Ziemniaki paryskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

266 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

116 osób wydrukowało

Pobierz pdf

862 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 łyżeczka

4 łyżki

4 sztuki

100 mililitrów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i specjalną łyżeczką wydrąż w nich jak najwięcej kulek.

Ziemniaki paryskie - Krok 1

Krok 2

Zagotuj wodę, dodaj kostkę Knorr i kulki ziemniaczane. Gotuj 10 minut.

Ziemniaki paryskie - Krok 2

Krok 3

Kulki ziemniaczane zrumień na rozgrzanej oliwie.

Ziemniaki paryskie - Krok 3

Krok 4

Zalej winem, dodaj zioła, dopraw pieprzem. Całość duś na małym ogniu przez kilka minut.

Ziemniaki paryskie - Krok 4

Krok 5

Na koniec dodaj łyżkę masła i podgrzewaj, aż się rozpuści.

Ziemniaki paryskie - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Joanna Szomszor

    Joanna Szomszor

    mega

    Odpowiedz Odpowiedz

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki paryskieZiemniaki paryskie

Ziemniaki paryskie to danie, które przygotujesz w zaledwie kwadrans. Będziesz zaskoczona, jak dobrze może smakować zwykły ziemniak. Setki lat temu ziemniaki były nazywane diabelską rośliną, przenoszącą choroby. Do Europy dotarły w XIV wieku, ale po niedługim czasie porzucono ich hodowlę, ponieważ nie przyjął się ich mączny smak. Dopiero za sprawą Anglików, a potem Austriaków ziemniaki wróciły do łask Europejczyków. W Paryżu sprzedawcy tego warzywa znani są z faktu, że zanim ktoś kupi od nich ziemniaki, musi najpierw powiedzieć, co chce z nich przyrządzić – trzeba dobrać odpowiednią odmianę. W przypadku tego przepisu, sprawdzi się każdy rodzaj ziemniaków. Żeby wydrążyć z nich jak najwięcej kulek, potrzebujesz specjalnej łyżeczki. Następnie ugotuj ziemniaki, a potem przyrumień je na patelni, podlewając winem i doprawiając ziołami. Pod koniec duszenia, dodaj łyżkę masła. Podawaj solo lub jako dodatek do mięs.