Hot-dog to popularne fast foodowe danie, które można znaleźć praktycznie na każdej stacji benzynowej. Czy wiedzieliście, że równie łatwo można przyrządzić tę przekąskę w domu? Chcecie dowiedzieć się, w jaki sposób samodzielnie przygotować chrupiącą bułkę do hot-doga, która zachwyci wszystkich domowników? Z wielką chęcią pokażemy Wam naszą recepturę!
Bułka do hot doga – kupna czy domowa?
W tej przekąsce najważniejsze są dwa składniki. Jednym z nich jest bułka, bez której nie będziecie w stanie nic zrobić. Musicie stanąć przed dylematem, czy chcecie sami upiec domowe bułki do hot-dogów, czy może wybierzecie supermarketowe produkty. My zdecydowanie polecamy Wam opcję numer 1, jednak wiemy, że nie każdy będzie miał na to wystarczająco dużo czasu. Gotowe bułki do hot dogów są dostępne we wszystkich większych sklepach, a zamiast nich możecie również użyć zwykłych bagietek. Jesteśmy pewni, że i ta opcja okaże się smaczna. Zachęcamy Was jednak do kulinarnego wysiłku i skorzystania z naszych wskazówek, jak zrobić bułki do hot dogów.
Pieczenie bułek – czy to łatwa sprawa?
Idealna bułka do hot dogów powinna być chrupiąca, ale zarazem miękka. Podpowiadamy, w jaki sposób ją przygotować! Będziecie potrzebować: łyżeczkę soli, około 80 mililitrów oleju, 45 gramów drożdży, 225 mililitrów mleka, 500 gramów mąki oraz 25 gramów cukru.
Zgromadziliście wszystkie składniki, więc teraz czas zabrać się za najważniejszą część przyrządzania potrawy. Jak upiec bułki do hot dogów?
- Najpierw należy wysypać mąkę, a w środku niej zrobić zagłębienie, do którego trzeba przełożyć wszystkie składniki.
- Następnie ugnieść ciasto i przenieść je do miseczki, która powinna zostać przykryta ściereczką.
- Odłożyć w ciepłe miejsce i odczekać około 30 minut, aż ciasto zwiększy swoją objętość.
- Po upływie określonego czasu należy wyjąć bułki i rozdzielić je na około 6 części. Następnie namoczyć pędzelek i przejechać po cieście. Ponownie odłożyć je na pół godziny.
- Bułki znowu powinny urosnąć. Należy posmarować je po powierzchni odrobiną mleka i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zostawić na około 30 minut. Gotowe!
Dodatki do hot-dogów
Mamy nadzieję, że dowiedzieliście się, jak zrobić miękkie bułki do hot dogów w domowym zaciszu, ale oczywiście na smak dania spory wpływ mają również dodatki. Jeżeli jesteście fanami sosów, to możecie być pewni, że Wasz hot-dog będzie jeszcze bardziej soczysty i miękki. Kluczowym składnikiem naszego dania jest też parówka, ale w tej kwestii obowiązuje pełna dowolność. Wybierzcie produkt, który Wam najbardziej odpowiada – może być to klasyczne mięso, ale dobrze sprawdzi się również kabanos. Dla wegetarian polecamy roślinne zamienniki tych produktów. Nie zapominajcie o ulubionych warzywach, my polecamy Wam prażoną cebulkę i rukolę.
Tych propozycji nie możecie przegapić!
Przygotowaliście już domowe bułki do hot dogów, jednak nie macie koncepcji, które dodatki sprawdzą się najlepiej? Czujecie, że hot-dog to za mało i chcielibyście zrobić do niego jakiś dodatek? Świetnie sprawdzą się frytki czosnkowe, które w kilka chwil upieczecie w piekarniku.
A może chcecie dodać do swojej potrawy trochę warzyw? Hot-dog rewelacyjnie smakuje w towarzystwie świeżej sałatki coleslaw. Jesteście fanami pikantnych dodatków? Z pewnością zadowoli Was sos musztardowy, który wyostrzy smak hot-doga. Nie pozostało nam nic innego niż życzyć Wam udanego pieczenia i smacznego!
Komentarze (0)