Składniki
250 gramów
170 gramów
120 gramów
3 sztuki
3 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżka
1 szczypta
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, przekrawamy na połówki i wykrawamy gniazda nasienne. Każdą połówkę nacinamy z wierzchu co 2-3 mm.
Krok 2
Jajka wbijamy do miski. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Ubijamy, aż powstanie gładka i jasna masa. Do masy wlewamy rozpuszczone masło.
Krok 3
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy sól. Mąkę przekładamy do masy i powoli mieszamy do połączenia się składników.
Krok 4
Powstałe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 5
Wyrównujemy z wierzchu.
Krok 6
Układamy połówki jabłek tak, aby nacięte wierzchy wystawały. Pieczemy w temperaturze 180 C ok 45 min. (do suchego patyczka).
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Klasyczny placek ucierany
Wśród różnorodnych trendów kulinarnych, które przychodzą i odchodzą, znaleźć można ponadczasowe receptury. Co je wyróżnia? Zawsze są w modzie i zawsze smakują tak samo dobrze. Klasyczny placek ucierany z jabłkami z pewnością można zaliczyć do tego zacnego grona. Sprawdź, jak go przyrządzić krok po kroku.
Dla kogo?
Ciasta z jabłkami należą do twoich ulubionych specjałów, ale nie zawsze masz czas i ochotę na tarcie oraz smażenie owoców? Z przepisem na placek ucierany z owocami praca w kuchni pójdzie naprawdę gładko.
Na jaką okazję?
Kawałek ciasta świetnie uzupełni filiżankę popołudniowej herbaty. Zapowiada się intensywny dzień? Porcję zapakuj do pudełka śniadaniowego i ciesz się jego smakiem w dowolnych okolicznościach. Sprawdzi się jako przekąska podczas pikniku na łonie natury.
Czy wiesz, że?
Jabłka po obraniu skrop sokiem z cytryny lub limonki, aby miąższ nie ciemniał.
Dla urozmaicenia:
Pysznym zwieńczeniem deseru będzie chrupiąca kruszonka. W zależności od pory roku do placka możesz używać innych owoców sezonowych, np. truskawek.