Jestem prawdziwie dumny, że to właśnie my, Włosi stworzyliśmy pizzę. Podzieliliśmy się tym wyjątkowym dziełem z Wami i okazało się, że prędko stała się najpopularniejszym daniem świata. Własnoręczne przygotowanie pizzy to prawdziwa rozkosz. Jestem przekonany, że i Wy pokochacie tę czynność, gdy po raz pierwszy własnoręcznie przygotujecie pizzę od zera, z podstawowych składników. Zagniatanie miękkiego, elastycznego ciasta to idealny sposób, aby pozbyć się codziennego stresu. Składniki są bajecznie proste, z pewnością macie je w domu: mąka, woda, drożdże, oliwa i sól. I oczywiście Wasze niezastąpione ręce. Koniecznie spróbujcie. Jestem pewien, że od tego momentu będziecie robić ciasto na pizzę samodzielnie. Nie przesadzam, to jest niezwykle proste a jakże satysfakcjonujące.

Oczywiście każda włoska gospodyni ma własny przepis na najlepsze ciasto na pizzę. Można używać różnych rodzajów mąki i drożdży. Kolejną zmienną mogą być warunki, w których ciasto powinno wyrastać. Jednak najbardziej podstawowa receptura pozostaje mniej więcej taka sama. Dziś podzielę się z Wami moim domowym przepisem.

Ciasto na pizzę z gwarancją sukcesu

Składniki:

500 g mąki pszennej

250 ml wody

40 g oliwy z oliwek

15 g drożdży piekarskich

10 g soli

Przygotowanie

Wodę i oliwę podgrzewam w niewielkim garnku do temperatury 45-50°C. Po zdjęciu wody z palnika dodaję drożdże i dokładnie mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. W dużej misce mieszam mąkę z roztworem drożdży i zaczynam najprzyjemniejszą część przygotowania ciasta na pizzę – zagniatanie. Po 30 sekundach dodaję sól i dalej zagniatam ciasto przez około 4-5 minut, do chwili, gdy stanie się gładkie i elastyczne. Powinno także łatwo odchodzić od ścianek miski. Przykrywam miskę czystą kuchenną ściereczką i pozostawiam w spokoju na około 60 minut. Ściereczka powinna być lekko wilgotna. Po godzinie objętość ciasta zwiększy się dwukrotnie! Wyjmuję ciasto z miski a następnie rozwałkowuję lub rozciągam ręcznie do grubości ok. 1 cm. Ciasto rozkładam na lekko natłuszczonej (oliwa, olej roślinny) blasze i rozciągam palcami tak, aby wypełniło równomiernie cała powierzchnię blachy. Smaruję ciasto lekko oliwą i posypuję solą. Na to sos, dodatki, ser. Wstawiam do nagrzanego do 240°C piekarnika na 4-5 minut.

Taka pizza jest oczywiście prostokątna. Aby przygotować okrągłą pizzę, dzielę ciasto na mniejsze kule po ok. 115 g, i pozostawiam do wyrośnięcia na dodatkowe 25 minut. Po tym czasie można nadać im kształt koła, ręcznie lub wałkiem. W ten sposób przygotujemy mniejsze, indywidualne pizze. Każda może być z innym sosem i dodatkami.