
Składniki
1 opakowanie
4 plastry
4 sztuki
1 pęczek
1 sztuka
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i pokrój w plasterki.

Krok 2
Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach, szynkę pokrój w cienkie paski, natkę posiekaj drobno.

Krok 3
Przygotuj ciasto Knorr według przepisu umieszczonego na opakowaniu i usmaż dwa duże placki średnicy patelni. Odsącz na papierowym ręczniku.

Krok 4
W okrągłej formie do pieczenia ułóż jeden z placków - całą powierzchnię pokryj połową sera. Przykryj drugim plackiem, na wierzchu ułóż dekoracyjnie plasterki ziemniaków, całość posyp szynką wymieszaną z serem, natką pietruszki i pieprzem.

Krok 5
Przygotowaną tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Zapiekaj 15 minut. Podawaj na ciepło z kwaśną śmietaną.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta ziemniaczana z serem i szynką
Lubisz smak ziemniaków, ale masz ich dość w formie puree lub nudnych placków? Zainspiruj się naszą propozycją i stwórz w swojej kuchni tartę ziemniaczaną z serem i szynką. To danie z wyglądu przypomina nieco pizzę, jednak posiada o wiele ciekawszą strukturę i smak. Co kryje się w tarcie? Dwa duże placki ziemniaczane z wypływającym po bokach żółtym serem. Wszystko przykryte kawałkami szynki i świeżo posiekaną natką pietruszki. Masz swoje ulubione zioła? Posyp nimi danie, a będzie smakować jeszcze lepiej. Tarta ziemniaczana to pyszna i wbrew pozorom prosta potrawa, z którą poradzi sobie każdy. Jeżeli zdecydujesz się podać ją jako samodzielne danie, do każdej porcji dodaj szklankę schłodzonego, kwaśnego mleka lub kefiru. Dawniej często jedzono ziemniaki w jego towarzystwie. Dziś jest to raczej zapominany zwyczaj kulinarny. Może warto go zaproponować w twoim domu? Przygotuj pyszną tartę i przekonaj się sama.