Sałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

212 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

404 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

325 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

100 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pęczak ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu a następnie wystudź. Przygotuj aromatyczny, paprykowo – ziołowy sos mieszając zawartość opakowania Knorr z 3 łyżkami wody oraz olejem.

Sałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Mięso kurczaka oraz ogórka, pomidora i cebulę pokrój w jednakowej wielkości niewielką kostkę.

Sałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiem - Krok 2

Krok 3

W misce połącz ugotowany pęczak oraz pozostałe, pokrojone składniki. Dodaj przygotowany sos i wszystko razem wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i udekoruj listkami świeżych ziół. Podawaj z cząstkami cytryny.

Sałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do przygotowania tej sałatki zamiast wędzonego kurczaka możesz użyć np. piersi z rosołu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiemSałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiem

Połączenie pęczaku z warzywami i wędzonym kurczakiem to doskonały sposób na sałatkę. To także propozycja na szybki lunch do pracy lub na wycieczkę. Na początek dokładnie opłucz kaszę. Zagotuj wodę z odrobiną oleju lub oliwy. Dzięki temu zyskasz pewność, że pęczak będzie odpowiednio sypki. Wędzonego kurczaka pokrój w kostkę, a następnie podsmaż go, żeby nadać mu nieco chrupkości. Możesz zastąpić go polędwicą sopocką, a jeśli chcesz przyrządzić wersję wegańską – użyj wędzonego albo marynowanego tofu. Pozostałe składniki pokrój na kawałki tej samej wielkości. Pasować będzie dodatek różnych warzyw, wypróbuj więc wielu wersji, np. z papryką, ogórkiem albo cukinią. Zamiast czerwonej cebuli nada się również biała. Przed podaniem, polej sałatkę sosem. Wzmocnij jego smak, dodając niewielką ilość płatków chili, pieprzu albo ulubionych ziół. Dobrze będzie pasowało suszone oregano. Udekoruj sałatkę ćwiartkami cytryny albo limonki oraz świeżą natką pietruszki. Koniecznie wypróbuj ten przepis! Smacznego.