Domowy jogurt to pyszna przekąska, po którą warto sięgać jak najczęściej. Wiele osób zdecydowanie bardziej woli smak własnoręcznie przygotowanego jogurtu od tych, które można kupić w sklepie. Robiąc samodzielnie jogurt ograniczamy także zużycie plastikowych opakowań. Na szczęście istnieje wiele przepisów, które podpowiedzą nam, jak zrobić jogurt w domu. Do jego produkcji możemy wykorzystać mleko krowie, kozie, owcze, a nawet roślinne. Im tłustsze mleko wybierzemy, tym gęstszy będzie nasz domowy jogurt.
Jak zrobić jogurt naturalny?
- Aby zrobić domowy jogurt, potrzebujemy odpowiedniego mleka. Możecie sięgnąć po mleko świeże, pasteryzowane mleko prosto od krowy od zaufanego rolnika.
- Mleko należy podgrzać do temperatury około 85 stopni. Następnie ostudzić do temperatury 40-45 stopni.
- Na litr ciepłego mleka dodajcie bakterie zakwaszające (stosujcie się do zaleceń producenta) lub 3 łyżki jogurtu naturalnego własnego lub ze sklepu, bez dodatku mleka w proszku oraz z żywymi kulturami bakterii. Jeśli używacie mleka roślinnego, dodajcie same bakterie. Całość należy dokładnie wymieszać, a następnie przelać do słoika lub garnka.
- Naczynie z mlekiem z bakteriami należy zakryć i odstawić w ciepłe miejsce na 6-12 godzin. Im dłuższy czas dojrzewania, tym gęstszy wyjdzie jogurt. Bardzo ważne jest, aby przez ten czas utrzymywać temperaturę około 43°C. W tym celu naczynie można włożyć do piekarnika ustawionego na temperaturę 43°C lub zawinąć grubym kocem i ustawić je na ciepłym kaloryferze. Gotowy jogurt możecie przechowywać w lodówce przez około 5 dni.
Jak zrobić jogurt w jogurtownicy?
Przepis na to, jak zrobić domowy jogurt w jogurtownicy, jest niezwykle prosty. Wystarczy postępować według powyższych wskazówek, a zaszczepione bakteriami mleko przelać do jogurtownicy. Urządzenie zadba o odpowiednią temperaturę oraz czas fermentacji naszego jogurtu.
Jak zrobić jogurt smakowy?
Własnoręcznie przygotowany jogurt naturalny możemy bez trudu zmienić w domowy jogurt owocowy. Wystarczy dodać do niego pokrojone lub zmiksowane, ulubione owoce. Jeśli chcecie przygotować domowy jogurt kokosowy, zmieszajcie litr napoju kokosowego (coconut milk) z 1 łyżką cukru i 1-2 łyżeczkami pektyny. Całość podgrzewamy, aż zgęstnieje, następnie studzimy do około 43°C. Dodajemy bakterie, mieszamy dokładnie i przelewamy do jogurtownicy. Po 8-10 godzinach przekładamy do lodówki i pyszny, domowy jogurt kokosowy gotowy!
Komentarze (0)