Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

24 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

166 osób wydrukowało

Pobierz pdf

315 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

marynata:

1 opakowanie

100 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

5 łyżek

ragout grzybowe:

1 opakowanie

250 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Steki z karkówki osusz papierowym ręcznikiem. W misce połącz likier, posiekane igły z jednej gałązki rozmarynu, posiekany czosnek, musztardę oraz olej. Dodaj Przyprawę do karkówki Knorr i wymieszaj.

Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów - Krok 1

Krok 2

Steki zanurz w marynacie, miskę zafoliuj i wstaw do lodówki na 30 minut.

Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów - Krok 2

Krok 3

Grzyby oczyść i umyj, osusz na papierowym ręczniku. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.

Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów - Krok 3

Krok 4

W niewielkim garnku lub na szerokiej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę, dodaj czosnek i smaż chwilę razem. Na patelnię wsyp grzyby, smaż na mocnym ogniu kilka minut, mieszając co chwilę. Wlej wino, odparuj. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów - Krok 4

Krok 5

Zamarynowane steki połóż na ruszcie rozgrzanego grilla. Smaż po obu stronach po 6-7 minut – na 3 minuty przed końcem pieczenia ułóż na każdym steku małą gałązkę rozmarynu i przykryj grill. Gotowe steki podawaj na grzybowym ragout z grzankami czosnkowymi.

Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do gotowych steków z karkówki z grilla będzie francuska musztarda.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybówMocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów

Karkówka to jedno z najpopularniejszych mięs przyrządzanych na grillu. Jest dość tłusta, dlatego po obróbce na ruszcie pozostaje miękka i soczysta. Na początek przygotuj do niej wyrazistą marynatę. Do czerwonego mięsa pasować będą m.in.: świeży rozmaryn, czosnek oraz musztarda. Mięso odstaw na chwilę, aby przeniknęło smakiem i aromatem mieszanki, a w tym czasie zacznij przyrządzać grzybowe ragout – to szeroka gama potraw warzywnych lub mięsnych, na które składają się równo pokrojone składniki duszone w bulionie. Mogą stanowić samodzielne danie albo dodatek do ziemniaków czy ryżu. Połącz w nim grzyby leśne z pieczarkami i podsmażaj do momentu uzyskania miękkości. Wróć do mięsa – ułóż je na ruszcie i grilluj dwuetapowo – bez przykrycia oraz przykryte. Dzięki czemu zyska ono nie tylko kruchość, ale także bardziej wyrazisty dymny i ziołowy posmak. Dodatkowo, podczas grillowania, na każdej sztuce połóż świeżą gałązkę rozmarynu. Mocno ziołowa karkówka z grilla na grzybowym ragout będzie ciekawym urozmaiceniem wiosennego i letniego menu. Spróbuj!