Złociste ziemniaki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Złociste ziemniaki

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 łyżki

2 łyżki

150 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i obierz. Część pokrój w plasterki, część na połowy.

Krok 2

Ułóż je na posmarowanej olejem blasze. Piecz 55 minut w temperaturze 200 stopni.

Krok 3

15 minut przed końcem pieczenia ziemniaki w plasterkach posyp połową żółtego sera.

Krok 4

Boczek pokrój w kostkę.

Krok 5

Połówki ziemniaków udekoruj kawałkami boczku, rozmarynem i startym serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złociste ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złociste ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złociste ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złociste ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złociste ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złociste ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złociste ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Złociste ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej