Zapiekanka ze szparagów, pomidorów i cukinii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ze szparagów, pomidorów i cukinii

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

null

500 gramów

0.5 łyżki

null

null szczypt

150 mililitrów

0.5 łyżki

2 sztuki

300 gramów

200 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi zalej osoloną i ocukrzoną wodą i zagotuj.

Krok 2

Cukinie pokrój w plastry, pomidory w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj.

Krok 3

szparagi odcedź, pokrój i kładź na przemian z cukinią w formie wysmarowanej oliwą.

Krok 4

Wierzch posyp cebulą, czosnkiem i ziołami.

Krok 5

do pomidorów, dodaj wino, oliwę i przyprawy. Wymieszaj i polej warzywa.

Krok 6

Całość posyp startym serem.

Krok 7

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ze szparagów, pomidorów i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ze szparagów, pomidorów i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ze szparagów, pomidorów i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ze szparagów, pomidorów i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ze szparagów, pomidorów i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ze szparagów, pomidorów i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ze szparagów, pomidorów i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ze szparagów, pomidorów i cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej