
Składniki
ciasto:
120 gramów
200 gramów
3 sztuki
50 gramów
1 sztuka
krem:
1 opakowanie
50 gramów
2 łyżki
50 mililitrów
0.5 łyżeczki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę migdałową wymieszaj z cukrem pudrem. Białka umieść w misie i ubijaj mikserem na sztywną piane, ciągle ubijając stopniowo dodawaj drobny cukier.

Krok 2
Do ubitej masy dodaj mąkę migdałową z cukrem pudrem i delikatnie wymieszaj szpatułką. Na koniec dodaj barwnik spożywczy i wymieszaj.

Krok 3
Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na papierze do pieczenia porcje o średnicy ok. 2,5 cm. Pozostaw je w temperaturze pokojowej na ok. 30-60 min. Wysuszone makaroniki piecz 8-12 min. w 150 st. C, a następnie przełóż na kratkę do wystudzenia.

Krok 4
W tym czasie przygotuj krem. Czekoladę, masło i cukier podgrzej w garnku do rozpuszczenia. Następnie dodaj mleko, mleko w proszku, przyprawę płatki chilli z papryką wędzoną Knorr i połącz wszystko za pomocą rózgi. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i poczekaj aż wystygnie.

Krok 5
Krem nakładaj na makaroniki, a następnie przykryj kolejnym ciasteczkiem. Gotowe!


Dobra rada:
Makaroniki możesz udekorować rozpuszczoną czekoladą i płatkami chilli.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaroniki
Włosi i Francuzi zajadają się makaronikami od wieków. Polscy smakosze też z pewnością docenią te niezwykle kolorowe i apetyczne słodkości. Chrupiący wierzch, delikatny środek i czekoladowy krem z intrygującą nutą chili – takich właśnie efektów możesz spodziewać się po wypróbowaniu naszego przepisu na makaroniki.
Dla kogo?
Dla każdego łasucha, który przepada za popularnymi bezami, ale chciałby skosztować czegoś nowego.
Na jaką okazję?
Makaroniki sprawdzą się zawsze wtedy, gdy chcesz zrobić duże wrażenie na gościach. Przygotuj je w różnych wariantach kolorystycznych, dzięki czemu uświetnią dowolne przyjęcie: od kinderbalu, poprzez karnawałową imprezę, aż do imienin ulubionej cioci.
Czy wiesz, że?
Pierwsze receptury makaroników pojawiły się już w XIII wieku. Początkowo łakocie składały się wyłącznie z mielonych migdałów, białek oraz miodu.
Dla urozmaicenia:
Smak makaroników kapitalnie podkreślają przyprawy korzenne. Do ciasta warto dodać zmielone migdały, orzechy laskowe, włoskie lub pistacje.