Składniki
1 opakowanie
4 plastry
4 sztuki
1 pęczek
1 sztuka
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i pokrój w plasterki.
Krok 2
Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach, szynkę pokrój w cienkie paski, natkę posiekaj drobno.
Krok 3
Przygotuj ciasto Knorr według przepisu umieszczonego na opakowaniu i usmaż dwa duże placki średnicy patelni. Odsącz na papierowym ręczniku.
Krok 4
W okrągłej formie do pieczenia ułóż jeden z placków - całą powierzchnię pokryj połową sera. Przykryj drugim plackiem, na wierzchu ułóż dekoracyjnie plasterki ziemniaków, całość posyp szynką wymieszaną z serem, natką pietruszki i pieprzem.
Krok 5
Przygotowaną tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Zapiekaj 15 minut. Podawaj na ciepło z kwaśną śmietaną.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta ziemniaczana z serem i szynką
Lubisz smak ziemniaków, ale masz ich dość w formie puree lub nudnych placków? Zainspiruj się naszą propozycją i stwórz w swojej kuchni tartę ziemniaczaną z serem i szynką. To danie z wyglądu przypomina nieco pizzę, jednak posiada o wiele ciekawszą strukturę i smak. Co kryje się w tarcie? Dwa duże placki ziemniaczane z wypływającym po bokach żółtym serem. Wszystko przykryte kawałkami szynki i świeżo posiekaną natką pietruszki. Masz swoje ulubione zioła? Posyp nimi danie, a będzie smakować jeszcze lepiej. Tarta ziemniaczana to pyszna i wbrew pozorom prosta potrawa, z którą poradzi sobie każdy. Jeżeli zdecydujesz się podać ją jako samodzielne danie, do każdej porcji dodaj szklankę schłodzonego, kwaśnego mleka lub kefiru. Dawniej często jedzono ziemniaki w jego towarzystwie. Dziś jest to raczej zapominany zwyczaj kulinarny. Może warto go zaproponować w twoim domu? Przygotuj pyszną tartę i przekonaj się sama.