Ciasta na niedzielę – 4 wypieki, które zachwycą smakiem
Przybliżamy zatem ciasta na niedzielę w czterech wariantach. Zwracamy uwagę na kluczowe cechy i zalety każdego z nich. Nasze propozycje różnią się pomiędzy sobą pod względem formy, smaku i zastosowanych składników. Przepisy można lekko modyfikować, np. dobierając do wypieku swoje ulubione owoce.
Ciasto bananowo-kokosowe podawane na ciepło
Połączenie bananów i kokosa wzbudza skojarzenie z beztroskim pobytem na wakacjach pod palmami. Ciasto bananowo-kokosowe z naszego przepisu jest miękkie, maślane, wilgotne i po prostu rozpływa się w ustach. Wypiek ten zdobią zarazem przypieczone płatki kokosowe. Ciasto dobrze się skleja i nie rozpada się podczas pieczenia. Polubią je zwłaszcza dzieci, ponieważ w ciepłe dni można je podawać z kulką lodów. Ciasto bananowo-kokosowe sprawdzi się jednak również w zimowe niedziele – w końcu wtedy również mamy ochotę na owocowe słodycze!
Ciasto z jabłkami
Kolejna nasza propozycja ciasta na niedzielę to wypiek według przepisu przygotowywany w okrągłej tortownicy – ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć innej formy! Ciasto z jabłkami przypadnie zapewne do gustu zwłaszcza miłośnikom szarlotki czy kołacza z jabłkami. W tym przypadku ciasto jest jednak bardziej kremowe i puszyste. Zdobią je jabłka pokrojone w ćwiartki oraz pokruszone płatki migdałów. Dlatego wypiek ten będzie nie tylko pysznym deserem, lecz także piękną dekoracją stołu.
Beziki z owocami
Ciasto na niedzielę może również przybrać formę kremowych bez. Są one łatwe w przygotowaniu i nie wymagają pieczenia w wysokiej temperaturze. Wystarczy osuszyć bezy w piekarniku nagrzanym do temperatury 100 stopni. Jednym ze składników jest ser mascarpone, dlatego beziki z owocami zapewne zasmakują miłośnikom tego specjału z Lombardii. Do ciasta można dodać dowolne owoce, takie jak np. banany, brzoskwinie czy truskawki.
Ciasto marchewkowe
Ostatnią z naszych propozycji ciasta na niedzielę jest wypiek na bazie marchewki, majonezu i orzechów. Ciasto to doskonale syci. Tym, co je wyróżnia, jest okrągła forma oraz piękne pomarańczowe zabarwienie. Smakuje dobrze zwłaszcza wiosną oraz latem. Jego polewę tworzy śmietankowy serek Philadelphia. Wypiek ten jest łatwy w przygotowaniu i trudno go zepsuć. Smak ciasta marchewkowego podkreśla delikatna nuta cynamonu.
Ciasta na niedzielę sprawdzą się też na co dzień!
Nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, aby opisanymi przez nas ciastami na niedzielę zajadać się również w pozostałe dni tygodnia. Wypieki te sprawdzą się świetnie jako przekąska do pracy i szkoły, poobiedni deser czy do porannej kawy. Można dostosowywać ich smak do własnych preferencji, dobierając inne owoce niż podane w przepisie.