Ciasteczka miodowe - przepis: kruche i szybkie | Przepisy.pl pixel

Miodowe ciasteczka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

72

heart
639 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

408 osób wydrukowało

Pobierz pdf

834 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 łyżeczka

250 gramów

2 sztuki

250 gramów

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło.

Miodowe ciasteczka - Krok 1

Krok 2

Następnie wlewamy miód, dodajemy żółtka i zagniatamy na gładkie ciasto.

Miodowe ciasteczka - Krok 2

Krok 3

Formujemy z niego kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 h.

Miodowe ciasteczka - Krok 3

Krok 4

Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą foremki wycinamy koła.

Miodowe ciasteczka - Krok 4

Krok 5

Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy z wierzchu posiekanymi migdałami. Pieczemy je w temp. 180 C przez ok. 12-15 min. Wyciągamy jak się zarumienią.

Miodowe ciasteczka - Krok 5
6

Opinie o przepisie

  • osoba pytająca się o proszek do pieczenia

    osoba pytająca się o proszek do pieczenia , 16.07.2025

    W którym kroku dodajemy proczek do pieczenia?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Morska Pianka

    Morska Pianka , 28.12.2024

    Upiekłam. Dobre :) migdały dodałam do ciasta.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ktoś

    Ktoś , 14.09.2024

    Dodać żółtka czy całe jajka?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Julia

    Julia , 20.06.2024

    Pyszne ciasteczka!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miodowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miodowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miodowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miodowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miodowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miodowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miodowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Miodowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Florentynki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Miodowe ciasteczkaMiodowe ciasteczka

Cud, miód i… migdały! Tak w trzech słowach można opisać te wyśmienite kruche ciasteczka. Krótka lista zakupów i prostota przygotowania – zrobienie miodowych słodkości to żadna filozofia, więc nie potrzebujesz dyplomu cukiernika ani wiedzy tajemnej z kategorii wypieków.

Dla kogo?

Dzięki naszemu przepisowi na miodowe ciasteczka pewnie poczuje się nawet początkujący kucharz, wątpiący do tej pory w swoje możliwości. Nie ma sensu od razu wypływać na szerokie i głębokie wody. Nauka gotowania i pieczenia powinna być wyłącznie przyjemnością.

Na jaką okazję?

Dobrze mieć w zanadrzu chociaż kilka miodowych ciasteczek w ramach słodkiej przekąski w ciągu dnia. Zabierz je ze sobą do pracy albo zapakuj do plecaka przed zajęciami w szkole czy na uczelni. Miodowe smakołyki posypane migdałami uprzyjemnią nawet najbardziej ponury dzień.

Czy wiesz, że?

Naturalny miód ulega krystalizacji. By ponownie uzyskać płynną konsystencję, wystarczy zanurzyć słoik z miodem w naczyniu z ciepłą wodą. Jej temperatura nie powinna przekraczać 40°C.

Dla urozmaicenia:

Ciasteczka miodowe posypane sezamem albo siemieniem lnianym też smakują znakomicie.