Tarta ziemniaczana z serem i z szynką: wytrawna | Przepisy.pl pixel

Tarta ziemniaczana z serem i szynką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
1190 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

247 osób wydrukowało

Pobierz pdf

440 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

4 plastry

4 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i pokrój w plasterki.

Tarta ziemniaczana z serem i szynką - Krok 1

Krok 2

Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach, szynkę pokrój w cienkie paski, natkę posiekaj drobno.

Tarta ziemniaczana z serem i szynką - Krok 2

Krok 3

Przygotuj ciasto Knorr według przepisu umieszczonego na opakowaniu i usmaż dwa duże placki średnicy patelni. Odsącz na papierowym ręczniku.

Tarta ziemniaczana z serem i szynką - Krok 3

Krok 4

W okrągłej formie do pieczenia ułóż jeden z placków - całą powierzchnię pokryj połową sera. Przykryj drugim plackiem, na wierzchu ułóż dekoracyjnie plasterki ziemniaków, całość posyp szynką wymieszaną z serem, natką pietruszki i pieprzem.

Tarta ziemniaczana z serem i szynką - Krok 4

Krok 5

Przygotowaną tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Zapiekaj 15 minut. Podawaj na ciepło z kwaśną śmietaną.

Tarta ziemniaczana z serem i szynką - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta ziemniaczana z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta ziemniaczana z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta ziemniaczana z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta ziemniaczana z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta ziemniaczana z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta ziemniaczana z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta ziemniaczana z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta ziemniaczana z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta ziemniaczana z serem i szynkąTarta ziemniaczana z serem i szynką

Lubisz smak ziemniaków, ale masz ich dość w formie puree lub nudnych placków? Zainspiruj się naszą propozycją i stwórz w swojej kuchni tartę ziemniaczaną z serem i szynką. To danie z wyglądu przypomina nieco pizzę, jednak posiada o wiele ciekawszą strukturę i smak. Co kryje się w tarcie? Dwa duże placki ziemniaczane z wypływającym po bokach żółtym serem. Wszystko przykryte kawałkami szynki i świeżo posiekaną natką pietruszki. Masz swoje ulubione zioła? Posyp nimi danie, a będzie smakować jeszcze lepiej. Tarta ziemniaczana to pyszna i wbrew pozorom prosta potrawa, z którą poradzi sobie każdy. Jeżeli zdecydujesz się podać ją jako samodzielne danie, do każdej porcji dodaj szklankę schłodzonego, kwaśnego mleka lub kefiru. Dawniej często jedzono ziemniaki w jego towarzystwie. Dziś jest to raczej zapominany zwyczaj kulinarny. Może warto go zaproponować w twoim domu? Przygotuj pyszną tartę i przekonaj się sama.