Paluszki z kurczaka z piekarnika - paski w panierce | Przepisy.pl pixel

Chrupiące paluszki z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
751 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

464 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

691 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

3 łyżki

10 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi pokrój w grube paski. Jajka wymieszaj w miseczce i zanurz w nich mięso.

Krok 2

Panierkę Fix wsyp do miseczki i wymieszaj z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.

Krok 3

Kawałki kurczaka odsącz z nadmiaru jajka, obtocz w przygotowanej panierce i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.

Krok 4

Blachę z paluszkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz przez ok. 10-15 minut.

Krok 5

W tym czasie zawartość mniejszej saszetki wymieszaj z majonezem. Gotowe złociste paluszki podawaj z meksykańskim dipem.

1

Opinie o przepisie

  • Ewelina Izydorczyk

    Ewelina Izydorczyk , 01.01.2016

    fajna przekąska

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące paluszki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące paluszki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące paluszki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące paluszki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące paluszki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące paluszki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące paluszki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiące paluszki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiące paluszki z kurczakaChrupiące paluszki z kurczaka

Z kurczaka możesz wyczarować mnóstwo pysznych dań. Zrobisz z niego zarówno obiad, jak i przekąskę. Dziś na stół zaserwuj paluszki z kurczaka, w panierce z dodatkiem płatków kukurydzianych. Będzie smacznie i chrupiąco!

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy lubią czasem przekąsić nuggetsy. Paluszki z kurczaka z piekarnika to zdrowsza wersja, bo nie smażysz ich na głębokim tłuszczu. Nie daj się dłużej namawiać!

Na jaką okazję?

Paluszki drobiowe możesz chrupać do wieczornego filmu, a przy okazji kolację będziesz już mieć z głowy. To też oryginalna przekąska na spotkanie z przyjaciółmi.

Czy wiesz, że?

Nuggetsy to popularne danie podawane w restauracjach typu fast food.

Dla urozmaicenia

Paluszki drobiowe będą też świetnie smakować z ketchupem lub sosem czosnkowym. Możesz też podać je z ulubionymi warzywami.