
Składniki
6 sztuk
100 mililitrów
1 sztuka
2 łyżeczki
4 sztuki
1 szczypta
4 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i specjalną łyżeczką wydrąż w nich jak najwięcej kulek.

Krok 2
Zagotuj wodę, dodaj kostkę Knorr i kulki ziemniaczane. Gotuj 10 minut.

Krok 3
Kulki ziemniaczane zrumień na rozgrzanej oliwie.

Krok 4
Zalej winem, dodaj zioła, dopraw pieprzem. Całość duś na małym ogniu przez kilka minut.

Krok 5
Na koniec dodaj łyżkę masła i podgrzewaj, aż się rozpuści.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejInne przepisy
Ziemniaki paryskie
Czy wiecie, że setki lat temu ziemniaki były nazywane diabelską rośliną, przenoszącą choroby? Do Europy dotarły w XIV wieku, ale po niedługim czasie porzucono ich hodowlę, ponieważ nie przyjął się ich mączny smak. Dopiero za sprawą Anglików, a potem Austriaków ziemniaki wróciły do łask Europejczyków. Trudno byłoby wyobrazić sobie bez nich kuchnię polską, ale dziś polecamy przyrządzenie ziemniaków po parysku. Ziemniaki paryskie to danie, które przygotujesz w zaledwie kwadrans. Będziesz zaskoczony, jak dobrze może smakować zwykły ziemniak.
Dla kogo?
Znajdziesz je także pod nazwą bombki paryskie. Wszystko za sprawą kształtu. Oto sposób na niebanalne podanie ziemniaków w porze obiadu lub wystawnej kolacji. Spójrz na to smaczne warzywo z nowej perspektywy!
Na jaką okazję?
Apetyczne ziemniaczki paryskie urozmaicą i uzupełnią obiadowe menu. Taka forma ich podania jest dużo bardziej wykwintna, więc nie miej oporów przed zaserwowaniem ich w czasie odświętnego posiłku.
Czy wiesz, że?
Przepis na ziemniaki paryskie może być pretekstem do poznania kulinarnych ciekawostek. W Paryżu sprzedawcy tego warzywa znani są z faktu, że zanim ktoś kupi od nich ziemniaki, musi najpierw powiedzieć, co chce z nich przyrządzić – trzeba dobrać odpowiednią odmianę. W przypadku tego przepisu, sprawdzi się każdy rodzaj ziemniaków.
Dla urozmaicenia:
Żeby wydrążyć z nich jak najwięcej kulek, potrzebujesz specjalnej łyżeczki. Następnie ugotuj ziemniaki, a potem przyrumień je na patelni, podlewając winem i doprawiając ziołami. Pod koniec duszenia, dodaj łyżkę masła. Podawaj solo lub jako dodatek do mięs. Ziemniak paryski na stałe wejdzie do kulinarnego repertuaru!