Ziemniaki są niezwykle popularnym dodatkiem do obiadu. Dzięki różnym sposobom ich przyrządzania, w prosty sposób urozmaicisz smak swoich potraw. Jak ugotować ziemniaki obrane i w mundurkach – odpowiedź w poradniku.

Jak gotować obrane ziemniaki?

Najłatwiejsze w obieraniu są, oczywiście, duże ziemniaki. Ściągniesz ich zewnętrzną warstwę za pomocą ostrego nożyka lub obieraczki do warzyw. Obrane najlepiej pokroić na równej wielkości kawałki – nie tylko przyspieszy to proces ich mięknięcia, ale również sprawi, że będą ugotowane w sposób równomierny. W zależności od ich rodzaju, będą gotowe w ok. 20-30 minut. Dobrym sposobem będzie również gotowanie ziemniaków na parze. Przyrządzane tą metodą powinny być odpowiednio miękkie już po upływie 20 minut. Warto je doprawić odpowiednimi przyprawami, takimi jak np. tymianek czy cząber. Ciekawą alternatywą dla klasycznie gotowanych ziemniaków w kawałkach, będą te o kształcie kulek. Takie uzyskasz, wykorzystując przepis na ziemniaki paryskie.

Jak gotować ziemniaki w mundurkach?

Aby ugotować ziemniaki w mundurkach, wybieraj jedynie te najładniejsze, bez przebarwień i ubytków na powierzchni. Warto zadbać o to, aby były podobnej wielkości – dzięki temu nie tylko równomiernie zmiękną, ale również będą efektowniej prezentować się po gotowaniu. Następnie należy starannie je wyczyścić specjalną szczoteczką i przepłukać zimną wodą. Do gotowania tym sposobem sprawdzą się w szczególności młode warzywa, które charakteryzują się delikatną, cienką skórką. Wyczyszczone ziemniaki wrzucaj w całości do wrzątku. Gotuj do momentu, aż zmiękną. Młode zwykle osiągają odpowiednią miękkość po upływie ok. 10-15 min. Warto sprawdzać co jakiś czas ich miękkość, wbijając w nie szpikulec, wykałaczkę lub widelec. Szukasz inspiracji na ziemniaki w mundurkach? Koniecznie wypróbuj przepis na smaczne indyjskie ziemniaki.

Do czego używać ziemniaków?

Ugotowane w mundurkach ziemniaki możesz pokroić w dowolne kształty. Dobrym sposobem będzie również przedzielenie ich na pół, polanie niewielką ilością oliwy z oliwek i posypanie drobno siekaną natką pietruszki lub koperkiem oraz wybranymi przyprawami. Ziemniaki w mundurkach są obowiązkowym elementem wielu sałatek. Łatwo je bowiem obrać ze skóry i pokroić w kostkę lub plastry. Sprawdzą się np. do sałatki ziemniaczanej z orzechami włoskimi lub sałatki jarzynowej. Obrane ugotowane ziemniaki świetnie sprawdzą się natomiast jako dodatek do obiadu. Warto udekorować je pokrojonym drobno koperkiem, szczypiorkiem lub siekaną natką pietruszki. Przygotujesz z nich również w łatwy sposób purée.