Ciasto z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto z jabłkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

923 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

99 osób wydrukowało

Pobierz pdf

205 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

50 gramów

1 łyżka

150 gramów

3 łyżki

5 sztuk

1 łyżka

80 gramów

200 gramów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Krok 2

Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne.

Krok 3

W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj 2 żółtka, mleko i masło i jeszcze raz wymieszaj, aż powstanie elastyczne ciasto.

Krok 4

Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj odrobinę mąki, a jeśli jest za twarde dolej kilka kropel mleka.

Krok 5

Wysmaruj tortownicę masłem i wyklej ją ciastem. Wbij w ciasto ćwiartki jabłek. Wstaw do piekarnika na 25 minut.

Krok 6

W miseczce wymieszaj śmietanę z cukrem waniliowym i migdałami. Po 25 minutach pieczenia zalej ciasto masą śmietanową i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Przydadzą się: Nóż, deska, piekarnik, tortownica, miseczka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej