Grillowana karkówka w śliwowicy z grzankami z powidłami śliwkowymi
łatwe
79 osób zapisało

Składniki
600 gramów
marynata:
1 opakowanie
100 mililitrów
2 łyżki
1 szczypta
0.5 pęczka
1 łyżeczka
5 łyżek
grzanki:
4 łyżki
1 sztuka
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce połącz wszystkie składniki marynaty: podgrzany miód, śliwowicę, olej, musztardę, cynamon, pokrojoną kolendrę oraz przyprawę Knorr. Wszystko razem wymieszaj.

Krok 2
Steki z karkówki osusz papierowym ręcznikiem, a następnie zanurz w przygotowanej marynacie. Miskę zafoliuj i odstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 3
Zamarynowane mięso ułóż na rozgrzanym grillu i smaż z obu stron po 6-7 minut, obracając co jakiś czas.

Krok 4
W międzyczasie powidła połącz z otartą skórką limonki, posiekaną papryczką chilli oraz pokrojoną kolendrą – dopraw do smaku sokiem z limonki.

Krok 5
Kromki bagietki ułóż na grillu i opiecz krótko z obu stron – na chrupiące grzanki nałóż śliwkowe smarowidło i ułóż na półmisku. Gotowe steki z karkówki podawaj z grzankami i sałatką z rukoli.


Dobra rada:
Gotowe steki możesz polać dodatkowo niewielką ilością śliwowicy i zachowując szczególną ostrożność, podpalić. Goście będą zachwyceni, a steki nabiorą jeszcze głębszego aromatu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowana karkówka w śliwowicy z grzankami z powidłami śliwkowymi
Dojrzałe owoce świetnie skomponują się z różnego rodzaju mięsami. Ważne jest jednak, aby takie połączenia tworzyć umiejętnie. Do czerwonych mięs, zwłaszcza wieprzowiny, doskonale pasują np. śliwki. Wykorzystaj je nie tylko do pieczeni schabowej, ale także do grillowanej karkówki. Wystarczy, że soczyste kawałki mięsa podasz razem z grzankami posmarowanymi powidłem śliwkowym. Zacznij jednak od marynaty. To ona nadaje mięsu wyrazisty smak i dzięki niej staje się ono kruche i delikatne. Dobrze będzie smakowała taka, w której połączysz różne smaki – od słodkich po pikantne – w jeden. Wymieszaj więc miód z musztardą, cynamonem i kolendrą, a następnie przełóż do marynaty mięso i szczelnie przykryj je folią spożywczą. Kiedy nabierze smaku, grilluj je do momentu, aż zmięknie. Pamiętaj, aby mięso co chwilę obracać – dzięki temu zarumieni się równomiernie. Grillowaną karkówkę z grzankami i powidłami śliwkowymi podawaj z sałatką z rukoli, skropioną sosem na bazie limonki i chili. Zainspiruj się naszym przepisem i wprowadź go na stałe do swojego grillowego menu.