Frytki czosnkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frytki czosnkowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

585 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

478 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 łyżka

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i ugotuj na półtwardo, następnie ostudź i pokrój w słupki o grubości około 1 cm.

Frytki czosnkowe  - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej olej na głębokiej patelni i smaż frytki na złocisty kolor, następnie osusz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Frytki czosnkowe  - Krok 2

Krok 3

Gotowe frytki wymieszaj w misce z czosnkiem.

Frytki czosnkowe  - Krok 3

Krok 4

Majonez Babuni Hellmann's i śmietanę połącz, dodając sos sałatkowy Knorr. Podawaj frytki z gotowym sosem.

Frytki czosnkowe  - Krok 4
7

Opinie o przepisie

  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 24.06.2021

    TAK. W tym przepisie nic bym nie zmieniała, chyba że obok frytek jakieś warzywko bym dodała!!! Ale ten przepis sam w sobie spodobał się mnie i pewnie Tobie :) Mnie frytki z oleju nie przeszkadzają, bo niepowtarzalny smak mają!!! Czasem na takie można sobie pozwolić! - pamiętajcie, że należy je posolić ;) Smacznego!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław U.

    Mirosław U. , 18.06.2021

    TAK. FRYTKI stanowią jedno z moich ulubionych dań oraz mej córki, która jednakże dba o linię - do spółki. Dlatego zdrową modyfikację już nie jeden raz przygotowałem - po pierwsze: frytki w piekarniku wytwarzałem. Ale na tym nie koniec moich innowacji. Wszak trzeba mieć figurę FIT – zwłaszcza z powodu nadchodzących wakacji. Dlatego ziemniaki często zamiennikami zastępuję i frytki z batatów, pietruszki i marchewki produkuję. Smak jest wyśmienity – zwłaszcza z czosnkowym dipem, jak wiecie, a i zgrabną figurę dostajemy w pakiecie :-) KULINARNY SZACH-MAT.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 13.06.2021

    TAK. Ja w piekarniku frytki upiekę, bo nie chcę, by frytki zbyt dużo oleju miały - a te z piekarnika równie wspaniale będą smakowały! Czyli najpierw będę ziemniaki na frytki kroiła, procesem twórczym się cieszyła. Następnie skropię oliwą, czosnkiem posypię obficie - ten przepis mi się spodobał, więc zapiszę go w zeszycie... Fixem Knorr doprawię - takim daniem domownikom radość sprawię! Gdy frytki będą się piekły ja sos przygotuje - uczta smaków się szykuje! Majonez, śmietanę i wyciśnięty świeży czosnek połączę i już eksperymenty w kuchni kończę. Fryteczki z sosikiem będę podawała i genialnym smakiem się zachwycała! SMACZNEGO! 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil i oliwier Szymanski

    Kamil i oliwier Szymanski , 01.02.2017

    Maniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil i oliwier Szymanski

    Kamil i oliwier Szymanski , 01.02.2017

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil i oliwier Szymanski

    Kamil i oliwier Szymanski , 28.01.2017

    Mnia...m

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidziasek Małagowska

    Lidziasek Małagowska , 06.05.2016

    WOW

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frytki czosnkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frytki czosnkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frytki czosnkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frytki czosnkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frytki czosnkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frytki czosnkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frytki czosnkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frytki czosnkowe  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej