
Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
0.5 szklanki
2 sztuki
8 sztuk
8 sztuk
2 sztuki
6 sztuk
2 opakowania
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w dużą kostkę o boku 2 cm. Cebulki przekrój na ćwiartki.
Krok 2
Mięso zamarynuj w gotowym sosie BBQ, igiełkach rozmarynu oraz przyprawie Knorr na 20 minut.
Krok 3
Teraz nabijaj na patyczki najpierw kawałek mięsa, następnie morele, cebulę i śliwki. Powtarzaj kolejność.
Krok 4
Gotowe szaszłyki grilluj po kilka minut z każdej strony, aby były dobrze rumiane na zewnątrz i soczyste w środku.
Krok 5
Podawaj na ugotowanym ryżu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyk wieprzowy z owocami
Suszone owoce sprawdzają się nie tylko jako dodatek do pieczonego schabu – śliwki oraz morele bardzo dobrze współgrają także ze smakiem grillowanej wieprzowiny. Przygotuj szaszłyk według naszego przepisu i spróbuj połączenia grillowanego mięsa z owocami. Do przygotowania szaszłyków wybierz polędwicę, której delikatny smak pasuje do reszty składników. Przed nabiciem kawałków wieprzowiny na patyczki, zamarynuj mięso w ostrym sosie z dodatkiem rozmarynu. Roślina ta, stosowana jako przyprawa do mięs, podkreśla ich smak i nadaje im ziołowy, mocny aromat. Kolejnymi składnikami szaszłyków są czerwona cebula, która doda całości koloru, oraz suszone śliwki i morele. Warto sięgnąć po owoce w takiej wersji, ponieważ dzięki nim mięso uzyska wędzony posmak. Szaszłyki nie wymagają długiego pieczenia – wystarczy kilka minut i są gotowe do podania. Uzupełnieniem dania może być ryż, na którym poukładane szaszłyki będą się dobrze prezentować. Sprawdzi się także sałatka ze świeżych lub grillowanych warzyw. Przekonaj się, jakie to proste!