Szaszłyk wieprzowy z owocami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyk wieprzowy z owocami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
110 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

123 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

0.5 szklanki

2 sztuki

8 sztuk

8 sztuk

2 sztuki

6 sztuk

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w dużą kostkę o boku 2 cm. Cebulki przekrój na ćwiartki.

Krok 2

Mięso zamarynuj w gotowym sosie BBQ, igiełkach rozmarynu oraz przyprawie Knorr na 20 minut.

Krok 3

Teraz nabijaj na patyczki najpierw kawałek mięsa, następnie morele, cebulę i śliwki. Powtarzaj kolejność.

Krok 4

Gotowe szaszłyki grilluj po kilka minut z każdej strony, aby były dobrze rumiane na zewnątrz i soczyste w środku.

Krok 5

Podawaj na ugotowanym ryżu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyk wieprzowy z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyk wieprzowy z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyk wieprzowy z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyk wieprzowy z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyk wieprzowy z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyk wieprzowy z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyk wieprzowy z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyk wieprzowy z owocami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Dip z mango
czas przygotowania
5 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyk wieprzowy z owocami Szaszłyk wieprzowy z owocami

Suszone owoce sprawdzają się nie tylko jako dodatek do pieczonego schabu – śliwki oraz morele bardzo dobrze współgrają także ze smakiem grillowanej wieprzowiny. Przygotuj szaszłyk według naszego przepisu i spróbuj połączenia grillowanego mięsa z owocami. Do przygotowania szaszłyków wybierz polędwicę, której delikatny smak pasuje do reszty składników. Przed nabiciem kawałków wieprzowiny na patyczki, zamarynuj mięso w ostrym sosie z dodatkiem rozmarynu. Roślina ta, stosowana jako przyprawa do mięs, podkreśla ich smak i nadaje im ziołowy, mocny aromat. Kolejnymi składnikami szaszłyków są czerwona cebula, która doda całości koloru, oraz suszone śliwki i morele. Warto sięgnąć po owoce w takiej wersji, ponieważ dzięki nim mięso uzyska wędzony posmak. Szaszłyki nie wymagają długiego pieczenia – wystarczy kilka minut i są gotowe do podania. Uzupełnieniem dania może być ryż, na którym poukładane szaszłyki będą się dobrze prezentować. Sprawdzi się także sałatka ze świeżych lub grillowanych warzyw. Przekonaj się, jakie to proste!