Klasyczny placek ucierany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klasyczny placek ucierany

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
105 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
9 os.
Drukuj

138 osób wydrukowało

Pobierz pdf

160 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

170 gramów

120 gramów

3 sztuki

3 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 szczypta

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, przekrawamy na połówki i wykrawamy gniazda nasienne. Każdą połówkę nacinamy z wierzchu co 2-3 mm.

Klasyczny placek ucierany - Krok 1

Krok 2

Jajka wbijamy do miski. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Ubijamy, aż powstanie gładka i jasna masa. Do masy wlewamy rozpuszczone masło.

Klasyczny placek ucierany - Krok 2

Krok 3

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy sól. Mąkę przekładamy do masy i powoli mieszamy do połączenia się składników.

Klasyczny placek ucierany - Krok 3

Krok 4

Powstałe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Klasyczny placek ucierany - Krok 4

Krok 5

Wyrównujemy z wierzchu.

Klasyczny placek ucierany - Krok 5

Krok 6

Układamy połówki jabłek tak, aby nacięte wierzchy wystawały. Pieczemy w temperaturze 180 C ok 45 min. (do suchego patyczka).

Klasyczny placek ucierany - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Megikym1702

    Megikym1702 , 05.07.2022

    BARDZO PYSZNE POPROSTU MOMOMOMOMOMO

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczny placek ucierany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczny placek ucierany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczny placek ucierany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczny placek ucierany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczny placek ucierany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczny placek ucierany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczny placek ucierany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klasyczny placek ucierany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klasyczny placek ucieranyKlasyczny placek ucierany

Wśród różnorodnych trendów kulinarnych, które przychodzą i odchodzą, znaleźć można ponadczasowe receptury. Co je wyróżnia? Zawsze są w modzie i zawsze smakują tak samo dobrze. Klasyczny placek ucierany z jabłkami z pewnością można zaliczyć do tego zacnego grona. Sprawdź, jak go przyrządzić krok po kroku.

Dla kogo?

Ciasta z jabłkami należą do twoich ulubionych specjałów, ale nie zawsze masz czas i ochotę na tarcie oraz smażenie owoców? Z przepisem na placek ucierany z owocami praca w kuchni pójdzie naprawdę gładko.

Na jaką okazję?

Kawałek ciasta świetnie uzupełni filiżankę popołudniowej herbaty. Zapowiada się intensywny dzień? Porcję zapakuj do pudełka śniadaniowego i ciesz się jego smakiem w dowolnych okolicznościach. Sprawdzi się jako przekąska podczas pikniku na łonie natury.

Czy wiesz, że?

Jabłka po obraniu skrop sokiem z cytryny lub limonki, aby miąższ nie ciemniał.

Dla urozmaicenia:

Pysznym zwieńczeniem deseru będzie chrupiąca kruszonka. W zależności od pory roku do placka możesz używać innych owoców sezonowych, np. truskawek.