Sałatka z kurczaka i mandarynek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kurczaka i mandarynek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

heart
623 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

698 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1507 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

5 sztuk

50 gramów

400 gramów

2 łyżki

4 łyżki

3 sztuki

200 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka oprósz Przyprawą do mięs Knorr, zgrilluj i pokrój w kostkę.

Sałatka z kurczaka i mandarynek  - Krok 1

Krok 2

Selera naciowego pokrój w kostkę, podobnej wielkości jak kurczak. Sparz 30 sekund w gotującej się wodzie, następnie ostudź w dużej misce i połącz z kurczakiem. Dodaj odcedzone mandarynki, pokrojony w kostkę żółty ser, kawałki cykorii oraz uprażone na patelni migdały.

Sałatka z kurczaka i mandarynek  - Krok 2

Krok 3

Całość połącz z majonezem, dopraw do smaku posiekaną natką kolendry i sosem tabasco.

Sałatka z kurczaka i mandarynek  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Sos tabasco można zastąpić strąkiem ostrej papryki.

6

Opinie o przepisie

  • Ja

    Ja , 25.04.2024

    Filet z pomarańczy? A napiszecie jak się filetuje pomarańcze,

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Agata Ciupek

    Agata Ciupek , 12.05.2016

    I tu sie zgadzam ananas!!! Z odrobinka skutki z cytryny...albo.kurczak.połączony z kawałkami świeżych śliwek.i trochę rozmarynu...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Świątek

    Agnieszka Świątek , 12.05.2016

    Uwielbiam takie połączenia ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Romanowski

    Jerzy Romanowski , 11.05.2016

    Ananas jest lepszy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maryla Ossowska

    Maryla Ossowska , 01.05.2016

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kurczaka i mandarynek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kurczaka i mandarynek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kurczaka i mandarynek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kurczaka i mandarynek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kurczaka i mandarynek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kurczaka i mandarynek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kurczaka i mandarynek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kurczaka i mandarynek  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kurczaka i mandarynek Sałatka z kurczaka i mandarynek

Sałatka z kurczaka i mandarynek to dobra propozycja na przekąskę. Łączy w sobie słodki smak owoców z ostrym posmakiem odpowiednio doprawionego mięsa. W sezonie zimowym sięgnij po świeże mandarynki lub pomarańcze. Ich smak podkreślisz niewielką ilością miodu. Latem wykorzystaj owoce z puszki, kontrastując je z grillowaną piersią z kurczaka. Mięso przed przygotowaniem natrzyj czosnkiem, ostrą papryką i suszonymi ziołami (tymiankiem, kolendrą czy bazylią). Opcjonalnie podsmaż je na patelni i przed dodaniem do sałatki osusz z nadmiaru tłuszczu przy pomocy jednorazowych ręczników papierowych. Z całością świetnie skomponują się również prażone migdały lub orzechy włoskie. Dodaj też porwane liście cykorii oraz seler naciowy (aby stał się miękki, sparz go gorącą wodą). Danie dopraw kilkoma łyżkami majonezu oraz niewielką ilością tabasco. Zyska ciekawy aromat, jeśli oprószysz całość natką kolendry lub pietruszki oraz dodasz kawałki żółtego wędzonego sera. Sałatkę podawaj ze świeżym pieczywem (np. bagietką) lub z grzankami. Sprawdź ten przepis.