Jak odgrzać frytki w mikrofali, a jak w piekarniku czy na patelni?

Cały świat oszalał na punkcie frytek. Zjadamy ich coraz więcej. Ogromnym plusem jest łatwość ich przygotowania. Wystarczy pokroić odpowiednio ziemniaki i usmażyć lub upiec. Z dodatkiem przypraw do ziemniaków lub nawet samej soli smakują wybornie. A jak odgrzać frytki w mikrofali? Podpowiadamy!

Jak podgrzać frytki?

Frytki to świetny pomysł na przekąskę, jak i dodatek do dań obiadowych oraz fast food. Problem zaczyna się wtedy, gdy duża ilość frytek z wczoraj zostanie niezjedzona. Nie wszyscy umieją je odgrzewać tak, by nie straciły walorów estetycznych i smakowych.

Jednak zawsze starajcie się przygotować wystarczającą porcję frytek na raz – takie są po prostu najsmaczniejsze.

Sposobów na podgrzanie frytek jest kilka. Możecie to zrobić na płycie kuchennej, na patelni, w piekarniku, tosterze i w mikrofalówce. Wciąż cierpimy na brak czasu, więc umiejętność odgrzania frytek, by nie powstała z nich rozmoczona papka ziemniaczana, bardzo się przydaje. Jak w takim razie dobrze odgrzać frytki? A czy Wy wiecie, jak odgrzać frytki w mikrofali, a jak a piekarniku czy na patelni? Jeśli nie, przeczytajcie poniższe wskazówki.

Jak odgrzać frytki w mikrofali?

Najszybszym sposobem będzie odgrzanie frytek w kuchence mikrofalowej. Przede wszystkim frytki powinny mieć temperaturę pokojową, więc wyjmijcie je z lodówki około 15 minut przed podgrzewaniem.

Co potem?

  • Na talerz połóżcie 2 ręczniki papierowe, a na nie ułóżcie frytki tak, by się nie stykały.
  • Skropcie frytki olejem roślinnym lub oliwą z oliwek.
  • Umieśćcie talerz z frytkami w mikrofali i podgrzejcie do preferowanej temperatury.
  • Otwórzcie drzwiczki mikrofalówki i poczekajcie, aż frytki przestygną.

Mikrofala do odgrzewania frytek

Jeśli naprawdę nie musicie, nie odgrzewajcie frytek w mikrofali. Bardzo ciężko sprawić, by frytki były chrupiące. Często nie odgrzewają się równomiernie, w środku są sparzone, a nie usmażone. Co prawda, jeśli skropicie frytki oliwą przed podgrzewaniem i zostawicie je do ostygnięcia przy otwartych drzwiczkach, macie szansę uzyskać chrupiący efekt. Jednak nie zawsze dobrze to wychodzi. Lepiej poświęcić troszkę więcej czasu na odgrzanie wczorajszych frytek na patelni lub w piekarniku.

Jak odgrzać frytki na patelni?

Odgrzewanie frytek na patelni jest bardzo dobrym sposobem. Frytki podgrzejcie na żeliwnej patelni lub innej z grubym dnem. Smażcie frytki na niewielkiej ilości oleju, ponieważ już raz były smażone, więc mają w sobie tłuszcz.

Nie odgrzewajcie zbyt dużej porcji na raz, tylko jedną warstwę frytek. Często mieszajcie, by zrumieniły się z każdej strony. Wyłóżcie gotowe frytki na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed zjedzeniem posypcie solą i podawajcie z dodatkiem parmezanu lub innego sera żółtego.

Jak odgrzać frytki w piekarniku?

Najlepszym sposobem na odgrzanie frytek z poprzedniego dnia jest użycie piekarnika. Jak to zrobić?

  • Piekarnik rozgrzejcie do 200°C.
  • Na blachę wyłożoną folią aluminiową wysypcie frytki, skropcie oliwą lub olejem i posypcie solą.
  • Pieczcie do momentu, aż będą kruche.

Jeśli nie wiecie, jak odgrzać frytki, żeby były chrupiące, musicie wiedzieć, że sekretem jest właśnie tłuszcz, którym należy je skropić oraz oczywiście temperatura i czas pieczenia. Dlatego właśnie najlepiej do podgrzania frytek nadaje się piekarnik.

Odgrzewanie wczorajszych frytek

Teraz już wiecie, jak dać „nowe życie” wczorajszym frytkom. Wiecie, jak odgrzać frytki w mikrofali, a jak na patelni czy w piekarniku. Frytki nadal mogą być pyszne i chrupiące, nie trzeba ich wyrzucać i marnować jedzenia.

Zwyczajne frytki z solą i serem wydają się Wam nudne? Spróbujcie ich w niecodziennej odmianie np.: ogniste frytki, frytki z dipem quacamole czy belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą. Wybierzcie swoje ulubione połączenie!