Jak smażyć frytki na patelni, a jak we frytkownicy? Ile czasu?
Wcale nie musicie wychodzić z domu, żeby spróbować pysznych frytek, które są lepsze, niż te z restauracji. Możecie przygotować je w swojej kuchni, a na dodatek zajmie Wam to jedynie kilkanaście minut. Czego chcieć więcej? Będziecie potrzebować do tego patelni lub frytkownicy. Podpowiadamy, jak ich użyć, żeby uzyskać efekt chrupiących frytek. Jesteście ciekawi, jak smażyć frytki na patelni lub w garnku? Jeżeli zależy wam na wersji z mniejszą ilością tłuszczu, polecamy przygotowanie ich w piekarniku! Zapraszamy!
Jak smażyć frytki na patelni?
Frytki smażone na oleju i rozgrzanej patelni to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Jesteśmy pewni, że przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Frytki z patelni to idealny dodatek do obiadu lub jako przekąska w ciągu dnia. Jesteście ciekawi, jak je przygotować? Zaczynamy!
- Zaczynamy od odpowiedniego przygotowania ziemniaków. Należy obrać je ze skórki i delikatnie przepłukać zimną wodą.
- Następnie kroimy ziemniaki na wybrany kształt, mogą być cienkie słupki, ale doskonale sprawdzą się też poszatkowane na wzór frytek belgijskich. Wybór pozostawiamy Wam!
- Na rozgrzaną patelnię wykładamy olej o wysokim punkcie dymienia (np. roślinny, rzepakowy) i dodajemy pokrojone ziemniaki.
- Ile smażyć frytki na patelni? Zazwyczaj czas przygotowania tego przysmaku wynosi 10 minut, jednak należy sprawdzać, czy ziemniaki rumienią się, stając złociste i chrupiące. Jeżeli tak, to można zdjąć je trochę wcześniej z patelni.
- I gotowe! Frytki można posypać odrobiną startego sera lub parmezanu. Idealnie smakują w towarzystwie aromatycznych sosów.
Jak smażyć frytki we frytkownicy?
W kuchni warto korzystać ze sprzętów, które mogą ułatwić i przyśpieszyć gotowanie. Fani frytek mogą sięgnąć po frytkownicę, która najlepiej sprawdzi się do przygotowania smażonych ziemniaków. W końcu to sprzęt przeznaczony właśnie do tego zadania!
- Myjemy i obieramy ziemniaki, a następnie kroimy je na jednocentymetrowe paski. Co dalej? Wkładamy ziemniaki do chłodnej wody na 15 minut, dzięki czemu pozbędziemy się skrobi.
- W międzyczasie należy rozgrzać olej we frytkownicy. Rekomendujemy ustawić temperaturę na 170 stopni, dzięki której frytki się nie przypalą, a pięknie zarumienią, zachowując chrupkość.
- Wyciągamy do góry sitko z urządzenia, a następnie wsypujemy ziemniaki do środka. Ile smażyć frytki w frytkownicy? Proces ten trwa zazwyczaj około 8 minut, ale przez cały czas sprawdzamy kolor ziemniaków, powinien być on złocisty.
Nie posiadacie w domu frytkownicy? Nic straconego! Możecie wykorzystać również zwykły garnek z grubum dnem. To idealna opcja dla osób, które nie posiadają specjalnego sprzętu w domu, a chcą cieszyć się pysznym smakiem i chrupkością frytek. Jak smażyć frytki w garnku? Rozgrzewamy dobrze olej, a następnie wrzucamy do niego poszatkowane ziemniaki. Smażymy przez 8 minut i gotowe!
Smaczne frytki w Waszym domu
Przygotowanie chrupiących, złocistych frytek nie stanowi dla Was już żadnego wyzwania. Poznajcie kilka dodatkowych przepisów, które zachwycają smakiem!
Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym to wersja, której z pewnością jeszcze nie próbowaliście. Gwarantujemy, że warto!
Chcecie poznać przepis na najlepszy fast food domowy? Przygotujcie klasycznego burgera wołowego i podawajcie go z chrupiącymi frytkami.
Próbowaliście kiedyś belgijskich frytek z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą? Jeżeli nie, to pora nadrobić zaległości. Pycha! A do frytek przygotujcie aromatyczny sos pomidorowy. To niezastąpiony duet. Smacznego!
Komentarze (0)