek tak, aby nacięte wierzchy wystawały. Pieczemy w temperaturze 180 C ok 45 min. (do suchego patyczka).

Klasyczny placek ucierany - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Megikym1702

    Megikym1702 , 05.07.2022

    BARDZO PYSZNE POPROSTU MOMOMOMOMOMO

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczny placek ucierany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczny placek ucierany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczny placek ucierany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczny placek ucierany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczny placek ucierany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczny placek ucierany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczny placek ucierany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klasyczny placek ucierany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klasyczny placek ucieranyKlasyczny placek ucierany

Wśród różnorodnych trendów kulinarnych, które przychodzą i odchodzą, znaleźć można ponadczasowe receptury. Co je wyróżnia? Zawsze są w modzie i zawsze smakują tak samo dobrze. Klasyczny placek ucierany z jabłkami z pewnością można zaliczyć do tego zacnego grona. Sprawdź, jak go przyrządzić krok po kroku.

Dla kogo?

Ciasta z jabłkami należą do twoich ulubionych specjałów, ale nie zawsze masz czas i ochotę na tarcie oraz smażenie owoców? Z przepisem na placek ucierany z owocami praca w kuchni pójdzie naprawdę gładko.

Na jaką okazję?

Kawałek ciasta świetnie uzupełni filiżankę popołudniowej herbaty. Zapowiada się intensywny dzień? Porcję zapakuj do pudełka śniadaniowego i ciesz się jego smakiem w dowolnych okolicznościach. Sprawdzi się jako przekąska podczas pikniku na łonie natury.

Czy wiesz, że?

Jabłka po obraniu skrop sokiem z cytryny lub limonki, aby miąższ nie ciemniał.

Dla urozmaicenia:

Pysznym zwieńczeniem deseru będzie chrupiąca kruszonka. W zależności od pory roku do placka możesz używać innych owoców sezonowych, np. truskawek.