
Składniki
800 gramów
1 łyżka
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj na półtwardo. Gdy będą gotowe, wyjmij je z wody, ostudź, a następnie pokrój w słupki o grubości około 1 cm.

Krok 2
Na patelnie wlej olej roślinny. Gdy tłuszcz będzie mocno nagrzany, ostrożnie włóż frytki i smaż na złocisty kolor. Gotowe ziemniaki wyciągnij za pomocą sitka, przesyp na papierowy ręcznik kuchenny i pozostaw na chwilę, żeby odciekły z nadmiaru tłuszczu.

Krok 3
Przygotowane w ten sposób frytki wrzuć do miski, oprósz granulowanym czosnkiem i wymieszaj, lekko podrzucając.

Krok 4
W niewielkiej misce połącz ze sobą Majonez Babuni Hellmann's oraz śmietanę. Do powstałego dipu dodaj sos sałatkowy Knorr i wymieszaj na gładką, jednolitą masę. Świeżo upieczone i jeszcze gorące frytki przełóż na talerz. Podawaj z miseczką wypełnioną majonezowo-śmietanowym sosem.


Dobra rada:
Frytki czosnkowe możesz również podawać z dodatkiem keczupu lub różnorodnych dipów. Doskonale się sprawdzi sos salsa, śmietanowy, z sera pleśniowego albo klasyczny majonez.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Frytki czosnkowe
Złociste, chrupiące i niezwykle aromatyczne – frytki czosnkowe to nie tylko smaczna przekąska, ale również znakomity dodatek do wielu dań, zwłaszcza grillowanego lub pieczonego mięsa, albo sałatek bazujących na świeżych warzywach. Chcesz zaskoczyć bliskich i przygotować ziemniaki w zupełnie nowym wydaniu? Postaw na pyszne frytki, zniewalające chrupiącą skórką oraz łagodnym zapachem czosnku.
Dla kogo?
Z przygotowaniem czosnkowych frytek doskonale poradzi sobie zarówno doświadczony jak i dopiero początkujący kucharz, a usmażone na chrupko kawałki ziemniaka polubią wszyscy domownicy i goście.
Na jaką okazję?
Kiedy przygotować frytki czosnkowe? Przepis doskonale sprawdzi się podczas imprezy, kiedy na stole warto położyć ciepłą przekąskę. Przygotowane w ten sposób ziemniaki mogą być również dodatkiem do rodzinnego obiadu lub romantycznej kolacji.
Czy wiesz, że?
Czosnek zaczęto uprawiać ponad 5000 lat temu w starożytnym Rzymie, Egipcie i Grecji. Znali go również Asyryjczycy, Arabowie i Hebrajczycy. Niewielkie pikantne w smaku ząbki uznawane są nie tylko jako warzywo i przyprawa, ale także środek prozdrowotny, wspomagający odporność organizmu.
Dla urozmaicenia:
Frytki czosnkowe doskonale smakują z dodatkiem różnorodnych sosów np. dipu majonezowego, keczupu czy sosu jogurtowo-koperkowego. Upieczone na chrupko świetnie podkreślają smak różnorodnych mięs, sałatek i warzyw. Życzymy smacznego!





































