Klasyczny placek ucierany

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

1 opakowanie

4 sztuki

50 dekagramów

2 szklanki

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miękkiej Kasi wsyp cukier puder.

Krok 2

Ucieraj na puszystą masę, kolejno wbijając jajka, każde przesyp łyżką mąki pszennej.

Krok 3

Mąki wymieszaj razem, następnie dodaj do masy (odkładając łyżeczkę mąki ziemniaczanej), oraz proszek do pieczenia i zapach waniliowy.

Krok 4

Ciasto dokładnie wymieszaj, aby nie było w nim grudek mąki.

Krok 5

Jagody oprósz odłożoną łyżeczką mąki ziemniaczanej.

Krok 6

¾ części ciasta rozsmaruj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posyp jagodami, rozsmaruj pozostałe ciasto.

Krok 7

Piecz 40-45 minut w temp. 180ºC.

Krok 8

Po upieczeniu oprósz cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczny placek ucierany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczny placek ucierany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczny placek ucierany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczny placek ucierany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczny placek ucierany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczny placek ucierany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczny placek ucierany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej