Frytki czosnkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frytki czosnkowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

592 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

133 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

492 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 łyżka

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i ugotuj na półtwardo, następnie ostudź i pokrój w słupki o grubości około 1 cm.

Frytki czosnkowe  - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej olej na głębokiej patelni i smaż frytki na złocisty kolor, następnie osusz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Frytki czosnkowe  - Krok 2

Krok 3

Gotowe frytki wymieszaj w misce z czosnkiem.

Frytki czosnkowe  - Krok 3

Krok 4

Majonez Babuni Hellmann's i śmietanę połącz, dodając sos sałatkowy Knorr. Podawaj frytki z gotowym sosem.

Frytki czosnkowe  - Krok 4
7

Opinie o przepisie

  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 24.06.2021

    TAK. W tym przepisie nic bym nie zmieniała, chyba że obok frytek jakieś warzywko bym dodała!!! Ale ten przepis sam w sobie spodobał się mnie i pewnie Tobie :) Mnie frytki z oleju nie przeszkadzają, bo niepowtarzalny smak mają!!! Czasem na takie można sobie pozwolić! - pamiętajcie, że należy je posolić ;) Smacznego!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław U.

    Mirosław U. , 18.06.2021

    TAK. FRYTKI stanowią jedno z moich ulubionych dań oraz mej córki, która jednakże dba o linię - do spółki. Dlatego zdrową modyfikację już nie jeden raz przygotowałem - po pierwsze: frytki w piekarniku wytwarzałem. Ale na tym nie koniec moich innowacji. Wszak trzeba mieć figurę FIT – zwłaszcza z powodu nadchodzących wakacji. Dlatego ziemniaki często zamiennikami zastępuję i frytki z batatów, pietruszki i marchewki produkuję. Smak jest wyśmienity – zwłaszcza z czosnkowym dipem, jak wiecie, a i zgrabną figurę dostajemy w pakiecie :-) KULINARNY SZACH-MAT.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 13.06.2021

    TAK. Ja w piekarniku frytki upiekę, bo nie chcę, by frytki zbyt dużo oleju miały - a te z piekarnika równie wspaniale będą smakowały! Czyli najpierw będę ziemniaki na frytki kroiła, procesem twórczym się cieszyła. Następnie skropię oliwą, czosnkiem posypię obficie - ten przepis mi się spodobał, więc zapiszę go w zeszycie... Fixem Knorr doprawię - takim daniem domownikom radość sprawię! Gdy frytki będą się piekły ja sos przygotuje - uczta smaków się szykuje! Majonez, śmietanę i wyciśnięty świeży czosnek połączę i już eksperymenty w kuchni kończę. Fryteczki z sosikiem będę podawała i genialnym smakiem się zachwycała! SMACZNEGO! 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil i oliwier Szymanski

    Kamil i oliwier Szymanski , 01.02.2017

    Maniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil i oliwier Szymanski

    Kamil i oliwier Szymanski , 01.02.2017

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil i oliwier Szymanski

    Kamil i oliwier Szymanski , 28.01.2017

    Mnia...m

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidziasek Małagowska

    Lidziasek Małagowska , 06.05.2016

    WOW

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frytki czosnkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frytki czosnkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frytki czosnkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frytki czosnkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frytki czosnkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frytki czosnkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frytki czosnkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frytki czosnkowe  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej