Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów
łatwe
343 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
marynata:
1 opakowanie
100 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
5 łyżek
ragout grzybowe:
1 opakowanie
250 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
100 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Steki z karkówki osusz papierowym ręcznikiem. W misce połącz likier, posiekane igły z jednej gałązki rozmarynu, posiekany czosnek, musztardę oraz olej. Dodaj Przyprawę do karkówki Knorr i wymieszaj.

Krok 2
Steki zanurz w marynacie, miskę zafoliuj i wstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 3
Grzyby oczyść i umyj, osusz na papierowym ręczniku. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.

Krok 4
W niewielkim garnku lub na szerokiej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę, dodaj czosnek i smaż chwilę razem. Na patelnię wsyp grzyby, smaż na mocnym ogniu kilka minut, mieszając co chwilę. Wlej wino, odparuj. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 5
Zamarynowane steki połóż na ruszcie rozgrzanego grilla. Smaż po obu stronach po 6-7 minut – na 3 minuty przed końcem pieczenia ułóż na każdym steku małą gałązkę rozmarynu i przykryj grill. Gotowe steki podawaj na grzybowym ragout z grzankami czosnkowymi.


Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do gotowych steków z karkówki z grilla będzie francuska musztarda.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów
Karkówka to jedno z najpopularniejszych mięs przyrządzanych na grillu. Jest dość tłusta, dlatego po obróbce na ruszcie pozostaje miękka i soczysta. Na początek przygotuj do niej wyrazistą marynatę. Do czerwonego mięsa pasować będą m.in.: świeży rozmaryn, czosnek oraz musztarda. Mięso odstaw na chwilę, aby przeniknęło smakiem i aromatem mieszanki, a w tym czasie zacznij przyrządzać grzybowe ragout – to szeroka gama potraw warzywnych lub mięsnych, na które składają się równo pokrojone składniki duszone w bulionie. Mogą stanowić samodzielne danie albo dodatek do ziemniaków czy ryżu. Połącz w nim grzyby leśne z pieczarkami i podsmażaj do momentu uzyskania miękkości. Wróć do mięsa – ułóż je na ruszcie i grilluj dwuetapowo – bez przykrycia oraz przykryte. Dzięki czemu zyska ono nie tylko kruchość, ale także bardziej wyrazisty dymny i ziołowy posmak. Dodatkowo, podczas grillowania, na każdej sztuce połóż świeżą gałązkę rozmarynu. Mocno ziołowa karkówka z grilla na grzybowym ragout będzie ciekawym urozmaiceniem wiosennego i letniego menu. Spróbuj!