Jak zrobić croissanty domowe? Jak zawijać ciasto?
Croissanty, Kruasanty, a oryginalnie „KRŁASĄ”, bo tak właśnie należy wymawiać tę nazwę. Croissanty to idealny pomysł na pyszne śniadanie lub deser. Ich wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt może być powalający. Poniżej przedstawiamy przepis na to, jak zrobić croissanty oryginalne oraz te z dodatkiem czekolady.
Co to jest croissant?
Croissant to pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika. W przepisie oryginalnym pieczywo nie ma żadnego nadzienia, jednakże aktualnie znaleźć można wiele wariacji na ich temat. Rogaliki można podawać z czekoladą, powidłami, owocami, a nawet w wersji wytrawnej np. z serem i szpinakiem. Warto podkreślić, że ich historia sięga 1839 roku i do dziś stanowią one podstawę francuskiej diety.
Jak zrobić croissanty?
Croissanty można robić na kilka różnych sposobów. Na potrzeby tego tekstu przedstawiamy przepis oryginalny, który można udoskonalić o słodkie lub wytrawne dodatki. Warto podkreślić, że kluczem do sukcesu pysznych croissantów są składniki. To od ciasta francuskiego zależy bowiem to, jaki będzie efekt. I choć na półkach sklepowych bez problemu możecie znaleźć ciasta francuskie, to poniżej przestawiamy przepis na to, jak przygotować je samemu.
Domowe croissanty – sekret tkwi w…
… cieście!
Do przygotowania ciasta na croissanty potrzeba:
- 500 g mąki
- 200 – 220 ml ciepłej wody
- 5 g drożdży instant
- 10 g soli
- 70 g cukru
- 1 jajka (najlepiej „zerówki”)
- 25 g masła
- jajka do posmarowania ciasta przed pieczeniem
Poniżej znajdziecie przepis na to, jak przygotować ciasto na domowe croissanty.
- Do wody należy wsypać drożdże i dokładnie wymieszać, aż się rozpuszczą. Można to zrobić w lekko ciepłej wodzie, wtedy drożdże rozpuszczą się szybciej.
- Kolejny krok to przesianie mąki do miski oraz dodanie do niej soli, cukru i wymieszanie wszystkiego.
- Następnie dodajemy rozpuszczone w wodzie drożdże i wyrabiamy ciasto ręcznie lub z pomocą miksera z hakiem do zagniatania.
- Po zagnieceniu dodajemy masło i dalej wyrabiamy, do momentu, aż ciasto stanie się elastyczne i nie będzie się kleić.
- Tak przygotowane ciasto na croissanty przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia.
Croissant – jak zawijać, by się nie rozpadł?
By nadać croissantom właściwy kształt, należy najpierw:
- Rozwałkować ciasto na prostokąt, złożyć je, zawinąć w folię spożywczą i schować w szczelnym pojemniku np. plastikowym umieszczonym w lodówce na kilka godzin.
- Masło ok. 50 g rozbijamy między arkuszami papieru do pieczenia i formujemy z niego płaski kwadrat o boku ok. 20 cm, po czym wkładamy do lodówki.
- Teraz bierzemy ciasto i rozwałkowujemy je na blacie oprószonym mąką na kształt koła o średnicy ok. 40 cm. Na ciasto kładziemy „plaster” delikatnie miękkiego masła i przykrywamy je krawędziami ciasta, po czym przyciskamy całość, by pozbyć się powietrzna z wewnątrz mieszanki. Ważne, by masło miało właściwą temperaturę i nie wypływało z ciasta. Kolejno rozwałkowujemy całość, składamy na pół i ponownie chłodzimy w lodówce przez godzinę.
- Proces ten należy powtórzyć jeszcze 2 razy, by ciasto dobrze wymieszało się z masłem.
- Zimne ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt o grubości ok. 3 – 4 mm. Nożykiem docinamy brzegi, by powstał równy prostokąt. Następnie z ciasta wycinamy długie trójkąty o szerokiej podstawie i zwijamy je w rogalik, zaczynając od ostrego brzegu.
Jak upiec croissanty?
Tak przygotowane rogaliki możemy zacząć piec:
- Uformowane rogaliki ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarujcie je białkiem i odstawcie do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na ok. 2 godziny.
- Kolejno nagrzejcie piekarnik do temperatury 200°C.
- Rogaliki ponownie smarujemy białkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 18 – 20 minut, aż do zarumienienia.
- Po upieczeniu croissanty należy wystudzić.
Jak zrobić croissanty z czekoladą?
Oryginalny przepis na croissanty można udoskonalić o słodkie dodatki np. czekoladę. W przypadku przygotowania takich rogalików przepis jest podobny, jednakże na etapie wycinania trójkątów na każdym z nich przed zawijaniem umieszczamy kostkę czekolady lub startą czekoladę. Ważne, by czekolady nie było zbyt dużo, ponieważ może wypłynąć w czasie pieczenia. Upieczone rogaliki można posypać cukrem pudrem.
Tak przygotowane croissanty stanowią doskonały pomysł na słodkie śniadanie lub wykwintne przekąski, które zaspokoją nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Komentarze (0)