Makaroniki - przepis na ciasteczka przekładane kremem | Przepisy.pl pixel

Makaroniki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
252 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

108 osób wydrukowało

Pobierz pdf

399 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

120 gramów

200 gramów

3 sztuki

50 gramów

1 sztuka

krem:

1 opakowanie

50 gramów

2 łyżki

50 mililitrów

0.5 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę migdałową wymieszaj z cukrem pudrem. Białka umieść w misie i ubijaj mikserem na sztywną piane, ciągle ubijając stopniowo dodawaj drobny cukier.

Makaroniki - Krok 1

Krok 2

Do ubitej masy dodaj mąkę migdałową z cukrem pudrem i delikatnie wymieszaj szpatułką. Na koniec dodaj barwnik spożywczy i wymieszaj.

Makaroniki - Krok 2

Krok 3

Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na papierze do pieczenia porcje o średnicy ok. 2,5 cm. Pozostaw je w temperaturze pokojowej na ok. 30-60 min. Wysuszone makaroniki piecz 8-12 min. w 150 st. C, a następnie przełóż na kratkę do wystudzenia.

Makaroniki - Krok 3

Krok 4

W tym czasie przygotuj krem. Czekoladę, masło i cukier podgrzej w garnku do rozpuszczenia. Następnie dodaj mleko, mleko w proszku, przyprawę płatki chilli z papryką wędzoną Knorr i połącz wszystko za pomocą rózgi. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i poczekaj aż wystygnie.

Makaroniki - Krok 4

Krok 5

Krem nakładaj na makaroniki, a następnie przykryj kolejnym ciasteczkiem. Gotowe!

Makaroniki - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Makaroniki możesz udekorować rozpuszczoną czekoladą i płatkami chilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaroniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaroniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaroniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaroniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaroniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaroniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaroniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaroniki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MakaronikiMakaroniki

Włosi i Francuzi zajadają się makaronikami od wieków. Polscy smakosze też z pewnością docenią te niezwykle kolorowe i apetyczne słodkości. Chrupiący wierzch, delikatny środek i czekoladowy krem z intrygującą nutą chili – takich właśnie efektów możesz spodziewać się po wypróbowaniu naszego przepisu na makaroniki.

Dla kogo?

Dla każdego łasucha, który przepada za popularnymi bezami, ale chciałby skosztować czegoś nowego.

Na jaką okazję?

Makaroniki sprawdzą się zawsze wtedy, gdy chcesz zrobić duże wrażenie na gościach. Przygotuj je w różnych wariantach kolorystycznych, dzięki czemu uświetnią dowolne przyjęcie: od kinderbalu, poprzez karnawałową imprezę, aż do imienin ulubionej cioci.

Czy wiesz, że?

Pierwsze receptury makaroników pojawiły się już w XIII wieku. Początkowo łakocie składały się wyłącznie z mielonych migdałów, białek oraz miodu.

Dla urozmaicenia:

Smak makaroników kapitalnie podkreślają przyprawy korzenne. Do ciasta warto dodać zmielone migdały, orzechy laskowe, włoskie lub pistacje.