Jak zrobić croissanty domowe? Jak zawijać ciasto?
Croissanty, Kruasanty, a oryginalnie „KRŁASĄ”, bo tak właśnie należy wymawiać tę nazwę. Croissanty to idealny pomysł na pyszne śniadanie lub deser. Ich wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt może być powalający. Poniżej przedstawiamy przepis na to, jak zrobić croissanty oryginalne oraz te z dodatkiem czekolady.
Co to jest croissant? Przepis na oryginalne croissanty
Croissant to pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika. W przepisie oryginalnym pieczywo nie ma żadnego nadzienia, jednakże aktualnie znaleźć można wiele wariacji na ich temat. Rogaliki można podawać z czekoladą, powidłami, owocami, a nawet w wersji wytrawnej np. z serem i szpinakiem. Warto podkreślić, że historia przepisów na croissanty sięga 1839 roku i do dziś stanowią one podstawę francuskiej kuchni.
Jak zrobić croissanty? Przepis to podstawa!
Croissanty można robić na kilka różnych sposobów. Na potrzeby tego tekstu przedstawiamy przepis oryginalny na croissanty, który można udoskonalić o słodkie lub wytrawne dodatki. Warto podkreślić, że kluczem do sukcesu pysznych croissantów są składniki. To od ciasta francuskiego zależy bowiem to, jaki będzie efekt. I choć na półkach sklepowych bez problemu możecie znaleźć ciasta francuskie, to poniżej przestawiamy przepis na to, jak przygotować je samemu.
Domowe croissanty – sekret tkwi w…
… cieście!
Do przygotowania ciasta na croissanty potrzeba:
- 500 g mąki,
- 200 – 220 ml ciepłej wody,
- 5 g drożdży instant,
- 10 g soli,
- 70 g cukru,
- 1 jajka (najlepiej „zerówki”),
- 25 g masła,
- jajka do posmarowania ciasta przed pieczeniem.
Poniżej znajdziecie przepis na to, jak przygotować ciasto na domowe croissanty.
- Do wody należy wsypać drożdże i dokładnie wymieszać, aż się rozpuszczą. Można to zrobić w lekko ciepłej wodzie, wtedy drożdże rozpuszczą się szybciej.
- Kolejny krok to przesianie mąki do miski oraz dodanie do niej soli, cukru i wymieszanie wszystkiego.
- Następnie dodajemy rozpuszczone w wodzie drożdże i wyrabiamy ciasto ręcznie lub z pomocą miksera z hakiem do zagniatania.
- Po zagnieceniu dodajemy masło i dalej wyrabiamy, do momentu, aż ciasto stanie się elastyczne i nie będzie się kleić.
- Tak przygotowane ciasto na croissanty przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia.
Croissant – jak zawijać, by się nie rozpadł?
By nadać domowym croissantom właściwy kształt, należy najpierw:
- Rozwałkować ciasto na prostokąt, złożyć je, zawinąć w folię spożywczą i schować w szczelnym pojemniku np. plastikowym umieszczonym w lodówce na kilka godzin.
- Masło ok. 50 g rozbijamy między arkuszami papieru do pieczenia i formujemy z niego płaski kwadrat o boku ok. 20 cm, po czym wkładamy do lodówki.
- Teraz bierzemy ciasto na domowe croissanty i rozwałkowujemy je na blacie oprószonym mąką na kształt koła o średnicy ok. 40 cm. Na ciasto kładziemy „plaster” delikatnie miękkiego masła i przykrywamy je krawędziami ciasta, po czym przyciskamy całość, by pozbyć się powietrzna z wewnątrz mieszanki. Ważne, by masło miało właściwą temperaturę i nie wypływało z ciasta. Kolejno rozwałkowujemy całość, składamy na pół i ponownie chłodzimy w lodówce przez godzinę.
- Proces ten należy powtórzyć jeszcze 2 razy, by ciasto dobrze wymieszało się z masłem.
- Zimne ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt o grubości ok. 3 – 4 mm. Nożykiem docinamy brzegi, by powstał równy prostokąt. Następnie z ciasta wycinamy długie trójkąty o szerokiej podstawie i zwijamy je w rogalik, zaczynając od ostrego brzegu.
Jak upiec croissanty? Przepis na croissanty w domu
Tak przygotowane rogaliki możemy zacząć piec:
- Uformowane rogaliki ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarujcie je białkiem i odstawcie do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na ok. 2 godziny.
- Kolejno nagrzejcie piekarnik do temperatury 200°C.
- Rogaliki ponownie smarujemy białkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 18- 20 minut, aż do zarumienienia.
- Po upieczeniu croissanty należy wystudzić.
Jak zrobić croissanty z czekoladą?
Oryginalny przepis na croissanty można udoskonalić o słodkie dodatki, np. czekoladę. W przypadku przygotowania takich rogalików przepis jest podobny, jednakże na etapie wycinania trójkątów na każdym z nich przed zawijaniem umieszczamy kostkę czekolady lub startą czekoladę. Ważne, by czekolady nie było zbyt dużo, ponieważ może wypłynąć w czasie pieczenia. Upieczone rogaliki można posypać cukrem pudrem.
Tak przygotowane domowe croissanty stanowią doskonały pomysł na słodkie śniadanie lub wykwintne przekąski, które zaspokoją nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Komentarze (0)