Jak zrobić ser żółty w domu?

Żółty ser jest produktem bardzo popularnym. Gości na stołach w każdym domu, w Polsce i za granicą. W sklepach mamy ogromny wybór serów, z dodatkami i bez. Mało kto jednak wie, że ser żółty z łatwością można przygotować samodzielnie w domu i cieszyć się smakiem w 100% naturalnego wyrobu kulinarnego.

Ser żółty – czym jest? Jak się robi ser żółty?

Serami żółtymi nazywamy sery podpuszczkowe dojrzewające. Otrzymuje się je poprzez obróbkę podpuszczkowego skrzepu mleka. Odwadnia się go, dodaje soli i formuje, a po kilkutygodniowym, a nawet kilkumiesięcznym dojrzewaniu otrzymujemy gotowy produkt. Oczywiście to duże uproszczenie. Ale najważniejsze, że sami możecie zrobić ser żółty sprawdzonym, domowym sposobem.

Jak zrobić żółty ser w domu? Czego potrzebujecie?

Przygotowanie sera żółtego w domowych warunkach nie jest trudne. Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość, bo to proces dosyć czasochłonny.

Potrzebujecie tylko:

  • świeżego mleka,
  • podpuszczki.

Świeże mleko możecie kupić w sklepie. Pamiętajcie tylko, że mleko koniecznie musi być świeże, dlatego zrezygnujcie z mleka UHT. Podpuszczka dostępna jest w internecie. Możecie również udać się do gospodarstwa i tam zakupić potrzebne produkty.

Historia sera

Sery znane były już w starożytności. Najpierw wytwarzano je z mleka udomowionych dzikich zwierząt, prawdopodobnie kóz i owiec.

Pierwsze sery wytwarzano na terenie dzisiejszego Iranu, Grecji i Rzymu, gdzie były bardzo popularne. A w Cesarstwie Bizantyjskim ser uchodził za produkt luksusowy i dawano go w prezencie przyjaciołom.

Początki sera w Polsce

Zachowały się dowody na to, że w okolicach Kujaw ser wytwarzano już około 7500 lat p.n.e. Ser ten przypominał dzisiejszą mozzarellę. Te prastare tradycje są kultywowane do dziś. Aktualnie Polska produkuje ser na poziomie 4% w produkcji światowej.

Jak zrobić ser żółty w domu?

Czas przygotować ser. Jak zrobić ser żółty domowym sposobem? Tak wygląda cały proces:

  1. Zakwaszanie mleka.
  2. Krojenie skrzepu.
  3. Odsączanie i podgrzewanie.
  4. Przyprawianie solą.
  5. Dojrzewanie.

Przygotowanie sera

  1. 5 litrów mleka podgrzejcie do temperatury 30°C,dodajcie specjalne kultury bakterii do produkcji sera i zamieszajcie. Po 15 minutach dodajcie 10 kropli podpuszczki. Wymieszajcie i odstawcie.
  2. Gdy powstanie skrzep, pokrójcie go nożem lub ostrą szpatułką na podłużne pasy, a potem w poprzek, by powstały kostki.
  3. Usuńcie nadmiar serwatki za pomocą łyżki wazowej. Do kostek skrzepu dolejcie 2-3 szklanki ciepłej wody i delikatnie zamieszajcie. Nadmiar wody usuńcie, by skrzep się zagęścił.
  4. Przełóżcie skrzep na gazę i odsączcie serwatkę. Nie wyciskajcie masy na siłę!Przełóżcie ser zawinięty w gazę do formy i dociśnijcie odważnikiem. Po 30 minutach przełóżcie ser na druga stronę i znów dociśnijcie. Zostawcie masę na 2 godziny w spokoju.
  5. Do litra wrzątku dodawajcie po łyżce soli. Gdy włożycie do solanki obranego ziemniaka, a on wypłynie, solanka jest gotowa. Po ostudzeniu wody włóżcie do niej ser na godzinę. Co kilkanaście minut go obracajcie.
  6. Owińcie ser w lnianą ściereczkę i odłóżcie na półkę w lodówce – najdalszą od zamrażalnika. Po około 2 tygodniach możecie cieszyć się smakiem pysznego sera, zrobionego własnoręcznie.

Ser żółty – jak zrobić w domu? Podsumowanie

Ser żółty to świetny dodatek do kanapek, a także różnego rodzaju potraw, takich jak makarony. Można z niego wyczarować przepyszne dania główne, jak i przystawki. Zapiekany ser smakuje wybornie, dlatego koniecznie sprawdźcie przepis na sznycelki drobiowe po francusku. Spróbujcie również pieczonej cukinii w stylu śródziemnomorskim. Do lunchboxa doskonale będzie pasował makaron z kurczakiem i sosem śmietanowym z dodatkiem żółtego sera. Wybierzcie Wasze ulubione połączenie.