
Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
0.5 szklanki
2 sztuki
8 sztuk
8 sztuk
2 sztuki
6 sztuk
2 opakowania
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w dużą kostkę o boku 2 cm. Cebulki przekrój na ćwiartki.
Krok 2
Mięso zamarynuj w gotowym sosie BBQ, igiełkach rozmarynu oraz przyprawie Knorr na 20 minut.
Krok 3
Teraz nabijaj na patyczki najpierw kawałek mięsa, następnie morele, cebulę i śliwki. Powtarzaj kolejność.
Krok 4
Gotowe szaszłyki grilluj po kilka minut z każdej strony, aby były dobrze rumiane na zewnątrz i soczyste w środku.
Krok 5
Podawaj na ugotowanym ryżu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyk wieprzowy z owocami
Suszone owoce sprawdzają się nie tylko jako dodatek do pieczonego schabu – śliwki oraz morele bardzo dobrze współgrają także ze smakiem grillowanej wieprzowiny. Przygotuj szaszłyk według naszego przepisu i spróbuj połączenia grillowanego mięsa z owocami. Do przygotowania szaszłyków wybierz polędwicę, której delikatny smak pasuje do reszty składników. Przed nabiciem kawałków wieprzowiny na patyczki, zamarynuj mięso w ostrym sosie z dodatkiem rozmarynu. Roślina ta, stosowana jako przyprawa do mięs, podkreśla ich smak i nadaje im ziołowy, mocny aromat. Kolejnymi składnikami szaszłyków są czerwona cebula, która doda całości koloru, oraz suszone śliwki i morele. Warto sięgnąć po owoce w takiej wersji, ponieważ dzięki nim mięso uzyska wędzony posmak. Szaszłyki nie wymagają długiego pieczenia – wystarczy kilka minut i są gotowe do podania. Uzupełnieniem dania może być ryż, na którym poukładane szaszłyki będą się dobrze prezentować. Sprawdzi się także sałatka ze świeżych lub grillowanych warzyw. Przekonaj się, jakie to proste!