Jak zrobić croissanty domowe? Jak zawijać ciasto?

Croissanty, Kruasanty, a oryginalnie „KRŁASĄ”, bo tak właśnie należy wymawiać tę nazwę. Croissanty to idealny pomysł na pyszne śniadanie lub deser. Ich wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt może być powalający. Poniżej przedstawiamy przepis na to, jak zrobić croissanty oryginalne oraz te z dodatkiem czekolady.

Co to jest croissant?

Croissant to pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika. W przepisie oryginalnym pieczywo nie ma żadnego nadzienia, jednakże aktualnie znaleźć można wiele wariacji na ich temat. Rogaliki można podawać z czekoladą, powidłami, owocami, a nawet w wersji wytrawnej np. z serem i szpinakiem. Warto podkreślić, że ich historia sięga 1839 roku i do dziś stanowią one podstawę francuskiej diety.

Jak zrobić croissanty?

Croissanty można robić na kilka różnych sposobów. Na potrzeby tego tekstu przedstawiamy przepis oryginalny, który można udoskonalić o słodkie lub wytrawne dodatki. Warto podkreślić, że kluczem do sukcesu pysznych croissantów są składniki. To od ciasta francuskiego zależy bowiem to, jaki będzie efekt. I choć na półkach sklepowych bez problemu możecie znaleźć ciasta francuskie, to poniżej przestawiamy przepis na to, jak przygotować je samemu.

Domowe croissanty – sekret tkwi w…

… cieście!

Do przygotowania ciasta na croissanty potrzeba:

  • 500 g mąki
  • 200 – 220 ml ciepłej wody
  • 5 g drożdży instant
  • 10 g soli
  • 70 g cukru
  • 1 jajka (najlepiej „zerówki”)
  • 25 g masła
  • jajka do posmarowania ciasta przed pieczeniem

Poniżej znajdziecie przepis na to, jak przygotować ciasto na domowe croissanty.

  1. Do wody należy wsypać drożdże i dokładnie wymieszać, aż się rozpuszczą. Można to zrobić w lekko ciepłej wodzie, wtedy drożdże rozpuszczą się szybciej.
  2. Kolejny krok to przesianie mąki do miski oraz dodanie do niej soli, cukru i wymieszanie wszystkiego.
  3. Następnie dodajemy rozpuszczone w wodzie drożdże i wyrabiamy ciasto ręcznie lub z pomocą miksera z hakiem do zagniatania.
  4. Po zagnieceniu dodajemy masło i dalej wyrabiamy, do momentu, aż ciasto stanie się elastyczne i nie będzie się kleić.
  5. Tak przygotowane ciasto na croissanty przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia.

Croissant – jak zawijać, by się nie rozpadł?

By nadać croissantom właściwy kształt, należy najpierw:

  1. Rozwałkować ciasto na prostokąt, złożyć je, zawinąć w folię spożywczą i schować w szczelnym pojemniku np. plastikowym umieszczonym w lodówce na kilka godzin.
  2. Masło ok. 50 g rozbijamy między arkuszami papieru do pieczenia i formujemy z niego płaski kwadrat o boku ok. 20 cm, po czym wkładamy do lodówki.
  3. Teraz bierzemy ciasto i rozwałkowujemy je na blacie oprószonym mąką na kształt koła o średnicy ok. 40 cm. Na ciasto kładziemy „plaster” delikatnie miękkiego masła i przykrywamy je krawędziami ciasta, po czym przyciskamy całość, by pozbyć się powietrzna z wewnątrz mieszanki. Ważne, by masło miało właściwą temperaturę i nie wypływało z ciasta. Kolejno rozwałkowujemy całość, składamy na pół i ponownie chłodzimy w lodówce przez godzinę.
  4. Proces ten należy powtórzyć jeszcze 2 razy, by ciasto dobrze wymieszało się z masłem.
  5. Zimne ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt o grubości ok. 3 – 4 mm. Nożykiem docinamy brzegi, by powstał równy prostokąt. Następnie z ciasta wycinamy długie trójkąty o szerokiej podstawie i zwijamy je w rogalik, zaczynając od ostrego brzegu.

Jak upiec croissanty?

Tak przygotowane rogaliki możemy zacząć piec:

  1. Uformowane rogaliki ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarujcie je białkiem i odstawcie do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na ok. 2 godziny.
  2. Kolejno nagrzejcie piekarnik do temperatury 200°C.
  3. Rogaliki ponownie smarujemy białkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 18 – 20 minut, aż do zarumienienia.
  4. Po upieczeniu croissanty należy wystudzić.

Jak zrobić croissanty z czekoladą?

Oryginalny przepis na croissanty można udoskonalić o słodkie dodatki np. czekoladę. W przypadku przygotowania takich rogalików przepis jest podobny, jednakże na etapie wycinania trójkątów na każdym z nich przed zawijaniem umieszczamy kostkę czekolady lub startą czekoladę. Ważne, by czekolady nie było zbyt dużo, ponieważ może wypłynąć w czasie pieczenia. Upieczone rogaliki można posypać cukrem pudrem.

Tak przygotowane croissanty stanowią doskonały pomysł na słodkie śniadanie lub wykwintne przekąski, które zaspokoją nawet najbardziej wymagających smakoszy.