Sałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiem
łatwe
529 osób zapisało

Składniki
150 gramów
1 opakowanie
100 gramów
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Pęczak ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu a następnie wystudź. Przygotuj aromatyczny, paprykowo – ziołowy sos mieszając zawartość opakowania Knorr z 3 łyżkami wody oraz olejem.

Krok 2
Mięso kurczaka oraz ogórka, pomidora i cebulę pokrój w jednakowej wielkości niewielką kostkę.

Krok 3
W misce połącz ugotowany pęczak oraz pozostałe, pokrojone składniki. Dodaj przygotowany sos i wszystko razem wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i udekoruj listkami świeżych ziół. Podawaj z cząstkami cytryny.


Dobra rada:
Do przygotowania tej sałatki zamiast wędzonego kurczaka możesz użyć np. piersi z rosołu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiem
Połączenie pęczaku z warzywami i wędzonym kurczakiem to doskonały sposób na sałatkę. To także propozycja na szybki lunch do pracy lub na wycieczkę. Na początek dokładnie opłucz kaszę. Zagotuj wodę z odrobiną oleju lub oliwy. Dzięki temu zyskasz pewność, że pęczak będzie odpowiednio sypki. Wędzonego kurczaka pokrój w kostkę, a następnie podsmaż go, żeby nadać mu nieco chrupkości. Możesz zastąpić go polędwicą sopocką, a jeśli chcesz przyrządzić wersję wegańską – użyj wędzonego albo marynowanego tofu. Pozostałe składniki pokrój na kawałki tej samej wielkości. Pasować będzie dodatek różnych warzyw, wypróbuj więc wielu wersji, np. z papryką, ogórkiem albo cukinią. Zamiast czerwonej cebuli nada się również biała. Przed podaniem, polej sałatkę sosem. Wzmocnij jego smak, dodając niewielką ilość płatków chili, pieprzu albo ulubionych ziół. Dobrze będzie pasowało suszone oregano. Udekoruj sałatkę ćwiartkami cytryny albo limonki oraz świeżą natką pietruszki. Koniecznie wypróbuj ten przepis! Smacznego.