Mrozimy mięsa, warzywa, owoce, a nawet gotowe dania. Wszystko po to, by nie marnować żywności i ułatwić sobie codzienne planowanie posiłków. Nic więc dziwnego, że zastanawiamy się także nad tym, czy można mrozić ser. Wiele zależy od tego, z jakim produktem mamy do czynienia i jak planujemy wykorzystać go po rozmrożeniu. Czy ser biały można mrozić? W jakich potrawach najlepiej sprawdzi się żółty ser wyjęty z zamrażarki? Sprawdźcie nasze pomysły i sposoby na mrożenie sera.

Po co mrozić ser?

Zrobiliście za duże zakupy lub wiecie, że w najbliższym czasie nie będziecie mieć czasu na gotowanie? To wystarczające powody, by uruchomić swoją kulinarną wyobraźnię oraz zamrażarkę. Sprawdźcie, czy ser żółty można mrozić i jak podejść do tego zadania. Wśród naszych porad znajdziecie również wskazówki związane z mrożeniem twarogu.

Mrożenie żółtego sera

Zanim zaczniecie zastanawiać się, czy można mrozić ser, pamiętajcie, że zacząć należy od podstaw, czyli od zakupów. Do mrożenia nadają się sery wysokiej jakości, więc czytanie etykiet powinno stać się nawykiem każdego kucharza, któremu zależy nie tylko na dobrym składzie i wyśmienitym smaku, ale też możliwości zamrożenia sera. Kiepskie jakościowo produkty kruszą się, a ich smak pozostawia wiele do życzenia. Dobry ser rozpoznacie po tym, że po rozmrożeniu zostanie na nim tłusty ślad.

Jak mrozić ser żółty?

  • W zamrażarce umieszczajcie sery w jednym kawałku, najlepiej zapakowane w szczelne pojemniki lub woreczki strunowe.
  • Zastanawiacie się, czy można zamrozić ser żółty w plastrach? Teoretycznie tak, lecz w praktyce ser zamrożony w ten sposób będzie się kruszyć i z pewnością nie sprawdzi się jako dodatek do kanapek.
  • Sera żółtego po mrożeniu najlepiej jest używać do potraw gorących, więc dobrym pomysłem jest starcie go na tarce o dużych oczkach, podzielenie na porcje i zamrożenie w woreczkach strunowych.
  • Twarde sery mogą spędzić w zamrażarce 3-4 miesiące. Pojemniki koniecznie opiszcie datą mrożenia.

Czy biały ser można zamrozić?

Twaróg nadaje się do tego nawet lepiej niż popularny żółty ser. Informacja ta ucieszy zapewne wszystkie osoby, które zaopatrują się w duże ilości twarogu sernikowego – ile razy zdarzyło się, że po upieczeniu ciasta zostało jeszcze sporo sera, na który zabrakło pomysłu? Mrożenie sera białego jest najlepszym wyjściem z tej sytuacji. Jak mrozić twaróg?

  • Nie zwlekajcie – mrożenie sera białego możliwie jak najświeższego produktu jest gwarancją zachowania pełni jego walorów: smaku oraz konsystencji.
  • Umieśćcie twaróg w szczelnie zamykanym pojemniku.
  • Przechowujcie go maksymalnie przez 8 tygodni.
  • Nie spieszcie się z rozmrażaniem twarogu. Najlepiej jest przenieś
  • go do głębokiego naczynia i włożyć do lodówki.

Uniwersalne przepisy dla seromaniaków

Nie polecamy przygotowywania kanapek z serem wyjętym z zamrażalnika, ale nie zmienia to faktu, że przyda się do wielu innych, często dużo bardziej apetycznych dań. Złociste kotlety ryżowe z serem to potrawa idealna, gdy chcecie zużyć produkty, które zostały z poprzedniego obiadu. Dzięki tarcie ziemniaczanej z serem i szynką każdy niedowiarek przekona się, że gotowanie z resztek może dawać spektakularne efekty. Podana na gorąco lazania z mięsem mielonym i szpinakiem to pomysł na bardzo smaczny, warzywno-mięsny posiłek.

W wegetariańskich torcikach z cheddarem i mozzarellą wykorzystacie dwa gatunki sera, które świetnie znoszą mrożenie. Nie zapominamy o białym serze! Skosztujcie zupy z cukinii z twarogiem albo pierogów ze szpinakiem i twarogiem, by przekonać się, że ten produkt kapitalnie wypada nie tylko w sernikach. Wiecie już jak mrozić twaróg i czy ser żółty można mrozić. Pamiętajcie o tych poradach na co dzień, a w waszych kuchniach nic się nie zmarnuje!