
Składniki
8 sztuk
2 łyżki
2 łyżki
150 gramów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj i obierz. Część pokrój w plasterki, część na połowy.
Krok 2
Ułóż je na posmarowanej olejem blasze. Piecz 55 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 3
15 minut przed końcem pieczenia ziemniaki w plasterkach posyp połową żółtego sera.
Krok 4
Boczek pokrój w kostkę.
Krok 5
Połówki ziemniaków udekoruj kawałkami boczku, rozmarynem i startym serem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej