Tarta ziemniaczana z serem i szynką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

1134 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

173 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

309 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 plastry

4 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i pokrój w plasterki.

Tarta ziemniaczana z serem i szynką - Krok 1

Krok 2

Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach, szynkę pokrój w cienkie paski, natkę posiekaj drobno.

Tarta ziemniaczana z serem i szynką - Krok 2

Krok 3

Przygotuj ciasto Knorr według przepisu umieszczonego na opakowaniu i usmaż dwa duże placki średnicy patelni. Odsącz na papierowym ręczniku.

Tarta ziemniaczana z serem i szynką - Krok 3

Krok 4

W okrągłej formie do pieczenia ułóż jeden z placków - całą powierzchnię pokryj połową sera. Przykryj drugim plackiem, na wierzchu ułóż dekoracyjnie plasterki ziemniaków, całość posyp szynką wymieszaną z serem, natką pietruszki i pieprzem.

Tarta ziemniaczana z serem i szynką - Krok 4

Krok 5

Przygotowaną tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Zapiekaj 15 minut. Podawaj na ciepło z kwaśną śmietaną.

Tarta ziemniaczana z serem i szynką - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta ziemniaczana z serem i szynkąTarta ziemniaczana z serem i szynką

Lubisz smak ziemniaków, ale masz ich dość w formie puree lub nudnych placków? Zainspiruj się naszą propozycją i stwórz w swojej kuchni tartę ziemniaczaną z serem i szynką. To danie z wyglądu przypomina nieco pizzę, jednak posiada o wiele ciekawszą strukturę i smak. Co kryje się w tarcie? Dwa duże placki ziemniaczane z wypływającym po bokach żółtym serem. Wszystko przykryte kawałkami szynki i świeżo posiekaną natką pietruszki. Masz swoje ulubione zioła? Posyp nimi danie, a będzie smakować jeszcze lepiej. Tarta ziemniaczana to pyszna i wbrew pozorom prosta potrawa, z którą poradzi sobie każdy. Jeżeli zdecydujesz się podać ją jako samodzielne danie, do każdej porcji dodaj szklankę schłodzonego, kwaśnego mleka lub kefiru. Dawniej często jedzono ziemniaki w jego towarzystwie. Dziś jest to raczej zapominany zwyczaj kulinarny. Może warto go zaproponować w twoim domu? Przygotuj pyszną tartę i przekonaj się sama.