Grillowana karkówka w śliwowicy z grzankami z powidłami śliwkowymi
łatwe
84 osoby zapisały

Składniki
600 gramów
marynata:
1 opakowanie
100 mililitrów
2 łyżki
1 szczypta
0.5 pęczka
1 łyżeczka
5 łyżek
grzanki:
4 łyżki
1 sztuka
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce połącz wszystkie składniki marynaty: podgrzany miód, śliwowicę, olej, musztardę, cynamon, pokrojoną kolendrę oraz przyprawę Knorr. Wszystko razem wymieszaj.

Krok 2
Steki z karkówki osusz papierowym ręcznikiem, a następnie zanurz w przygotowanej marynacie. Miskę zafoliuj i odstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 3
Zamarynowane mięso ułóż na rozgrzanym grillu i smaż z obu stron po 6-7 minut, obracając co jakiś czas.

Krok 4
W międzyczasie powidła połącz z otartą skórką limonki, posiekaną papryczką chilli oraz pokrojoną kolendrą – dopraw do smaku sokiem z limonki.

Krok 5
Kromki bagietki ułóż na grillu i opiecz krótko z obu stron – na chrupiące grzanki nałóż śliwkowe smarowidło i ułóż na półmisku. Gotowe steki z karkówki podawaj z grzankami i sałatką z rukoli.


Dobra rada:
Gotowe steki możesz polać dodatkowo niewielką ilością śliwowicy i zachowując szczególną ostrożność, podpalić. Goście będą zachwyceni, a steki nabiorą jeszcze głębszego aromatu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowana karkówka w śliwowicy z grzankami z powidłami śliwkowymi
Dojrzałe owoce świetnie skomponują się z różnego rodzaju mięsami. Ważne jest jednak, aby takie połączenia tworzyć umiejętnie. Do czerwonych mięs, zwłaszcza wieprzowiny, doskonale pasują np. śliwki. Wykorzystaj je nie tylko do pieczeni schabowej, ale także do grillowanej karkówki. Wystarczy, że soczyste kawałki mięsa podasz razem z grzankami posmarowanymi powidłem śliwkowym. Zacznij jednak od marynaty. To ona nadaje mięsu wyrazisty smak i dzięki niej staje się ono kruche i delikatne. Dobrze będzie smakowała taka, w której połączysz różne smaki – od słodkich po pikantne – w jeden. Wymieszaj więc miód z musztardą, cynamonem i kolendrą, a następnie przełóż do marynaty mięso i szczelnie przykryj je folią spożywczą. Kiedy nabierze smaku, grilluj je do momentu, aż zmięknie. Pamiętaj, aby mięso co chwilę obracać – dzięki temu zarumieni się równomiernie. Grillowaną karkówkę z grzankami i powidłami śliwkowymi podawaj z sałatką z rukoli, skropioną sosem na bazie limonki i chili. Zainspiruj się naszym przepisem i wprowadź go na stałe do swojego grillowego menu.