Ziemniaki paryskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziemniaki paryskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

299 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

126 osób wydrukowało

Pobierz pdf

968 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

100 mililitrów

1 sztuka

2 łyżeczki

4 sztuki

1 szczypta

4 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i specjalną łyżeczką wydrąż w nich jak najwięcej kulek.

Ziemniaki paryskie - Krok 1

Krok 2

Zagotuj wodę, dodaj kostkę Knorr i kulki ziemniaczane. Gotuj 10 minut.

Ziemniaki paryskie - Krok 2

Krok 3

Kulki ziemniaczane zrumień na rozgrzanej oliwie.

Ziemniaki paryskie - Krok 3

Krok 4

Zalej winem, dodaj zioła, dopraw pieprzem. Całość duś na małym ogniu przez kilka minut.

Ziemniaki paryskie - Krok 4

Krok 5

Na koniec dodaj łyżkę masła i podgrzewaj, aż się rozpuści.

Ziemniaki paryskie - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna Szomszor

    Joanna Szomszor , 07.12.2015

    mega

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki paryskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki paryskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki paryskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki paryskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki paryskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki paryskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki paryskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki paryskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki paryskieZiemniaki paryskie

Ziemniaki paryskie to danie, które przygotujesz w zaledwie kwadrans. Będziesz zaskoczona, jak dobrze może smakować zwykły ziemniak. Setki lat temu ziemniaki były nazywane diabelską rośliną, przenoszącą choroby. Do Europy dotarły w XIV wieku, ale po niedługim czasie porzucono ich hodowlę, ponieważ nie przyjął się ich mączny smak. Dopiero za sprawą Anglików, a potem Austriaków ziemniaki wróciły do łask Europejczyków. W Paryżu sprzedawcy tego warzywa znani są z faktu, że zanim ktoś kupi od nich ziemniaki, musi najpierw powiedzieć, co chce z nich przyrządzić – trzeba dobrać odpowiednią odmianę. W przypadku tego przepisu, sprawdzi się każdy rodzaj ziemniaków. Żeby wydrążyć z nich jak najwięcej kulek, potrzebujesz specjalnej łyżeczki. Następnie ugotuj ziemniaki, a potem przyrumień je na patelni, podlewając winem i doprawiając ziołami. Pod koniec duszenia, dodaj łyżkę masła. Podawaj solo lub jako dodatek do mięs.