Drobne ciasteczka samodzielnie wypiekane w domu to świetna alternatywa dla gotowych słodyczy kupowanych w sklepach. Będą nie tylko smacznym dodatkiem do popołudniowej kawy, ale także świetną przekąską na spotkania w większym gronie. Poniżej zebraliśmy 4 przepisy na domowe łakocie, których przygotowanie nie powinno sprawić Ci większych trudności. Klasyczne owsiane lub kruche ciastka, efektowne beziki z owocami, a może mini szarlotki z karmelem? Wypróbuj każdą z naszych propozycji i wybierz najbliższą Tobie i tym, których poczęstujesz.
4 przepisy na drobne ciasteczka, które nie powinny Cię zawieźć
Kruche ciasteczka
Na początek proponujemy kulinarną podróż do smaków dzieciństwa, czyli przygotowanie klasycznych kruchych ciasteczek. Przepis jest łatwy, więc do jego wykonania nie musisz znać tajników sztuki cukierniczej. Wystarczy zagnieść ciasto zgodnie ze wskazówkami, uformować dwa wałki i pociąć je na krążki. Kawałki rozłóż na blasze w odpowiednich odległościach, bo urosną w trakcie pieczenia. Ciasteczka posyp płatkami migdałowymi, wstaw do piekarnika na 15 minut, a później po prostu rozkoszuj się ich smakiem.
Beziki z owocami
Lekkie beziki z puszystym kremem to deser, który większość osób polubi od pierwszego kęsa. Ich przygotowanie nie jest tak trudne, jak się wydaje. Wystarczy ubić białka na sztywno, dodać ocet oraz mąkę i miksować jeszcze przez chwilę. Później bezy suszysz w piekarniku i po wystudzeniu przekładasz kremem na bazie śmietany kremówki i mascarpone. Bez nadzienia beziki mogą stać nawet 2-3 dni, a krem najlepiej dodać tuż przed podaniem. Drobne bezowe ciasteczka to efektowny przysmak, który nie tylko świetnie smakuje, ale też doskonale prezentuje się na stole.
Ciasteczka owsiane
Zbożowe desery też mogą być pyszne i dostarczać miłych wrażeń smakowych. Dlatego proponujemy przepis na drobne ciasteczka owsiane, których przygotowanie zajmuje zaledwie godzinę, a składniki niezbędne do ich wykonania znajdziemy praktycznie w każdej kuchni. Ten szybki wypiek świetnie sprawdzi się więc w roli spontanicznej słodkiej przekąski. Ciasteczka owsiane można zaserwować gościom, którzy wpadli na niedzielną kawę, a także zabrać ze sobą w plener np. na piknik do pobliskiego parku lub dalszą wycieczkę.
Mini-szarlotki z karmelem
Aromatyczne i słodkie – drobne szarlotki z karmelem to połączenie smaku soczystych owoców z cukrową nutą. Chrupiące ciasto z dodatkiem jabłek robi się miękkie i delikatnie wilgotne w środku. Wyjątkowy smak podkreśla słodki sos karmelowy, który przygotujesz na bazie brązowego cukru, śmietanki i masła. Przygotowania rozpocznij od zrobienia sosu karmelowego. Później trzeba upiec kruche spody, które nadziewasz jabłkami ułożonymi na karmelu. Następnie szarlotki muszą spędzić jeszcze 15 minut w piekarniku. Ciastka podajemy z sosem karmelowym, opcjonalnie można dodać bitą śmietanę lub gałkę lodów waniliowych.
Inne przepisy na drobne ciasteczka – kruche, maślane, świąteczne
Proponowane powyżej przepisy to tylko przykładowe inspiracje. W naszej bazie znajdziesz również setki innych pomysłów na drobne ciasteczka o zróżnicowanym czasie przygotowania i stopniu trudności. Możesz wybierać pomiędzy klasycznymi kruchymi wypiekami, świątecznymi pierniczkami, muffinkami w różnorodnym wydaniu, a kremowymi specjałami z dodatkiem ulubionych owoców lub bakalii.