Miodowe ciasteczka

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

41

322 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

312 osób wydrukowało

Pobierz pdf

552 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 sztuka

0.33 szklanki

1 łyżeczka

2 szklanki

0.5 szklanki

1 sztuka

1 opakowanie

2 łyżki

1 łyżeczka

dodatki:

1

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię i miód rozpuść w rondelku. Dodaj sodę i śmietankę.

Miodowe ciasteczka - Krok 1

Krok 2

Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z cukrem pudrem i cynamonem.

Miodowe ciasteczka - Krok 2

Krok 3

Do mąki wlej rozpuszczoną z miodem Kasię i jajko. Wszystko wymieszaj mikserem.

Miodowe ciasteczka - Krok 3

Krok 4

Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć elastyczne ciasto.

Miodowe ciasteczka - Krok 4

Krok 5

Ciasto rozwałkuj na grubość 4 mm. i wycinaj foremkami ciasteczka.

Miodowe ciasteczka - Krok 5

Krok 6

Ciasteczka przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, posmaruj białkiem i posyp cukrem cynamonowym. Ciasteczka piecz około 10 minut w 180 st.C

Miodowe ciasteczka - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Karolina Tom

    Karolina Tom

    co.to znaczy 0.2 opakowania Kasi?? połowa?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Witkowska

    Aleksandra Witkowska

    fajnie jest użyć podwójnych foremek tzn takich ktora zarowno wycina jak i tworzy wzorek. ciasteczka wychodzą piękne i smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Miodowe ciasteczkaMiodowe ciasteczka

Szukasz przepisu na słodką przekąskę? Zrób ciasteczka miodowe – kruche i delikatne w smaku. Nabiorą przyjemnego aromatu, dzięki dodatkowi cynamonu. Zamień go na przyprawę korzenną, jeśli chcesz otrzymać wersję świąteczną. Po połączeniu składników i rozwałkowaniu ciasta, zacznij nadawać im kształty. Użyj w tym celu foremek, szklanki lub wycinaj wzory według własnej fantazji. Zrób z ciasteczek świąteczne ozdoby. W tym celu, za pomocą słomki do napojów, wytnij w nich dziurki jeszcze przed pieczeniem. Kiedy ciastka trafią do piekarnika, potnij na kawałki barwne lub błyszczące wstążeczki, na których je powiesisz. Jeśli chcesz urozmaicić swoje wypieki, przygotuj lukier albo polewę czekoladową. Polej nimi ciastka w całości albo rysuj wzory. Dobrym pomysłem jest również użycie w tym celu pisaków spożywczych. Zanim polewa zastygnie, posyp ją kolorową posypką albo mielonymi orzechami. Ciasteczka miodowe dobrze komponują się z pieczonymi owocami, np. jabłkami i gruszkami. Koniecznie sprawdź jak smakują!