
Składniki
800 gramów
1 łyżka
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj na półtwardo. Gdy będą gotowe, wyjmij je z wody, ostudź, a następnie pokrój w słupki o grubości około 1 cm.

Krok 2
Na patelnie wlej olej roślinny. Gdy tłuszcz będzie mocno nagrzany, ostrożnie włóż frytki i smaż na złocisty kolor. Gotowe ziemniaki wyciągnij za pomocą sitka, przesyp na papierowy ręcznik kuchenny i pozostaw na chwilę, żeby odciekły z nadmiaru tłuszczu.

Krok 3
Przygotowane w ten sposób frytki wrzuć do miski, oprósz granulowanym czosnkiem i wymieszaj, lekko podrzucając.

Krok 4
W niewielkiej misce połącz ze sobą Majonez Babuni Hellmann's oraz śmietanę. Do powstałego dipu dodaj sos sałatkowy Knorr i wymieszaj na gładką, jednolitą masę. Świeżo upieczone i jeszcze gorące frytki przełóż na talerz. Podawaj z miseczką wypełnioną majonezowo-śmietanowym sosem.


Dobra rada:
Frytki czosnkowe możesz również podawać z dodatkiem keczupu lub różnorodnych dipów. Doskonale się sprawdzi sos salsa, śmietanowy, z sera pleśniowego albo klasyczny majonez.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Frytki czosnkowe
Złociste, chrupiące i niezwykle aromatyczne – frytki czosnkowe to nie tylko smaczna przekąska, ale również znakomity dodatek do wielu dań, zwłaszcza grillowanego lub pieczonego mięsa, albo sałatek bazujących na świeżych warzywach. Chcesz zaskoczyć bliskich i przygotować ziemniaki w zupełnie nowym wydaniu? Postaw na pyszne frytki, zniewalające chrupiącą skórką oraz łagodnym zapachem czosnku.
Dla kogo?
Z przygotowaniem czosnkowych frytek doskonale poradzi sobie zarówno doświadczony jak i dopiero początkujący kucharz, a usmażone na chrupko kawałki ziemniaka polubią wszyscy domownicy i goście.
Na jaką okazję?
Kiedy przygotować frytki czosnkowe? Przepis doskonale sprawdzi się podczas imprezy, kiedy na stole warto położyć ciepłą przekąskę. Przygotowane w ten sposób ziemniaki mogą być również dodatkiem do rodzinnego obiadu lub romantycznej kolacji.
Czy wiesz, że?
Czosnek zaczęto uprawiać ponad 5000 lat temu w starożytnym Rzymie, Egipcie i Grecji. Znali go również Asyryjczycy, Arabowie i Hebrajczycy. Niewielkie pikantne w smaku ząbki uznawane są nie tylko jako warzywo i przyprawa, ale także środek prozdrowotny, wspomagający odporność organizmu.
Dla urozmaicenia:
Frytki czosnkowe doskonale smakują z dodatkiem różnorodnych sosów np. dipu majonezowego, keczupu czy sosu jogurtowo-koperkowego. Upieczone na chrupko świetnie podkreślają smak różnorodnych mięs, sałatek i warzyw. Życzymy smacznego!



























