
Składniki
5 sztuk
50 gramów
1 łyżka
150 gramów
3 łyżki
5 sztuk
1 łyżka
80 gramów
200 gramów
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Krok 2
Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne.
Krok 3
W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj 2 żółtka, mleko i masło i jeszcze raz wymieszaj, aż powstanie elastyczne ciasto.
Krok 4
Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj odrobinę mąki, a jeśli jest za twarde dolej kilka kropel mleka.
Krok 5
Wysmaruj tortownicę masłem i wyklej ją ciastem. Wbij w ciasto ćwiartki jabłek. Wstaw do piekarnika na 25 minut.
Krok 6
W miseczce wymieszaj śmietanę z cukrem waniliowym i migdałami. Po 25 minutach pieczenia zalej ciasto masą śmietanową i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.

Dobra rada:
Przydadzą się: Nóż, deska, piekarnik, tortownica, miseczka.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej