Makaroniki - przepis na ciasteczka przekładane kremem | Przepisy.pl pixel

Makaroniki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
252 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

109 osób wydrukowało

Pobierz pdf

399 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

120 gramów

200 gramów

3 sztuki

50 gramów

1 sztuka

krem:

1 opakowanie

50 gramów

2 łyżki

50 mililitrów

0.5 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę migdałową wymieszaj z cukrem pudrem. Białka umieść w misie i ubijaj mikserem na sztywną piane, ciągle ubijając stopniowo dodawaj drobny cukier.

Makaroniki - Krok 1

Krok 2

Do ubitej masy dodaj mąkę migdałową z cukrem pudrem i delikatnie wymieszaj szpatułką. Na koniec dodaj barwnik spożywczy i wymieszaj.

Makaroniki - Krok 2

Krok 3

Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na papierze do pieczenia porcje o średnicy ok. 2,5 cm. Pozostaw je w temperaturze pokojowej na ok. 30-60 min. Wysuszone makaroniki piecz 8-12 min. w 150 st. C, a następnie przełóż na kratkę do wystudzenia.

Makaroniki - Krok 3

Krok 4

W tym czasie przygotuj krem. Czekoladę, masło i cukier podgrzej w garnku do rozpuszczenia. Następnie dodaj mleko, mleko w proszku, przyprawę płatki chilli z papryką wędzoną Knorr i połącz wszystko za pomocą rózgi. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i poczekaj aż wystygnie.

Makaroniki - Krok 4

Krok 5

Krem nakładaj na makaroniki, a następnie przykryj kolejnym ciasteczkiem. Gotowe!

Makaroniki - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Makaroniki możesz udekorować rozpuszczoną czekoladą i płatkami chilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaroniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaroniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaroniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaroniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaroniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaroniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaroniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaroniki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MakaronikiMakaroniki

Włosi i Francuzi zajadają się makaronikami od wieków. Polscy smakosze też z pewnością docenią te niezwykle kolorowe i apetyczne słodkości. Chrupiący wierzch, delikatny środek i czekoladowy krem z intrygującą nutą chili – takich właśnie efektów możesz spodziewać się po wypróbowaniu naszego przepisu na makaroniki.

Dla kogo?

Dla każdego łasucha, który przepada za popularnymi bezami, ale chciałby skosztować czegoś nowego.

Na jaką okazję?

Makaroniki sprawdzą się zawsze wtedy, gdy chcesz zrobić duże wrażenie na gościach. Przygotuj je w różnych wariantach kolorystycznych, dzięki czemu uświetnią dowolne przyjęcie: od kinderbalu, poprzez karnawałową imprezę, aż do imienin ulubionej cioci.

Czy wiesz, że?

Pierwsze receptury makaroników pojawiły się już w XIII wieku. Początkowo łakocie składały się wyłącznie z mielonych migdałów, białek oraz miodu.

Dla urozmaicenia:

Smak makaroników kapitalnie podkreślają przyprawy korzenne. Do ciasta warto dodać zmielone migdały, orzechy laskowe, włoskie lub pistacje.