Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
64 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

175 osób wydrukowało

Pobierz pdf

343 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

marynata:

1 opakowanie

100 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

5 łyżek

ragout grzybowe:

1 opakowanie

250 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Steki z karkówki osusz papierowym ręcznikiem. W misce połącz likier, posiekane igły z jednej gałązki rozmarynu, posiekany czosnek, musztardę oraz olej. Dodaj Przyprawę do karkówki Knorr i wymieszaj.

Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów - Krok 1

Krok 2

Steki zanurz w marynacie, miskę zafoliuj i wstaw do lodówki na 30 minut.

Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów - Krok 2

Krok 3

Grzyby oczyść i umyj, osusz na papierowym ręczniku. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.

Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów - Krok 3

Krok 4

W niewielkim garnku lub na szerokiej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę, dodaj czosnek i smaż chwilę razem. Na patelnię wsyp grzyby, smaż na mocnym ogniu kilka minut, mieszając co chwilę. Wlej wino, odparuj. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów - Krok 4

Krok 5

Zamarynowane steki połóż na ruszcie rozgrzanego grilla. Smaż po obu stronach po 6-7 minut – na 3 minuty przed końcem pieczenia ułóż na każdym steku małą gałązkę rozmarynu i przykryj grill. Gotowe steki podawaj na grzybowym ragout z grzankami czosnkowymi.

Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do gotowych steków z karkówki z grilla będzie francuska musztarda.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybówMocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów

Karkówka to jedno z najpopularniejszych mięs przyrządzanych na grillu. Jest dość tłusta, dlatego po obróbce na ruszcie pozostaje miękka i soczysta. Na początek przygotuj do niej wyrazistą marynatę. Do czerwonego mięsa pasować będą m.in.: świeży rozmaryn, czosnek oraz musztarda. Mięso odstaw na chwilę, aby przeniknęło smakiem i aromatem mieszanki, a w tym czasie zacznij przyrządzać grzybowe ragout – to szeroka gama potraw warzywnych lub mięsnych, na które składają się równo pokrojone składniki duszone w bulionie. Mogą stanowić samodzielne danie albo dodatek do ziemniaków czy ryżu. Połącz w nim grzyby leśne z pieczarkami i podsmażaj do momentu uzyskania miękkości. Wróć do mięsa – ułóż je na ruszcie i grilluj dwuetapowo – bez przykrycia oraz przykryte. Dzięki czemu zyska ono nie tylko kruchość, ale także bardziej wyrazisty dymny i ziołowy posmak. Dodatkowo, podczas grillowania, na każdej sztuce połóż świeżą gałązkę rozmarynu. Mocno ziołowa karkówka z grilla na grzybowym ragout będzie ciekawym urozmaiceniem wiosennego i letniego menu. Spróbuj!