Ziemniaki paryskie - po parysku, bombki: przepis | Przepisy.pl pixel

Ziemniaki paryskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

322 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

157 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1127 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

100 mililitrów

1 sztuka

2 łyżeczki

4 sztuki

1 szczypta

4 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i specjalną łyżeczką wydrąż w nich jak najwięcej kulek.

Ziemniaki paryskie - Krok 1

Krok 2

Zagotuj wodę, dodaj kostkę Knorr i kulki ziemniaczane. Gotuj 10 minut.

Ziemniaki paryskie - Krok 2

Krok 3

Kulki ziemniaczane zrumień na rozgrzanej oliwie.

Ziemniaki paryskie - Krok 3

Krok 4

Zalej winem, dodaj zioła, dopraw pieprzem. Całość duś na małym ogniu przez kilka minut.

Ziemniaki paryskie - Krok 4

Krok 5

Na koniec dodaj łyżkę masła i podgrzewaj, aż się rozpuści.

Ziemniaki paryskie - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Czeremcha

    Czeremcha , 23.01.2022

    super też czasem tak będę podawać ziemniaki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Szomszor

    Joanna Szomszor , 07.12.2015

    mega

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki paryskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki paryskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki paryskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki paryskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki paryskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki paryskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki paryskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki paryskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki paryskieZiemniaki paryskie

Czy wiecie, że setki lat temu ziemniaki były nazywane diabelską rośliną, przenoszącą choroby? Do Europy dotarły w XIV wieku, ale po niedługim czasie porzucono ich hodowlę, ponieważ nie przyjął się ich mączny smak. Dopiero za sprawą Anglików, a potem Austriaków ziemniaki wróciły do łask Europejczyków. Trudno byłoby wyobrazić sobie bez nich kuchnię polską, ale dziś polecamy przyrządzenie ziemniaków po parysku. Ziemniaki paryskie to danie, które przygotujesz w zaledwie kwadrans. Będziesz zaskoczony, jak dobrze może smakować zwykły ziemniak.

Dla kogo?

Znajdziesz je także pod nazwą bombki paryskie. Wszystko za sprawą kształtu. Oto sposób na niebanalne podanie ziemniaków w porze obiadu lub wystawnej kolacji. Spójrz na to smaczne warzywo z nowej perspektywy!

Na jaką okazję?

Apetyczne ziemniaczki paryskie urozmaicą i uzupełnią obiadowe menu. Taka forma ich podania jest dużo bardziej wykwintna, więc nie miej oporów przed zaserwowaniem ich w czasie odświętnego posiłku.

Czy wiesz, że?

Przepis na ziemniaki paryskie może być pretekstem do poznania kulinarnych ciekawostek. W Paryżu sprzedawcy tego warzywa znani są z faktu, że zanim ktoś kupi od nich ziemniaki, musi najpierw powiedzieć, co chce z nich przyrządzić – trzeba dobrać odpowiednią odmianę. W przypadku tego przepisu, sprawdzi się każdy rodzaj ziemniaków.

Dla urozmaicenia:

Żeby wydrążyć z nich jak najwięcej kulek, potrzebujesz specjalnej łyżeczki. Następnie ugotuj ziemniaki, a potem przyrumień je na patelni, podlewając winem i doprawiając ziołami. Pod koniec duszenia, dodaj łyżkę masła. Podawaj solo lub jako dodatek do mięs. Ziemniak paryski na stałe wejdzie do kulinarnego repertuaru!