Tarta ziemniaczana z serem i z szynką: wytrawna | Przepisy.pl pixel

Tarta ziemniaczana z serem i szynką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
1190 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

251 osób wydrukowało

Pobierz pdf

455 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

4 plastry

4 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i pokrój w plasterki.

Tarta ziemniaczana z serem i szynką - Krok 1

Krok 2

Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach, szynkę pokrój w cienkie paski, natkę posiekaj drobno.

Tarta ziemniaczana z serem i szynką - Krok 2

Krok 3

Przygotuj ciasto Knorr według przepisu umieszczonego na opakowaniu i usmaż dwa duże placki średnicy patelni. Odsącz na papierowym ręczniku.

Tarta ziemniaczana z serem i szynką - Krok 3

Krok 4

W okrągłej formie do pieczenia ułóż jeden z placków - całą powierzchnię pokryj połową sera. Przykryj drugim plackiem, na wierzchu ułóż dekoracyjnie plasterki ziemniaków, całość posyp szynką wymieszaną z serem, natką pietruszki i pieprzem.

Tarta ziemniaczana z serem i szynką - Krok 4

Krok 5

Przygotowaną tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Zapiekaj 15 minut. Podawaj na ciepło z kwaśną śmietaną.

Tarta ziemniaczana z serem i szynką - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta ziemniaczana z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta ziemniaczana z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta ziemniaczana z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta ziemniaczana z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta ziemniaczana z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta ziemniaczana z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta ziemniaczana z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta ziemniaczana z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta ziemniaczana z serem i szynkąTarta ziemniaczana z serem i szynką

Lubisz smak ziemniaków, ale masz ich dość w formie puree lub nudnych placków? Zainspiruj się naszą propozycją i stwórz w swojej kuchni tartę ziemniaczaną z serem i szynką. To danie z wyglądu przypomina nieco pizzę, jednak posiada o wiele ciekawszą strukturę i smak. Co kryje się w tarcie? Dwa duże placki ziemniaczane z wypływającym po bokach żółtym serem. Wszystko przykryte kawałkami szynki i świeżo posiekaną natką pietruszki. Masz swoje ulubione zioła? Posyp nimi danie, a będzie smakować jeszcze lepiej. Tarta ziemniaczana to pyszna i wbrew pozorom prosta potrawa, z którą poradzi sobie każdy. Jeżeli zdecydujesz się podać ją jako samodzielne danie, do każdej porcji dodaj szklankę schłodzonego, kwaśnego mleka lub kefiru. Dawniej często jedzono ziemniaki w jego towarzystwie. Dziś jest to raczej zapominany zwyczaj kulinarny. Może warto go zaproponować w twoim domu? Przygotuj pyszną tartę i przekonaj się sama.