Zapiekanka ze szparagów, pomidorów i cukinii
łatwe
29 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
2 łyżki
null
500 gramów
0.5 łyżki
null
null szczypt
150 mililitrów
0.5 łyżki
2 sztuki
300 gramów
200 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szparagi zalej osoloną i ocukrzoną wodą i zagotuj.
Krok 2
Cukinie pokrój w plastry, pomidory w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj.
Krok 3
szparagi odcedź, pokrój i kładź na przemian z cukinią w formie wysmarowanej oliwą.
Krok 4
Wierzch posyp cebulą, czosnkiem i ziołami.
Krok 5
do pomidorów, dodaj wino, oliwę i przyprawy. Wymieszaj i polej warzywa.
Krok 6
Całość posyp startym serem.
Krok 7
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 20 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej