Ciasto z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto z jabłkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
925 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

103 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

211 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

50 gramów

1 łyżka

150 gramów

3 łyżki

5 sztuk

1 łyżka

80 gramów

200 gramów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Krok 2

Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne.

Krok 3

W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj 2 żółtka, mleko i masło i jeszcze raz wymieszaj, aż powstanie elastyczne ciasto.

Krok 4

Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj odrobinę mąki, a jeśli jest za twarde dolej kilka kropel mleka.

Krok 5

Wysmaruj tortownicę masłem i wyklej ją ciastem. Wbij w ciasto ćwiartki jabłek. Wstaw do piekarnika na 25 minut.

Krok 6

W miseczce wymieszaj śmietanę z cukrem waniliowym i migdałami. Po 25 minutach pieczenia zalej ciasto masą śmietanową i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Przydadzą się: Nóż, deska, piekarnik, tortownica, miseczka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej