Sałatka z kaszą pęczak i kurczakiem wędzonym | Przepisy.pl pixel

Sałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
241 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

559 osób wydrukowało

Pobierz pdf

534 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

100 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Pęczak ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu a następnie wystudź. Przygotuj aromatyczny, paprykowo – ziołowy sos mieszając zawartość opakowania Knorr z 3 łyżkami wody oraz olejem.

Sałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Mięso kurczaka oraz ogórka, pomidora i cebulę pokrój w jednakowej wielkości niewielką kostkę.

Sałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiem - Krok 2

Krok 3

W misce połącz ugotowany pęczak oraz pozostałe, pokrojone składniki. Dodaj przygotowany sos i wszystko razem wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i udekoruj listkami świeżych ziół. Podawaj z cząstkami cytryny.

Sałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do przygotowania tej sałatki zamiast wędzonego kurczaka możesz użyć np. piersi z rosołu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiemSałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiem

Połączenie pęczaku z warzywami i wędzonym kurczakiem to doskonały sposób na sałatkę. To także propozycja na szybki lunch do pracy lub na wycieczkę. Na początek dokładnie opłucz kaszę. Zagotuj wodę z odrobiną oleju lub oliwy. Dzięki temu zyskasz pewność, że pęczak będzie odpowiednio sypki. Wędzonego kurczaka pokrój w kostkę, a następnie podsmaż go, żeby nadać mu nieco chrupkości. Możesz zastąpić go polędwicą sopocką, a jeśli chcesz przyrządzić wersję wegańską – użyj wędzonego albo marynowanego tofu. Pozostałe składniki pokrój na kawałki tej samej wielkości. Pasować będzie dodatek różnych warzyw, wypróbuj więc wielu wersji, np. z papryką, ogórkiem albo cukinią. Zamiast czerwonej cebuli nada się również biała. Przed podaniem, polej sałatkę sosem. Wzmocnij jego smak, dodając niewielką ilość płatków chili, pieprzu albo ulubionych ziół. Dobrze będzie pasowało suszone oregano. Udekoruj sałatkę ćwiartkami cytryny albo limonki oraz świeżą natką pietruszki. Koniecznie wypróbuj ten przepis! Smacznego.