Ziemniaki paryskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziemniaki paryskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

291 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

932 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

100 mililitrów

1 sztuka

2 łyżeczki

4 sztuki

1 szczypta

4 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i specjalną łyżeczką wydrąż w nich jak najwięcej kulek.

Ziemniaki paryskie - Krok 1

Krok 2

Zagotuj wodę, dodaj kostkę Knorr i kulki ziemniaczane. Gotuj 10 minut.

Ziemniaki paryskie - Krok 2

Krok 3

Kulki ziemniaczane zrumień na rozgrzanej oliwie.

Ziemniaki paryskie - Krok 3

Krok 4

Zalej winem, dodaj zioła, dopraw pieprzem. Całość duś na małym ogniu przez kilka minut.

Ziemniaki paryskie - Krok 4

Krok 5

Na koniec dodaj łyżkę masła i podgrzewaj, aż się rozpuści.

Ziemniaki paryskie - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna Szomszor

    Joanna Szomszor , 07.12.2015

    mega

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki paryskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki paryskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki paryskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki paryskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki paryskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki paryskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki paryskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki paryskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki paryskieZiemniaki paryskie

Ziemniaki paryskie to danie, które przygotujesz w zaledwie kwadrans. Będziesz zaskoczona, jak dobrze może smakować zwykły ziemniak. Setki lat temu ziemniaki były nazywane diabelską rośliną, przenoszącą choroby. Do Europy dotarły w XIV wieku, ale po niedługim czasie porzucono ich hodowlę, ponieważ nie przyjął się ich mączny smak. Dopiero za sprawą Anglików, a potem Austriaków ziemniaki wróciły do łask Europejczyków. W Paryżu sprzedawcy tego warzywa znani są z faktu, że zanim ktoś kupi od nich ziemniaki, musi najpierw powiedzieć, co chce z nich przyrządzić – trzeba dobrać odpowiednią odmianę. W przypadku tego przepisu, sprawdzi się każdy rodzaj ziemniaków. Żeby wydrążyć z nich jak najwięcej kulek, potrzebujesz specjalnej łyżeczki. Następnie ugotuj ziemniaki, a potem przyrumień je na patelni, podlewając winem i doprawiając ziołami. Pod koniec duszenia, dodaj łyżkę masła. Podawaj solo lub jako dodatek do mięs.