Sałatka z wędzonego kurczaka z grzankami i ziarnami słonecznika przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z wędzonym kurczakiem

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

6

heart
17 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

58 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

7 sztuk

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka obierz ze skóry, oddziel mięso od kości, pokrój w kostkę.

Krok 2

Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w grubą kostkę.

Krok 3

Kukurydzę odsącz, ser pokrój w cienkie paseczki.

Krok 4

Pora drobno posiekaj. WSKAZÓWKA: by był delikatniejszy w sałatce, należy go sparzyć przelewając wrzątkiem na sicie.

Krok 5

Majonez wymieszaj z sosem sałatkowym.

Krok 6

Połącz wszystkie składniki i podawaj sałatkę posypaną grzankami z opakowania Sosu Knorr.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z wędzonym kurczakiemSałatka z wędzonym kurczakiem

Ta sałatka o wyrazistym wędzonym smaku „przełamanym” delikatną słodyczą kukurydzy, jajkiem i gęstym majonezowym sosem, na pewno przypadnie do gustu miłośnikom drobiu. Możesz kupić gotowe wędzone nóżki kurczaka, dzięki czemu jej przyrządzenie nie zajmie Ci dużo czasu. Wystarczy jeszcze ugotować jajka, pokroić pora i przelać go wrzątkiem, jeśli chcesz złagodzić jego ostrość, a następnie przygotować sos. Sałatkę z wędzonym kurczakiem podawaj jako kolację z dowolnym rodzajem pieczywa albo dołącz do niej (w ramach przystawki) marynowane warzywa, deskę serów lub wędlin. Całość udekoruj w salaterce natką pietruszki, bazylią lub karbowaną sałatą. Dobrze będą wyglądały także ćwiartki jajka, pomidorki koktajlowe lub zielone oliwki, które możesz ułożyć w dowolną kompozycję na wierzchu sałatki. Potrawa świetnie smakuje również posypana gorącymi grzankami. Serwuj ją tak, jak lubisz. Koniecznie sprawdź, jak w prosty sposób krok po kroku ją przygotować! Skorzystaj z naszego przepisu i ciesz się smakiem tej sałatki.