Sałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiem
łatwe
533 osoby zapisały

Składniki
150 gramów
1 opakowanie
100 gramów
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Pęczak ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu a następnie wystudź. Przygotuj aromatyczny, paprykowo – ziołowy sos mieszając zawartość opakowania Knorr z 3 łyżkami wody oraz olejem.

Krok 2
Mięso kurczaka oraz ogórka, pomidora i cebulę pokrój w jednakowej wielkości niewielką kostkę.

Krok 3
W misce połącz ugotowany pęczak oraz pozostałe, pokrojone składniki. Dodaj przygotowany sos i wszystko razem wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i udekoruj listkami świeżych ziół. Podawaj z cząstkami cytryny.


Dobra rada:
Do przygotowania tej sałatki zamiast wędzonego kurczaka możesz użyć np. piersi z rosołu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiem
Połączenie pęczaku z warzywami i wędzonym kurczakiem to doskonały sposób na sałatkę. To także propozycja na szybki lunch do pracy lub na wycieczkę. Na początek dokładnie opłucz kaszę. Zagotuj wodę z odrobiną oleju lub oliwy. Dzięki temu zyskasz pewność, że pęczak będzie odpowiednio sypki. Wędzonego kurczaka pokrój w kostkę, a następnie podsmaż go, żeby nadać mu nieco chrupkości. Możesz zastąpić go polędwicą sopocką, a jeśli chcesz przyrządzić wersję wegańską – użyj wędzonego albo marynowanego tofu. Pozostałe składniki pokrój na kawałki tej samej wielkości. Pasować będzie dodatek różnych warzyw, wypróbuj więc wielu wersji, np. z papryką, ogórkiem albo cukinią. Zamiast czerwonej cebuli nada się również biała. Przed podaniem, polej sałatkę sosem. Wzmocnij jego smak, dodając niewielką ilość płatków chili, pieprzu albo ulubionych ziół. Dobrze będzie pasowało suszone oregano. Udekoruj sałatkę ćwiartkami cytryny albo limonki oraz świeżą natką pietruszki. Koniecznie wypróbuj ten przepis! Smacznego.