![Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów](https://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/800x0/mocno-ziolowa-karkowka-z-grilla-na-ragout-z-lesnych-grzybow572322.jpg)
Składniki
4 sztuki
marynata:
1 opakowanie
100 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
5 łyżek
ragout grzybowe:
1 opakowanie
250 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
100 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Steki z karkówki osusz papierowym ręcznikiem. W misce połącz likier, posiekane igły z jednej gałązki rozmarynu, posiekany czosnek, musztardę oraz olej. Dodaj Przyprawę do karkówki Knorr i wymieszaj.
![Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów - Krok 1](https://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/535x0/mocno_ziolowa_karkowka_z_grilla_na_ragout_z_lesnych_grzybow_1251103.jpg)
Krok 2
Steki zanurz w marynacie, miskę zafoliuj i wstaw do lodówki na 30 minut.
![Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów - Krok 2](https://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/535x0/mocno_ziolowa_karkowka_z_grilla_na_ragout_z_lesnych_grzybow_2796918.jpg)
Krok 3
Grzyby oczyść i umyj, osusz na papierowym ręczniku. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.
![Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów - Krok 3](https://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/535x0/mocno_ziolowa_karkowka_z_grilla_na_ragout_z_lesnych_grzybow_3296144.jpg)
Krok 4
W niewielkim garnku lub na szerokiej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę, dodaj czosnek i smaż chwilę razem. Na patelnię wsyp grzyby, smaż na mocnym ogniu kilka minut, mieszając co chwilę. Wlej wino, odparuj. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
![Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów - Krok 4](https://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/535x0/mocno_ziolowa_karkowka_z_grilla_na_ragout_z_lesnych_grzybow_4262386.jpg)
Krok 5
Zamarynowane steki połóż na ruszcie rozgrzanego grilla. Smaż po obu stronach po 6-7 minut – na 3 minuty przed końcem pieczenia ułóż na każdym steku małą gałązkę rozmarynu i przykryj grill. Gotowe steki podawaj na grzybowym ragout z grzankami czosnkowymi.
![Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów - Krok 5](https://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/535x0/mocno_ziolowa_karkowka_z_grilla_na_ragout_z_lesnych_grzybow_5474646.jpg)
![przepisy.pl](https://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/70x0/przepisypl-awatar4958511669983546000.png)
Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do gotowych steków z karkówki z grilla będzie francuska musztarda.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuJeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów
Karkówka to jedno z najpopularniejszych mięs przyrządzanych na grillu. Jest dość tłusta, dlatego po obróbce na ruszcie pozostaje miękka i soczysta. Na początek przygotuj do niej wyrazistą marynatę. Do czerwonego mięsa pasować będą m.in.: świeży rozmaryn, czosnek oraz musztarda. Mięso odstaw na chwilę, aby przeniknęło smakiem i aromatem mieszanki, a w tym czasie zacznij przyrządzać grzybowe ragout – to szeroka gama potraw warzywnych lub mięsnych, na które składają się równo pokrojone składniki duszone w bulionie. Mogą stanowić samodzielne danie albo dodatek do ziemniaków czy ryżu. Połącz w nim grzyby leśne z pieczarkami i podsmażaj do momentu uzyskania miękkości. Wróć do mięsa – ułóż je na ruszcie i grilluj dwuetapowo – bez przykrycia oraz przykryte. Dzięki czemu zyska ono nie tylko kruchość, ale także bardziej wyrazisty dymny i ziołowy posmak. Dodatkowo, podczas grillowania, na każdej sztuce połóż świeżą gałązkę rozmarynu. Mocno ziołowa karkówka z grilla na grzybowym ragout będzie ciekawym urozmaiceniem wiosennego i letniego menu. Spróbuj!