Ziemniaki paryskie przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ziemniaki paryskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

282 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

119 osób wydrukowało

Pobierz pdf

890 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

100 mililitrów

1 sztuka

2 łyżeczki

4 sztuki

1 szczypta

4 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i specjalną łyżeczką wydrąż w nich jak najwięcej kulek.

Ziemniaki paryskie - Krok 1

Krok 2

Zagotuj wodę, dodaj kostkę Knorr i kulki ziemniaczane. Gotuj 10 minut.

Ziemniaki paryskie - Krok 2

Krok 3

Kulki ziemniaczane zrumień na rozgrzanej oliwie.

Ziemniaki paryskie - Krok 3

Krok 4

Zalej winem, dodaj zioła, dopraw pieprzem. Całość duś na małym ogniu przez kilka minut.

Ziemniaki paryskie - Krok 4

Krok 5

Na koniec dodaj łyżkę masła i podgrzewaj, aż się rozpuści.

Ziemniaki paryskie - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna Szomszor

    Joanna Szomszor , 07.12.2015

    mega

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki paryskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki paryskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki paryskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki paryskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki paryskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki paryskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki paryskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zapiekane pieczarki
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki paryskieZiemniaki paryskie

Ziemniaki paryskie to danie, które przygotujesz w zaledwie kwadrans. Będziesz zaskoczona, jak dobrze może smakować zwykły ziemniak. Setki lat temu ziemniaki były nazywane diabelską rośliną, przenoszącą choroby. Do Europy dotarły w XIV wieku, ale po niedługim czasie porzucono ich hodowlę, ponieważ nie przyjął się ich mączny smak. Dopiero za sprawą Anglików, a potem Austriaków ziemniaki wróciły do łask Europejczyków. W Paryżu sprzedawcy tego warzywa znani są z faktu, że zanim ktoś kupi od nich ziemniaki, musi najpierw powiedzieć, co chce z nich przyrządzić – trzeba dobrać odpowiednią odmianę. W przypadku tego przepisu, sprawdzi się każdy rodzaj ziemniaków. Żeby wydrążyć z nich jak najwięcej kulek, potrzebujesz specjalnej łyżeczki. Następnie ugotuj ziemniaki, a potem przyrumień je na patelni, podlewając winem i doprawiając ziołami. Pod koniec duszenia, dodaj łyżkę masła. Podawaj solo lub jako dodatek do mięs.