Szaszłyk wieprzowy z owocami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyk wieprzowy z owocami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
110 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

122 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

0.5 szklanki

2 sztuki

8 sztuk

8 sztuk

2 sztuki

6 sztuk

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w dużą kostkę o boku 2 cm. Cebulki przekrój na ćwiartki.

Krok 2

Mięso zamarynuj w gotowym sosie BBQ, igiełkach rozmarynu oraz przyprawie Knorr na 20 minut.

Krok 3

Teraz nabijaj na patyczki najpierw kawałek mięsa, następnie morele, cebulę i śliwki. Powtarzaj kolejność.

Krok 4

Gotowe szaszłyki grilluj po kilka minut z każdej strony, aby były dobrze rumiane na zewnątrz i soczyste w środku.

Krok 5

Podawaj na ugotowanym ryżu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyk wieprzowy z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyk wieprzowy z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyk wieprzowy z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyk wieprzowy z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyk wieprzowy z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyk wieprzowy z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyk wieprzowy z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyk wieprzowy z owocami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyk wieprzowy z owocami Szaszłyk wieprzowy z owocami

Suszone owoce sprawdzają się nie tylko jako dodatek do pieczonego schabu – śliwki oraz morele bardzo dobrze współgrają także ze smakiem grillowanej wieprzowiny. Przygotuj szaszłyk według naszego przepisu i spróbuj połączenia grillowanego mięsa z owocami. Do przygotowania szaszłyków wybierz polędwicę, której delikatny smak pasuje do reszty składników. Przed nabiciem kawałków wieprzowiny na patyczki, zamarynuj mięso w ostrym sosie z dodatkiem rozmarynu. Roślina ta, stosowana jako przyprawa do mięs, podkreśla ich smak i nadaje im ziołowy, mocny aromat. Kolejnymi składnikami szaszłyków są czerwona cebula, która doda całości koloru, oraz suszone śliwki i morele. Warto sięgnąć po owoce w takiej wersji, ponieważ dzięki nim mięso uzyska wędzony posmak. Szaszłyki nie wymagają długiego pieczenia – wystarczy kilka minut i są gotowe do podania. Uzupełnieniem dania może być ryż, na którym poukładane szaszłyki będą się dobrze prezentować. Sprawdzi się także sałatka ze świeżych lub grillowanych warzyw. Przekonaj się, jakie to proste!