Ciasteczka miodowe - przepis: kruche i szybkie | Przepisy.pl pixel

Miodowe ciasteczka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

69

heart
636 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

402 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

804 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 łyżeczka

250 gramów

2 sztuki

250 gramów

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło.

Miodowe ciasteczka - Krok 1

Krok 2

Następnie wlewamy miód, dodajemy żółtka i zagniatamy na gładkie ciasto.

Miodowe ciasteczka - Krok 2

Krok 3

Formujemy z niego kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 h.

Miodowe ciasteczka - Krok 3

Krok 4

Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą foremki wycinamy koła.

Miodowe ciasteczka - Krok 4

Krok 5

Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy z wierzchu posiekanymi migdałami. Pieczemy je w temp. 180 C przez ok. 12-15 min. Wyciągamy jak się zarumienią.

Miodowe ciasteczka - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Morska Pianka

    Morska Pianka , 28.12.2024

    Upiekłam. Dobre :) migdały dodałam do ciasta.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ktoś

    Ktoś , 14.09.2024

    Dodać żółtka czy całe jajka?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Julia

    Julia , 20.06.2024

    Pyszne ciasteczka!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miodowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miodowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miodowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miodowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miodowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miodowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miodowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Miodowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Miodowe ciasteczkaMiodowe ciasteczka

Cud, miód i… migdały! Tak w trzech słowach można opisać te wyśmienite kruche ciasteczka. Krótka lista zakupów i prostota przygotowania – zrobienie miodowych słodkości to żadna filozofia, więc nie potrzebujesz dyplomu cukiernika ani wiedzy tajemnej z kategorii wypieków.

Dla kogo?

Dzięki naszemu przepisowi na miodowe ciasteczka pewnie poczuje się nawet początkujący kucharz, wątpiący do tej pory w swoje możliwości. Nie ma sensu od razu wypływać na szerokie i głębokie wody. Nauka gotowania i pieczenia powinna być wyłącznie przyjemnością.

Na jaką okazję?

Dobrze mieć w zanadrzu chociaż kilka miodowych ciasteczek w ramach słodkiej przekąski w ciągu dnia. Zabierz je ze sobą do pracy albo zapakuj do plecaka przed zajęciami w szkole czy na uczelni. Miodowe smakołyki posypane migdałami uprzyjemnią nawet najbardziej ponury dzień.

Czy wiesz, że?

Naturalny miód ulega krystalizacji. By ponownie uzyskać płynną konsystencję, wystarczy zanurzyć słoik z miodem w naczyniu z ciepłą wodą. Jej temperatura nie powinna przekraczać 40°C.

Dla urozmaicenia:

Ciasteczka miodowe posypane sezamem albo siemieniem lnianym też smakują znakomicie.