
Składniki
250 gramów
170 gramów
120 gramów
3 sztuki
3 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżka
1 szczypta
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, przekrawamy na połówki i wykrawamy gniazda nasienne. Każdą połówkę nacinamy z wierzchu co 2-3 mm.

Krok 2
Jajka wbijamy do miski. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Ubijamy, aż powstanie gładka i jasna masa. Do masy wlewamy rozpuszczone masło.

Krok 3
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy sól. Mąkę przekładamy do masy i powoli mieszamy do połączenia się składników.

Krok 4
Powstałe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 5
Wyrównujemy z wierzchu.

Krok 6
Układamy połówki jabłek tak, aby nacięte wierzchy wystawały. Pieczemy w temperaturze 180 C ok 45 min. (do suchego patyczka).

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!
Czytaj więcejMała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.
Czytaj więcejInne przepisy
Podobne przepisy
Klasyczny placek ucierany
Wśród różnorodnych trendów kulinarnych, które przychodzą i odchodzą, znaleźć można ponadczasowe receptury. Co je wyróżnia? Zawsze są w modzie i zawsze smakują tak samo dobrze. Klasyczny placek ucierany z jabłkami z pewnością można zaliczyć do tego zacnego grona. Sprawdź, jak go przyrządzić krok po kroku.
Dla kogo?
Ciasta z jabłkami należą do twoich ulubionych specjałów, ale nie zawsze masz czas i ochotę na tarcie oraz smażenie owoców? Z przepisem na placek ucierany z owocami praca w kuchni pójdzie naprawdę gładko.
Na jaką okazję?
Kawałek ciasta świetnie uzupełni filiżankę popołudniowej herbaty. Zapowiada się intensywny dzień? Porcję zapakuj do pudełka śniadaniowego i ciesz się jego smakiem w dowolnych okolicznościach. Sprawdzi się jako przekąska podczas pikniku na łonie natury.
Czy wiesz, że?
Jabłka po obraniu skrop sokiem z cytryny lub limonki, aby miąższ nie ciemniał.
Dla urozmaicenia:
Pysznym zwieńczeniem deseru będzie chrupiąca kruszonka. W zależności od pory roku do placka możesz używać innych owoców sezonowych, np. truskawek.