Frytki czosnkowe - z sosem czosnkowym i śmietaną | Przepisy.pl pixel

Frytki czosnkowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

635 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

144 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

568 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 łyżka

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj na półtwardo. Gdy będą gotowe, wyjmij je z wody, ostudź, a następnie pokrój w słupki o grubości około 1 cm.

Frytki czosnkowe  - Krok 1

Krok 2

Na patelnie wlej olej roślinny. Gdy tłuszcz będzie mocno nagrzany, ostrożnie włóż frytki i smaż na złocisty kolor. Gotowe ziemniaki wyciągnij za pomocą sitka, przesyp na papierowy ręcznik kuchenny i pozostaw na chwilę, żeby odciekły z nadmiaru tłuszczu.

Frytki czosnkowe  - Krok 2

Krok 3

Przygotowane w ten sposób frytki wrzuć do miski, oprósz granulowanym czosnkiem i wymieszaj, lekko podrzucając.

Frytki czosnkowe  - Krok 3

Krok 4

W niewielkiej misce połącz ze sobą Majonez Babuni Hellmann's oraz śmietanę. Do powstałego dipu dodaj sos sałatkowy Knorr i wymieszaj na gładką, jednolitą masę. Świeżo upieczone i jeszcze gorące frytki przełóż na talerz. Podawaj z miseczką wypełnioną majonezowo-śmietanowym sosem.

Frytki czosnkowe  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Frytki czosnkowe możesz również podawać z dodatkiem keczupu lub różnorodnych dipów. Doskonale się sprawdzi sos salsa, śmietanowy, z sera pleśniowego albo klasyczny majonez.

8

Opinie o przepisie

  • Jagoda

    Jagoda , 07.11.2022

    fantastyczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 24.06.2021

    TAK. W tym przepisie nic bym nie zmieniała, chyba że obok frytek jakieś warzywko bym dodała!!! Ale ten przepis sam w sobie spodobał się mnie i pewnie Tobie :) Mnie frytki z oleju nie przeszkadzają, bo niepowtarzalny smak mają!!! Czasem na takie można sobie pozwolić! - pamiętajcie, że należy je posolić ;) Smacznego!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław U.

    Mirosław U. , 18.06.2021

    TAK. FRYTKI stanowią jedno z moich ulubionych dań oraz mej córki, która jednakże dba o linię - do spółki. Dlatego zdrową modyfikację już nie jeden raz przygotowałem - po pierwsze: frytki w piekarniku wytwarzałem. Ale na tym nie koniec moich innowacji. Wszak trzeba mieć figurę FIT – zwłaszcza z powodu nadchodzących wakacji. Dlatego ziemniaki często zamiennikami zastępuję i frytki z batatów, pietruszki i marchewki produkuję. Smak jest wyśmienity – zwłaszcza z czosnkowym dipem, jak wiecie, a i zgrabną figurę dostajemy w pakiecie :-) KULINARNY SZACH-MAT.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 13.06.2021

    TAK. Ja w piekarniku frytki upiekę, bo nie chcę, by frytki zbyt dużo oleju miały - a te z piekarnika równie wspaniale będą smakowały! Czyli najpierw będę ziemniaki na frytki kroiła, procesem twórczym się cieszyła. Następnie skropię oliwą, czosnkiem posypię obficie - ten przepis mi się spodobał, więc zapiszę go w zeszycie... Fixem Knorr doprawię - takim daniem domownikom radość sprawię! Gdy frytki będą się piekły ja sos przygotuje - uczta smaków się szykuje! Majonez, śmietanę i wyciśnięty świeży czosnek połączę i już eksperymenty w kuchni kończę. Fryteczki z sosikiem będę podawała i genialnym smakiem się zachwycała! SMACZNEGO! 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil i oliwier Szymanski

    Kamil i oliwier Szymanski , 01.02.2017

    Maniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil i oliwier Szymanski

    Kamil i oliwier Szymanski , 01.02.2017

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil i oliwier Szymanski

    Kamil i oliwier Szymanski , 28.01.2017

    Mnia...m

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidziasek Małagowska

    Lidziasek Małagowska , 06.05.2016

    WOW

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frytki czosnkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frytki czosnkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frytki czosnkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frytki czosnkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frytki czosnkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frytki czosnkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frytki czosnkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frytki czosnkowe  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frytki czosnkowe Frytki czosnkowe

Złociste, chrupiące i niezwykle aromatyczne – frytki czosnkowe to nie tylko smaczna przekąska, ale również znakomity dodatek do wielu dań, zwłaszcza grillowanego lub pieczonego mięsa, albo sałatek bazujących na świeżych warzywach. Chcesz zaskoczyć bliskich i przygotować ziemniaki w zupełnie nowym wydaniu? Postaw na pyszne frytki, zniewalające chrupiącą skórką oraz łagodnym zapachem czosnku.

Dla kogo?

Z przygotowaniem czosnkowych frytek doskonale poradzi sobie zarówno doświadczony jak i dopiero początkujący kucharz, a usmażone na chrupko kawałki ziemniaka polubią wszyscy domownicy i goście.

Na jaką okazję?

Kiedy przygotować frytki czosnkowe? Przepis doskonale sprawdzi się podczas imprezy, kiedy na stole warto położyć ciepłą przekąskę. Przygotowane w ten sposób ziemniaki mogą być również dodatkiem do rodzinnego obiadu lub romantycznej kolacji.

Czy wiesz, że?

Czosnek zaczęto uprawiać ponad 5000 lat temu w starożytnym Rzymie, Egipcie i Grecji. Znali go również Asyryjczycy, Arabowie i Hebrajczycy. Niewielkie pikantne w smaku ząbki uznawane są nie tylko jako warzywo i przyprawa, ale także środek prozdrowotny, wspomagający odporność organizmu.

Dla urozmaicenia:

Frytki czosnkowe doskonale smakują z dodatkiem różnorodnych sosów np. dipu majonezowego, keczupu czy sosu jogurtowo-koperkowego. Upieczone na chrupko świetnie podkreślają smak różnorodnych mięs, sałatek i warzyw. Życzymy smacznego!